Ruská odpoveď na americké ATACMS na Ukrajine bude rezolútna
29 | 04 | 2024 I Ivan Brožík

USA a NATO pokračujú v eskalácii vojny na Ukrajine. Nie je tajomstvom, že Washington už Kyjevu poslal raketové systémy ATACMS, ktoré sa svojim dostrelom nedajú charakterizovať ako obranné, ale môžu ničiť ciele aj v 400 kilometrovej hĺbke územia Ruskej federácie. V ich dostrele z Ukrajiny je aj Krym a Krymský most. Lenže - na každú zbraň existuje protizbraň, píše agentúra Bloomberg a cituje ju web svpressa.ru.

Rusko už tú protizbraň má. Je ňou raketobvý či protiraketový systém KN-25. Vyrobila ho Severná Kórea a o tej je známe, že v tomto armádnom palebnom sektore patrí medzi najväčších výrobcov na svete.

Chce Kim Čong-un len pomôcť Rusku v boji proti americkému diaľkovému ATACMS na Ukrajine?

Určite chce, výmenou za potraviny, obilie, pohonné hmoty a iné komodity, ktoré akútne chýbajú Pchjongjangu.
Niet pochýb o tom, že Spojené štáty tým, že na Ukrajinu prvýkrát na jar poslali prvých sto operačno-taktických balistických rakiet dlhého doletu (do 300 kilometrov) pre komplexy ATACMS (armádny taktický raketový systém), prekročili ďalšiu „červenú čiara“ vo vzťahoch s Ruskom.
Navyše, veľké sklady všetkého, čo ruskí vojaci na bojisku súrne potrebujú, budú musieť byť presunuté od prípadných nepriateľských raketových útokov preč od štartovacích pozícií ATACMS. Čo nevyhnutne skomplikuje logistiku a efektivitu tylových zásob pre skupiny bojujúce proti ukrajinským ozbrojeným silám.

Prirodzená otázka znie: ako a čím Rusko odpovie?

Americký časopis Military Watch uviedol, že 22. apríla Kórejská ľudová armáda uskutočnila svoje vôbec prvé cvičenie simulujúce jadrové protiútoky. Okrem iného sa v manévroch objavili veľkokalibrové severokórejské raketové systémy KN-25, ktoré boli schopné odpaľovať 600 mm riadené strely, ktoré boli v tejto krajine uvedené do prevádzky len v roku 2019. V danom kalibri boli úspešné na vzdialenosť až 400 kilometrov.

Je už v Rusku?

Military Watch túto udalosť komentuje: „KN-25 je obzvlášť prominentný zbraňový systém v arzenáli Severnej Kórey... Druhý za väčším systémom PCL191, nasadeným v susednej Číne. Dostrel severokórejských systémov je výrazne väčší ako dosah mnohých tried taktických balistických rakiet na svete. A umožňuje vám zasiahnuť ciele aj tam, kde sa drahšie operačno-taktické balistické rakety z iných krajín nedostanú.“

Pravdepodobne jedným z výsledkov spolupráce Moskvy a Pchjongjangu bola podľa juhokórejskej rozviedky preprava asi dvoch tisíc záhadných námorných kontajnerov do Ruska cez prístav Rajin vlani na jeseň. 

Čo by však, ak by to bola pravda, z vojensko-technického hľadiska neprekvapilo: všeobecne sa uznáva, že severokórejské delostrelectvo je jedno z najpočetnejších a najsilnejších na svete. A arzenál armády Kim Čong-una, nahromadený počas desaťročí očakávania najtvrdšej vojenskej konfrontácie so Spojenými štátmi a Južnou Kóreou, je teraz prakticky nevyčerpateľný.

Odpoveď na ATACMS v reálnom boji

Salva iba štyroch 600 mm rakiet zo Severnej Kóreyje schopná znefunkčniť napríklad celé veľké nepriateľské letisko, alebo úsek frontu so stovkami vojakov. A to na vzdialenosť väčšiu, na akú sú schopné doletieť strely ATACMS.

A čo je ešte desivejšie - KN-25 môže niesť aj jadrovú hlavicu.

Macron hovoril o jadrových zbraniach, tu je ďalší šialený plán
Francúzsko je pripravené otvoriť diskusiu o európskej obrannej politike, ktorá zahŕňa jadrové zbrane, povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore pre regionálne noviny skupiny Ebra na východe Francúzska, informuje portál Origo. "Rád... Čítať ďalej
28 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik