Šialené! Neuveríte, aké astronomické sumy zarábajú poslanci v USA
28 | 04 | 2024 I Eka Balaskova

Platy poslancov, to je téma, ktorá sa na verejnosti vracia priam cyklicky. Slovenskí parlamentní poslanci zarábajú viac, ako šesť a pol tisíca eur, pričom tí, ktorí nežijú v Bratislavskom kraji ešte viac. Ako sú na tom v susedných krajinách, zisťovala Pluska.

O tom, aký budú mať poslanci plat, rozhoduje zákon podľa presných pravidiel. Príplatky majú predseda, podpredsedovia, ale aj šéfovia výborov. V Česku sú skromnejší, zato Rakúšania svojich zástupcov ľudu platia štedro. Ako sú na tom zákonodarcovia v USA, Japonsku, či Austrálii Pluska zisťovala tiež.

Trojnásobok priemeru

Zákon o platových pomerov ústavných činiteľov SR hovorí, že poslanec má nárok na mzdu vo výške trojnásobku priemerného mesačného platu za predchádzajúci rok.

„Plat poslanca v roku 2024 je na základe uvedeného určený vo výške 4076 eur," píše sa na webe NR SR. K tomu prináležia ešte paušálne náhrady, ktoré sa líšia podľa pobytu. Poslanec z Bratislavského kraja mesačne dostane 2574 eur. Pre poslanca z iného kraja sú určené paušálne náhrady vo výške 3003 eur.

V nezmenej výške dostávajú funkčné príplatky Predseda a podpredsedovia parlamentu, ale aj predsedovia a podpredsedovia výborov. Tie sa nemenia. Predseda NR SR má funkčný príplatok vo výške 497,91 eura, podpredseda NR SR 331,94 eura, predseda výboru 165,97 eura a podpredseda výboru NR SR 82,99 eura.

Taraba "bonzol" Markízu: SPLÁCA DLH HEGEROVÝM DEMOKRATOM! (FOTO)
Po viac, ako polroku od predčasných volieb začína byť jasné aj to, ktorá redakcia bývalého mainstreamu má „oblečený“ aký stranícky dres. Kým u niektorých to bolo jasné dávno, niektorí redaktori začínajú byť „nervózni“ a popri pílení konára pod... Čítať ďalej
27 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Skromnejší bratia

Platový základ poslanca v Českej republike bol viazaný na najvyšší stupeň platovej tarify, čo je podľa tamojšieho ministerstva práce v prepočte zhruba 3770 eur.

Poslancom náleží plat určený z platového základu platovým koeficientom vo výške 1,08. Ten sa zvyšuje napríklad v prípade predsedu výboru, predsedu poslaneckého klubu, predsedu komisie a predsedu vyšetrovacej komisie komory Parlamentu o 0,44. V prípade podpredsedu výboru o 0,22, v prípade predsedu komory Parlamentu o 1,82 či v prípade podpredsedu komory Parlamentu o 1,09. Českým poslancom taktiež patria paušálne náhrady podľa vzdialenosti obce, v ktorej majú trvalý pobyt, informuje Pluska.

Štedrí Rakúšania

Poslanci rakúskeho parlamentu si mesačne prídu na mzdu 10 351 eur v hrubom, pričom oproti minulému roku je to nárast o 478 eur. Popri tom poslancovi prináležia diéty a príspevky za účasť vo výboroch a náhradu výdavkov, ktoré im vznikli pri výkone ich mandátu, čo sú napríklad cestovné výdavky.

Podľa Plusky popri štandardných mesačných platoch rakúsky poslanec dostane aj trinásty a štrnásty plat. Táto mimoriadna platba sa nazýva dovolenková, či vianočná odmena.

Ako sú na tom severní susedia

Základ poslaneckého platu v Sejme je v súčasnosti v prepočte takmer tri tisícky eur v hrubom. Prirátať treba poslanecký príspevok zhruba 925-tisíc eur, na náklady spojené s výkonom mandátu.

Predseda parlamentného výboru má nárok na 20-percentný príplatok, pre podpredsedu je to 15 percent a 10 percent pre predsedu stáleho parlamentného podvýboru.

Maďari podľa automatu

Výšku platu poslanca maďarského parlamentu určuje automat, ktorý bol schválený pred piatimi rokmi. Základný plat stanovuje na trojnásobok priemernej mzdy z predchádzajúceho roka, čo vlani predstavovalo sumu niečo pod 4-tisíc eur v hrubom.  V tomto roku by to malo byť 4512 eur mesačne, no väčšina poslancov zarába viac, keďže sú členmi vo výboroch a majú množstvo ďalších honorovaných funkcií.

Marián Kéry: Hašek dnes vodu káže, pred rokmi víno pil
USA v roku 2003 vojensky napadli Irak a v tom čase Dominik Hašek chytal ako brankár v NHL, teda v najvyššej americkej hokejovej lige. Prešlo 20 rokov, Hašek je hokejovým dôchodcom a má problém s tým, že českí a slovenskí hráči hrajú v ruskej KHL.... Čítať ďalej
26 | 04 | 2024 | Eka Balašková

Ako je to vo svete

V USA je plat členov Snemovne reprezentantov a Senátu zvyšovaný ročne, podľa indexu nákladov na prácu, čo však Kongres v roku 2009 zastavil, vďaka čomu sa odvtedy ročná mzda drží na úrovni zhruba 163 000 eur v prepočte. Okrem toho poslanci dostávajú aj „cestovné“ či  na druhé bývanie.

Ich japonskí kolegovia majú plat porovnateľný s tými slovenskými.

Austrálski poslanci zarábajú zhruba 11 a pol tisíca eur mesačne.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik