Ruská raketa, ktorá zničila ukrajinskú elektráreň
15 | 04 | 2024 I Milan Laca

CH-69: Ukrajinská protivzdušná obrana je bezmocná proti ruskej rakete, letiacej vo výške 20 metrov.

The Washington Post: Kuleba a Zelenskij zúfalo hľadajú 7 „Patriotov“ na obranu pred novými zbraňami ruských leteckých síl.

Zle je 

Situácia na fronte pre ukrajinské ozbrojené sily je taká zlá, že generálny štáb a ministerstvo obrany sa snažia všetkými možnými spôsobmi oddialiť demobilizáciu vojakov bojujúcich od roku 2022. Ruská armáda si od začiatku roka udržiava iniciatívu pozdĺž celej frontovej línie, zdôrazňuje Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW). Predsunuté ukrajinské jednotky sú také vyčerpané, že obranná línia je blízko kolapsu.

Dajte!

Ukrajinským ozbrojeným silám takmer došli antirakety pre systémy protivzdušnej obrany NATO. The Washington Post píše, že minister zahraničných vecí Dmitro Kuleba žiada 7 komplexov Patriot od západných metropol. Kuleba nedávno zdôraznil, že Ukrajina potrebuje najmä systémy Patriot na obranu pred ruskými balistickými raketami, ako je Kinžal. Ich systémy protivzdušnej obrany zo sovietskej éry nie sú schopné tieto rakety zachytiť. Sľubuje, že ukrajinské ozbrojené sily umiestnia jeden z Patriotov čo najbližšie k frontovej línii. Je to potrebné, aby sa bombardéry Su-34, vypúšťajúce kĺzavé bomby mohli potenciálne dostať do zóny zásahu rakiet MIM-104C PAC-2 (je to 80 km).

Francúzi dobojovali. Rusi ukázali, čo ich čaká
Ruské ozbrojené sily zasiahli miesto francúzskych žoldnierov v Slavjansku, povedal s odkazom na kolegov Sergej Lebedev Podľa neho bolo v Slavjansku o 7:00 ráno počuť silný výbuch. Podľa podzemia granáty zasiahli miesto Ozbrojených síl Ukrajiny,... Čítať ďalej
15 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Dieravá obrana

V marci až apríli už bolo na frontovej línii zničených najmenej 6 ukrajinských odpaľovacích zariadení protivzdušnej obrany: S-300, NASAMS a Patriot, ktoré ukrajinci bezmyšlienkovite presunuli na frontovú líniu. „Extrémne riedke a nekonzistentné pokrytie protivzdušnej obrany pozdĺž frontu prispelo k zintenzívneniu ruských riadených a nekontrolovaných bombových útokov,“ píšu experti ISW v analytickej poznámke. Ruské jednotky použili takéto nálety na taktický efekt pri dobytí Avdejevky. A zdá sa, že ho opäť používajú počas svojich súčasných útočných operácií v blízkosti mesta Časov Jar. Washington Post zdôrazňuje, že ruská raketová taktika núti ukrajinské ozbrojené sily robiť mimoriadne nepopulárne rozhodnutia. Musia si vybrať medzi poskytovaním protivzdušnej obrany veľkým sídlam v tyle alebo oblastiam aktívnych bojových operácií.

Rusi útočia 

Od začiatku apríla bolo, podľa ruského ministerstva obrany, uskutočnených 87 vysoko presných úderov (86 skupinových a 1 masívny) na ukrajinské vojenské a energetické zariadenia. Boli reakciou na pokusy ukrajinských ozbrojených síl poškodiť ruský ropný priemysel. Ruské velenie dúfa, že z dlhodobého hľadiska zabráni rozvoju ukrajinského obranného priemyslu na úroveň blízku sebestačnosti. Silný obranný priemysel by napokon mohol znížiť závislosť Ukrajiny od západných dodávok zbraní.

Nová raketa

Ruská armáda zároveň rozširuje sortiment zbraní pre vysoko presné údery. V publikácii Army Recognition (Belgicko) sa píše, že niektoré útoky na energetické zariadenia (najmä na tepelnú elektráreň Trypillja južne od Kyjeva) vykonala nová podzvuková riadená strela vzduch-zem s kódovým označením Ch-69. Výroba novej rakety sa dostala do povedomia vlani na jeseň, no využívali ju  len v ojedinelých prípadoch. Pri útoku na tepelnú elektráreň Trypillja sami Ukrajinci potvrdili, že ich systém protivzdušnej obrany nedokázal zachytiť žiadnu zo šiestich odpálených rakiet Kinžal. Ukrajinci vo všeobecnosti o raketách CH-69 mlčia.

Model rakety CH-69

Čo je to 

Ch-69 je vylepšená verzia riadených striel Ch-59, ktoré ruské sily v posledných týždňoch často používali pri skupinových útokoch proti ukrajinským ozbrojeným silám. Najnovšia modifikácia Ch-59MK2 má dolet 200 km (odhaduje sa až 300 km), potom môže Ch-69 doletieť na ukrajinské ciele zo vzdialenosti 400 km. Takéto rakety môžu odpaľovať z početnejších taktických lietadiel Su-34 a Su-35 a nie výlučne zo strategických bombardérov Tu-95MS a MiG-31K.

Zelenskyj odsúdil Irán a očakáva ďalšiu pomoc
Zelenskyj sa snaží za každú cenu zabrániť tomu, aby bola všetka pozornosť svetového spoločenstva sústredená na Blízkom východe. Ukrajinský prezident odsúdil Irán za útok na Izrael a okamžite požiadal o pomoc pre Ukrajinu. Volodymyr Zelenskyj... Čítať ďalej
15 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik