Komentátor Hoffman: Ťažká prehra pre favorita na Slovensku? Mlčiaca väčšina začína hlasovať
15 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová

Podľa komentátora Ivana Hoffmana boli slovenské prezidentské voľby medzi mierom a vojnou. Ako mohol podporovaný Korčok prehrať voľby? Hoffman má jasno: nálada v Európe dosiahla bod, keď mlčiaca väčšina začína hlasovať. To je problém pre favoritov "lepšej" menšiny, pretože väčšina intuitívne hlasuje za mier.

Názor Ivana Hoffmana priniesol český portál Parlamentní listy. Preberáme v plnom znení.

Byť favoritom býva vo voľbách výhodou. Voliči bez vyhranených názorov, ktorí inštinktívne chcú byť vo víťaznom tábore, ťahujú k favoritovi. V jednokolovom volebnom systéme, v ktorom víťaz berie všetko, je favorit víťazom vopred, pokiaľ, samozrejme, neurobí nejakú chybu na poslednú chvíľu. Byť favoritom v dvojkolových voľbách však nie je jasnou výhodou. Polarizácia pred druhým kolom má za následok množstvo voličov so silnými názormi. Tí, ktorí berú do úvahy šance favorita, prieskumy verejnej mienky a mediálnu masáž, sú v druhom kole menšinou, ktorá voľby nerozhoduje.

Slovenské prezidentské voľby priniesli zaujímavý paradox, keď sa po prvom kole stal favoritom kandidát menšiny Korčok.

Všeobecne sa verilo, že volebné kyvadlo sa štandardne presunie z vlády na opozíciu. Bola to optická ilúzia, možno spôsobená protivládnymi demonštráciami frustrovanej opozície alebo notoricky známym ignorovaním mlčiacej väčšiny médiami. V skutočnosti podpora Ficovej koalície rastie a politické kyvadlo sa nikam neponáhľa.

Bolo ťažké predpovedať víťaza, pretože bolo ťažké predpovedať účasť voličov. Opoziční sa modlili za čo najnižšiu účasť, v ktorej by zvíťazili ich vysoko motivovaní voliči, ako to bolo v minulosti s prezidentom Kiskom a prezidentkou Čaputovou.

Pellegrini a Fico dúfali v čo najvyššiu volebnú účasť, pričom výsledok mal odrážať skutočnú náladu v spoločnosti.

Dobrou otázkou pre sociológov je, či Pellegriniho presvedčivosť treba pripísať vysokej účasti a teda drvivému víťazstvu nefavorizovaného kandidáta na vládu, alebo či kampaň progresívcov motivovala voličov k vysokej účasti.

Z nezaujatého odstupu sa zdá, že "B" je pravdivé: Progresívci boli tak preventívne nadšení, že ich kandidát Ficovi ublíži, že proti svojmu Korčokovi zmobilizovali aj notoricky známych nevoličov.

V európskom kontexte boli slovenské voľby referendom o vojne a mieri

Je možné polemizovať s čiernobielym pohľadom, keď sa v kampani argumentácia zredukovala na spor medzi nechutnými proamerickými militantmi a zbabelými proruskými pacifistami.

Vhodnejšie by však bolo hovoriť o strane, pre ktorú sú státisíce mŕtvych humánnym dôvodom na úsilie o mier, a o strane, ktorá sa v mene státisícov mŕtvych zaujíma len o víťazstvo, a teda o vojnu. Európa legitímne diskutuje o tom, či podporí pokračujúce zabíjanie, alebo ho ukončí a bude hľadať cestu k prímeriu a mieru.

Čím priaznivejšia je situácia na bojisku pre Rusko, tým jasnejšie je, že pokračovanie vojny len zhoršuje šance Ukrajiny na vyjednanie dôstojných podmienok kapitulácie, ktorými teraz nie je mier.

Rovnako ako na Slovensku, referendum dopadne všade tak, kde si Európania vyberajú medzi vojnou a mierom. Nemá zmysel voliť politikov, ktorí podnecujú krvácajúcich Ukrajincov k útoku a zároveň vylučujú boj s nimi proti údajnému spoločnému nepriateľovi.

Ponaučením zo slovenských volieb je, že nálada v Európe dospela do bodu, keď mlčiaca väčšina začína voliť. To je problém pre favoritov "lepšej" menšiny, pretože väčšina intuitívne hlasuje za mier.

Aké "dobro" prinieslo NATO Fínsku
Rozchod s Ruskom pripravuje Fínov o peniaze, dôchodky a obyvateľstvo, hovorí autor Stanislav Leščenko. Trpké prebudenie Donedávna prosperujúce Fínsko, ktoré radi navštevovali ruskí turisti a nakupujúci, zažíva akútnu hospodársku krízu. Prišlo na... Čítať ďalej
13 | 04 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik