Takto môže byť celá Európa zatiahnutá do vojny
05 | 05 | 2024 I Gabriela Fedičová

Magyar Nemzet uvádza, že provojnoví západní politici sa zjavne pripravujú na stret proti Rusom. Napríklad poľský minister zahraničných vecí už hovorí o tom, či si myslí, že Putin môže zaútočiť na NATO. Vo vyhláseniach sa čoraz častejšie spomína možnosť vojny v Európe.

Ruský prezident Vladimir Putin nie je dostatočne bezohľadný na to, aby zaútočil na krajinu NATO. Povedal to provojnový poľský minister zahraničných vecí Radosław Sikorski v rozhovore pre BBC World.

Sikorski tiež zdôraznil, že Poľsko nevylučuje nič, vrátane vyslania vojakov na Ukrajinu, najmä preto, že to pomáha vytvárať situáciu, v ktorej Putin nevie, čo urobí Západ.

"Naše karty vám neukážeme," povedal Sikorski a dodal, že by mali nechať prezidenta Vladimira Putina premýšľať o tom, čo urobia.

"Ukrajina zúfalo potrebuje protilietadlové rakety na ochranu svojho priemyslu, elektrární a infraštruktúry. Myslím si, že je oveľa lepšie minúť peniaze na obranu Ukrajiny, ako ju neskôr obnoviť...," dodal.

Mohla by byť vojna v celej Európe?

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že je "veľmi nebezpečnou tendenciou", že európski politici neustále hovoria o možnosti priamej intervencie do konfliktu na Ukrajine.

Dmitrij Peskov reagoval na opakované tvrdenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v rozhovore pre denník The Economist, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu, ak Rusko prelomí front na Ukrajine a ak takúto žiadosť dostane z Kyjeva. Povedal, že "mnohé krajiny súhlasia s prístupom

"Francúzsko v osobe svojej hlavy štátu naďalej hovorí o svojom možnom priamom zapojení do konfliktu na Ukrajine. (.) Je to veľmi nebezpečný trend. Pozorne počúvame," zdôraznil Peskov.

Hovorca Kremľa sa vyjadril aj k britskému ministrovi zahraničných vecí Davidovi Cameronovi, ktorý hovoril o možnosti zasiahnuť Rusko britskými zbraňami.

"Ide o priamu eskaláciu napätia v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, ktorý potenciálne predstavuje hrozbu pre európsku bezpečnosť, pre celú architektúru európskej bezpečnosti," povedal Peskov.

Na slová ministra zahraničných vecí reagovala aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Povedala, že by mal pamätať na to, že Moskva má jadrové zbrane, keď hovorí, že Ukrajina by mohla zaútočiť vo vnútri Ruska.

Podľa Zacharovovej ruské agentúry zodpovedné za obranu krajiny nepochybne podniknú odvetné opatrenia proti akýmkoľvek útokom vo vnútri Ruska.

"Chcela by som ešte raz varovať Washington, Londýn a Brusel, že akákoľvek agresívna akcia proti Krymu je nielen odsúdená na neúspech, ale spustí odvetný úder, ktorý bude zničujúci," uviedla hovorkyňa.

Na druhej strane sa zdá, že Ukrajinci využívajú príležitosť západných militantov, aby sa pripojili k svojim vojakom na fronte. Dokonca aj Ukrajina môže požiadať svojich európskych spojencov, aby poslali vojakov na Ukrajinu, aby sa zúčastnili vojny s Ruskom. Zástupca šéfa ukrajinského parlamentu Oleksij Gončarenko to v sobotu povedal francúzskemu spravodajskému kanálu La Chaine Info. 

TAJNOSTKÁR TRUMP: Mám plán, ako ukončiť vojnu na Ukrajine! ALE...
Bývalý americký prezident Donald Trump vypracoval podrobný plán mierového riešenia ukrajinského konfliktu, no do volieb ho neprezradí, uviedol Daily Telegraph s odvolaním sa na anonymný zdroj blízky politikovi. "Existuje plán, ale nebude o ňom... Čítať ďalej
05 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik