TRAGÉDIA na pretekoch SPARTAN: Športovec umieral, ostatní ho najprv iba OBCHÁDZALI!
29 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Náročné prekážkové preteky Spartan Race na Záhorí poznačil tragický incident. Posádka záchranárskeho vrtuľníka bola v sobotu vyslaná do vojenského obvodu v Malackách na pomoc pretekárovi, ktorý počas pretekov náhle odpadol a ostal ležať v bezvedomí. Žiaľ, Zdeno (†47) napokon svoj boj o život prehral.

Ako informoval portál regiony.sk, prítomní svedkovia, bežci, medzi ktorými bola aj lekárka, zahájili laickú resuscitáciu, v ktorej následne pokračoval prítomný záchranársky tím. Podľa jednej zo súťažiacich, ktorá muža ratovala ako prvá, si ho ale ostatní v prvých momentoch nevšímali. “Ľudia okolo neho prechádzali, lebo si mysleli, že spí pri prekážke. Mne to nedalo, prídem, oslovujem, nič, počujem chrčanie. Nevedela som nahmatať tep a zrazu zistím, že dýchanie je slabé,” opísala udalosť na sociálnej sieti s tým, že pred ňou boli viacerí, ktorí sa len naňho pozreli alebo si ho ani nevšimli a bežali ďalej. Jej slová potvrdil Miro. “Bol som asi hneď pred vami s kŕčom v nohe. Klobúk dole pre vami, ako ste hneď k pánovi vyštartovali,” zareagoval na sociálnej sieti.

Leteckí záchranári. FOTO - TASR

Prevoz vrtuľníkom

Následne bola ihneď privolaná záchranná služba, na pomoc prileteli leteckí záchranári. Lekár sa okamžite pridal k resuscitácii aj pomocou použitia automatického resuscitačného prístroja. “Nakoľko došlo u pacienta k opakovanému obnoveniu a následne zlyhaniu obehu, lekár leteckých záchranárov konzultoval jeho okamžitý prevoz do potrebného Kardiocentra. Za kontinuálnej resuscitácie bol na umelej pľúcnej ventilácii v kritickom stave transportovaný priamo do Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave za účelom ďalšej diagnostiky a liečby,” priblížila Air – Transport Europe, letecká záchranná služba.

Zachrániť ho už nedokázali

Z nemocnici napokon prišla tá najsmutnejšia správa. “Žiaľ, náš dobrý kamarát nás navždy opustil. Ďakujeme všetkým, ktorí sa snažili jeho život zachrániť,” oznámili na sociálnej sieti jeho priatelia. Ako zachytili na fotografii, Zdeno sa ešte chvíľu predtým vysmiaty tešil z pretekov.

Správa zarmútila jeho rodinu, kamarátov aj pretekárku, ktorá mu ako prvá poskytovala prvú pomoc. “Prosím ešte raz všetkých spartanov, aby si všímali aj okolie a nie len hodinky na ruke, lebo čas je nič oproti ľudskému životu. Život je vzácnejší ako výsledok a poradie na listine,” apeluje na ľudí po tom, čo sa dozvedela, že muž, žiaľ, v nemocnici zomrel.

Úprimnú sústrasť vyjadril aj usporiadateľ pretekov. “Ako nám aj jeho rodina potvrdila, pretekár bol jedným z nás, bol súčasťou spartan komunity, bojovník, milujúci výzvy, pretekal s nami už niekoľko rokov. Uctite si spolu s nami jeho pamiatku,” uviedol na sociálnej sieti tím Spartan Race Slovakia.

V posledných dňoch ide už o druhú obdobnú tragédiu športovca na Slovensku:

SRDERVÚCI PRÍSPEVOK! Počas zápasu skolabovala 17-ročná hráčka Lili a ZOMRELA!
Obrovská tragédia na futbalovom zápase v Dunajskej Strede. Len 17-ročná Lili, ktorá hrala za KFC Komárno, počas utorkového zápasu skolabovala a museli ju oživovať. Žiaľ, po niekoľkých dňoch v nemocnici v Bratislave zomrela. Smutnú správu na... Čítať ďalej
28 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik