Projekt Právo na prvé zamestnanie: Kto ho môže využiť? (VIDEO)
03 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) informoval, že od 1. mája vstúpil do praxe projekt určený prioritne pre mladých ľudí – Právo na prvé zamestnanie. Na základe tohto programu prví mladí ľudia do firiem nastúpili v prvý pracovný deň po tomto dátume, teda 2. mája.

Ústredie práce cez ministra  informovalo, že o program je medzi zamestnávateľmi veľký záujem, žiadosti do tohto programu ich poslalo za prvé dva týždne, ako bola táto možnosť otvorená, 137 firiem.  Minister informoval, aké pozície potrebujú zamestnávatelia najčastejšie obsadiť a komu je program určený. Vysvetlil tiež, v čom projekt spočíva, že je možné získať naň aj viac peňazí a tiež, že ak bude program úspešný, ministerstvo v ňom mieni pokračovať

Komu je program určený

Minister Tomáš ako príklad, aké miesta potrebujú zamestnávatelia obsadiť uviedol, že je záujem o opatrovateľov, sociálnych pracovníkov, operátorov výroby, či chovateľ. „Chcem zdôrazniť, že pomáhame len nezamestnaným ľuďom, uchádzačom o zamestnanie, teda mladým ľuďom, ktorí si nevedia nájsť prácu a máme tu jasné dve podmienky. Musí ísť o človeka, ktorý je minimálne dva mesiace v evidencii uchádzačov o zamestnanie a človeka, ktorý nepracoval súvisle viac, ako šesť mesiacov na Slovensku,“vysvetlil minister.

Niekoľko čísel...

Doplnil informáciu, že v súčasnosti Slovensko eviduje takmer 6,5 tisíca nezamestnaných absolventov. „Ale čo sa týka mladých ľudí do 29 rokov, tak takých máme nezamestnaných viac, ako 37-tisíc, čo je vyše 22 percent,“ doplnil Tomáš dôvod, prečo bol projekt spustený. V rámci neho chcú zamestnať tisícšesťsto osôb.

Udržateľnosť

„Projekt spočíva v tom, že štát preplatí 90 percent z celkovej ceny práce mzdy takéhoto zamestnanca, maximálne však vo výške 1.318 eur, čo je vlastne sedemdesiat percent z celkovej ceny práce z priemernej mzdy,“pokračoval Tomáš s tým, že príspevok sa bude preplácať  naraz za prvých šesť mesiacov zamestnávania takéhoto človeka. Podmienkou je, aby zamestnávateľ toto miesto udržal ďalších šesť mesiacov. Tomáš doplnil, že tento projekt je možné skombinovať s projektom nazvaným Motivuj sa k zamestnaniu, ktorý je súčasťou eurofondových projektov, ktorý pre takýchto zamestnancov prináša ďalšie finančné benefity.

Aj starší prvozamestnanci

Tomáš uviedol, že program Právo na prvé zamestnanie nie je určený primárne mladým ľuďom. Ide o ľudí, ktorí doposiaľ pracovali v zahraničí, nie na Slovensku. „Chceme, aby mladí ľudia zostali na Slovensku, aby si tu našli dobrú prácu, aby sa tu usadili, aby si zakladali rodiny,“objasnil Tomáš s tým, že toto je nadrezortný problém s tým, že toto je vklad MPSVaR do jeho riešenia.

Pripomenul, že už v minulosti prebehol podobný program Absolventská prax a jeho úspešnosť bola zhruba osemdesiat percent. Ak bude úspešný program Právo na prvé zamestnanie Tomáš avizuje, že vláda v ňom mieni pokračovať a právo na prvé zamestnanie zakotvia aj v zákone.

Mladý policajt Filip prišiel o život TRAGICKY! Osudnou sa mu stala jeho záľuba
Tragická správa zasiahla policajný zbor v Bratislave, navždy odišiel jeden z ich radov. Len 28-ročný nstržm. Filip Džupin zomrel náhle a bez rozlúčky. Ako informuje portál regiony.sk, Filip bol mladý 28-ročný muž, ktorý mal život ešte len pred... Čítať ďalej
03 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik