Bomby nie sú sranda!
08 | 05 | 2024 I Diana Zaťková

Iba žneme, čo sme dávno zasiali! Vyhrážanie sa bombovými útokmi podfarbené náboženským islamským slovníkom viac ako tisícke škôl po celom Slovensku, vyše stovke pobočiek bánk a desiatkam predajní elektrotechniky to už nie je žiadny recesijný pubertálny útok, ale vážna výzva pre bezpečnostné zložky. Akékoľvek podcenenie by mohlo mať katastrofické dôsledky. Skonštatoval to vo svojom komentári pre denník Pravda publicista Igor Daniš.

Preto sa nemôžeme polícii čudovať, že preveruje každé hlásenie. Aj keď sa vopred domnievame, že išlo o planú hrozbu, nič netreba nechať náhode a všetko treba preveriť. Vo vzduchu totiž visí aj možnosť, že útočníkovi či útočníkom ide práve o preverenie práce polície a informačných služieb – či budú konať a nezoberú vyhrážky na ľahkú váhu.

Prvé varovanie prišlo už v piatok, kedy bombové výhražné maily pretkané náboženskými islamskými heslami dostala stovka bratislavských škôl. Doteraz nevieme, kto za nimi stál. Spojitosť sa nedá vylúčiť, no boli by to zatiaľ iba špekulácie. Keď sa však pozrieme na piatkový incident spätne, zdá sa, že si niekto testoval svoju silu a reakcie, aby mohol zaútočiť naplno.

Ak v piatok sme si mohli dovoliť pomyslieť, že niekto si overuje svoje „zručnosti“ v ovládaní počítačových sietí a internetu, tentoraz musíme spozornieť. Hoci s veľkou pravdepodobnosťou išlo o plané útoky, nikdy sa nedá vylúčiť, že na niektorej škole sa ukrýva bomba. Pretože prepašovať výbušniny na školy nie je až taký problém (na jednej sa našli petardy). Decembrová streľba na UK v Prahe s viac ako desiatkou mŕtvych dokazuje, že do areálu budovy vysokej školy nie je problém bez povšimnutia prepašovať celý arzenál zbraní.

Nech už ktokoľvek stojí za vyhrážkami, je to len ďalší dôkaz, že v našej spoločnosti sa vytráca elementárna slušnosť, spolupatričnosť a vzájomné rešpektovanie. Keď politici na dennej báze na seba útočia, kričia, obviňujú sa a nepočúvajú sa nemožno sa čudovať, že sa to časom odzkradlí v celej spoločnosti. Iba žneme plody, ktoré sme už dávnejšie zasiali.

STAČILO! ODKAZUJE MINISTER VNÚTRA ŠUTAJ EŠTOK
Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) avizoval, že bude iniciovať čo najprísnejšie opatrenia a tresty pre páchateľov, ktorí nahlasujú falošné bombové útoky. Uviedol to v utorok na sociálnej sieti. "Stovky tisíc detí, rodičov, pedagógov či... Čítať ďalej
07 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik