DEMOKRATI MAJÚ PROBLÉM, NA KRKU STÁTISÍCOVÉ DLHY
12 | 04 | 2024 I Eka Balaskova

Demokrati Jaroslava Naďa sa po septembrovom volebnom fiasku neustále snažia upozorniť na seba a robia to čoraz zúrivejšie. Hoci im finančne doslova tečie do topánok, tvária sa, ako „majstri sveta“. Naposledy investovali do bilbordovej kampane po celom Slovensku, no na sociálnych sieťach na svoju činnosť od ľudí neustále vypytujú peniaze.

Na nevhodné bilbordy upozornila organizácia OZ Mier Ukrajine, ktorá žiadala okamžitú zmenu textu, ktoré predvolebné bilbordy platené Demokratmi hlásajú. „Naďovci“ na seba okrem tohto občianskeho združenia pritiahli pozornosť aj mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko (TIS), ktorá hovorí o ich nemalých dlhoch, ktoré strana vyrobila ešte v kampani pred predčasnými voľbami. Kde na nákladné bilbordy Demokrati vzali, keď na sociálnych sieťach pýtajú peniaze od občanov, ktorí sa majú skladať na ich predstavu o demokracii?

Bilbordy pribúdajú

Proti bilbordom s textami, ako „Bez Ruska neprežijeme“, či „EÚ a NATO nepotrebujeme sa rázne postavilo občianske združenie Mier Ukrajine, ktorého členkami sú aj Lucia Štasselová, či Andrea Cocherová, ktoré za Demokratov kandidovali do parlamentu.

Zdroj: FB Mier Ukrajine | Billboardy zadávateľa - Demokratov

„Jediným riešením nevydarenej kampane je okamžitá zmena textu, ktorý môže eskalovať nenávisť voči Ukrajinkám a Ukrajincom,“vyzvali stranu verejne na sociálnej sieti. Argumentujú tým, že „text je hlbokou urážkou všetkých, ktorí boli a stále sú ohrozovaní ruskou agresiou na Ukrajine“. Výzvu podporilo a bilbordy pobúrilo množstvo ľudí.

ZEMETRASENIE V OPOZÍCII! Jaro Naď proti sebe POŠTVAL SASKU (VIDEO)
Bolo im to treba? Ľudí po celom Slovensku pobúrili bilbordy, ktorých zadávateľom je strana Demokrati. Tí si ich objednali 99 a mali informovať v dvoch „etapách“, vypálilo to však úplne inak, ako naďovci predpokladali. Proti ich nepodareným... Čítať ďalej
10 | 04 | 2024 | Eka Balašková

Zaujali aj TIS

„Demokrati vstupujú do eurokampane napriek zložitej finančnej situácii. Stále ešte nesplatili záväzky z nedávnej neúspešnej kampane v Parlamentných voľbách 2023, kedy sa im, nielenže nepodarilo dostať do parlamentu, ale ani získať nárok na štátne financovanie. Dlhy sú stále v rádoch státisícov eur, mimoparlamentá strana popritom zháňa peniaze na novú kampaň," pripomenula na Facebooku mimovládna organizácia Transparency International Slovensko.

Stále im tečie do topánok

„Demokratom, ktorí boli po parlamentných voľbách na pokraji bankrotu, sa podarilo zabezpečiť ďalšiu existenciu. Nový predseda Jaroslav Naď dokázal dohodnúť odpustenie pôžičiek v objeme 150-tisíc eur a predovšetkým posunutie splatnosti ďalšieho veľkého balíka pôžičiek v objeme pol milióna až na koniec roku 2027, respektíve za prvé úspešné parlamentné voľby,“ uviedla TIS s tým, že nie všetci veritelia boli voči strane takí ústretoví.

„Ku koncu marca tak mali Demokrati splatiť dve pôžičky v objeme 65-tisíc eur a na konci tohto roka majú splatnosť ďalšie pôžičky za celkovo 107-tisíc eur. Popri tom strana spláca státisícové podlžnosti voči dodávateľom kampane. V prvom štvrťroku 2024 sa jej podarilo doplatiť faktúry za 100-tisíc eur, ďalšie bude zrejme platiť aj v priebehu eurokampane. Zo záverečnej správy strany k parlamentným voľbám vyplývali nesplatené záväzky v sume okolo 400-tisíc eur,“ uvádza mimovládna organizácia.

Kde na to vzali?

TIS upozornila aj na fakt, že strana na svojom webovom sídle upustila od zverejňovania darcov a veriteľov.

„Nie je tak jasné, akým spôsobom sa jej darí splácať dlhy, ani to, kde zobrala necelých stotisíc, ktoré vložila na transparentný účet k eurokampani. Tu však prúdia už aj drobné dary sympatizantov strany, zatiaľ v objeme 5-tisíc eur,“ tvrdí mimovládka.

Publicista Hrabko ostro kritizuje Demokratov
Predvolebná kampaň strany Demokrati, ktorá pred voľbami do Európskeho parlamentu vylepila po Slovensku billboardy so sloganmi typu Slovensko neprežije bez Ruska, alebo, že nepotrebujeme Európsku úniu a NATO, je cynická a nerozumná bez ohľadu na to,... Čítať ďalej
11 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Kde na to vezmú?

„Úspech Demokratov v nadchádzajúcich voľbách bude podmienený aj tým, či sa im podarí zabezpečiť potrebný rozpočet na predvolebnú kampaň. Doteraz vyzbieraných 100-tisíc eur nebude postačovať. Na malú kampaň potrebuje mimoparlamentná strana zhromaždiť niekoľko násobne viac financií, z ktorých by mohla okrem billbordov financovať aj ďalšie formy prezentácie,“ dodali.

Makajú, bojujú a... pýtajú

„Priatelia, poznáte nás a viete, že v zápase proti ZLU NEUSTÚPIME ani milimeter. Makáme, bojujeme, ponúkame riešenia, zdravý rozum a slušnosť. Denne nám chodia správy o tom, ako Vám náš jasný pohľad na vec a priama komunikácia chýbajú v parlamente a ako nás chcete podporiť. Ak nás chcete vidieť a počuť v prvej línii politiky, podporte nás aj v kampani pred voľbami do Európskeho parlamentu,“napísali na svojej facebookovej stránke Demokrati ešte 3. apríla.

Ani rozumne, ani transparentne

„Garantujeme Vám, že Vaše príspevky budú použité rozumne a transparentne na kampaň do Európskeho parlamentu. Veľmi pekne Vám ďakujeme za Vašu úžasnú pomoc doteraz a aj v budúcnosti," odkázali s tým, že zverejnili aj presný postup, ako prispieť a pre zjednodušenie pridali aj QR kód, cez ktorý vo svojej banke aj s mobilom urobíte prevod len pár klikmi.

Taraba zotrel Šeligu: Ste hoaxer roka!
Neúnavný bojovník proti hoaxom Juraj Šeliga (Demokrati) sa zase raz predviedol. A hneď parádnym vlastným gólom – Na Facebooku s veľkou ľútosťou, že práve on musí byť poslom zlých správ zverejnil celkom šialené rošády, ktoré by sa po zmenách vo... Čítať ďalej
11 | 04 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik