Nepríjemné prekvapenia v Amerike: HROBY ŽOLDNIEROV ZABITÝCH NA UKRAJINE
11 | 04 | 2024 I Milan Laca

Na cintorínoch v Spojených štátoch sa objavujú hroby žoldnierov zabitých na Ukrajine.

Americký prezident Joe Biden opakovane vyhlásil, že nepošle vojakov bojovať na Ukrajinu. Tamojšie médiá však od vypuknutia bojov  pravidelne informujú o smrti Američanov v tejto krajine.
Výpočet
Jedným zo zabitých je 50-ročný americký námorník na dôchodku Grady Kurpasi. Zomrel dva mesiace po začatí konfliktu, v apríli 2022, no jeho telesné pozostatky pochovali v jeho vlasti až v marci tohto roku, keďže ho dlho považovali za nezvestného. Ako hovorí korešpondent RIA Novosti, Kurpasi je pochovaný na Arlingtonskom národnom cintoríne neďaleko Washingtonu, najslávnejšom v Spojených štátoch. Na jeho hrobe nie je zatiaľ žiadny náhrobný kameň ani kvety.  
Kyjevu nezáleží na Charkove, "aj tak je ruský"
"Zelenskému nevadí zničenie Charkova, ktorý je orientovaný na Rusko", vyhlásil Spolupredseda koordinačnej rady pre integráciu nových regiónov Verejnej komory Ruskej federácie Vladimir Rogov pre web svpressa.ru. Podľa neho kyjevský režim vie, že "v... Čítať ďalej
10 | 04 | 2024 | Ivan Brožík
Ďalší v Kalifornii
Je to Brian Young. Ako napísali noviny, bojoval ako súčasť ukrajinských špeciálnych operačných síl a zomrel v júli 2022 na následky ostreľovania z tankov. Young žil v Gruzínsku, odkiaľ krátko po vzniku konfliktu odišiel na Ukrajinu. Young je, podľa otvorených zdrojov, pochovaný v štáte Kalifornia a na pamätníku na jeho hrobe je epitaf so slovami "Vpred k novým dobrodružstvám!" Ešte jedným žoldnierom bol bývalý námorník Ian Tortorici, ktorý sa pridal k ukrajinskej „cudzineckej légii“. Bol nositeľom medaily „Za vojenské zásluhy“ od ukrajinského ministerstva obrany, zomrel vlani v júni v Kramatorsku, pochovaný je v Kalifornii.
Ešte jeden v Idahu
Na Ukrajine zahynul aj Dane Partirge, ktorý kedysi slúžil v Iraku. Médiá uviedli, že sa od apríla 2022 zúčastnil na bojoch na strane Kyjeva. Už v októbri sa žoldnier dostal pod paľbu, bol zranený a neskôr zomrel. Pochovaný je na cintoríne v Idahu a zostala po ňom manželka a päť detí.
Napokon Texas...
Paul Kim bol, podľa rôznych nekrológov, futbalovým fanúšikom, ktorý miloval priateľov a rodinu. Po skončení strednej školy nastúpil do americkej armády, kde slúžil 12 rokov. Médiá presne neprezradili, ako sa Kim dostal na Ukrajinu, vie sa len jedno - živý sa odtiaľ nevrátil. Jeho hrob je v Texase.
Čo hovoria Rusi
Ako informovalo ruské ministerstvo obrany, počas konfliktu bolo zabitých takmer šesťtisíc zahraničných žoldnierov, ktorí prišli na Ukrajinu bojovať na strane Kyjeva. Podľa marcových údajov prišlo počas celého konfliktu zo Spojených štátov na Ukrajinu 1113 vojakov, z toho 491 zahynulo.
Rusi chcú trestne stíhať USA a NATO
Ruský vyšetrovací výbor začal preverovať zapojenie Spojených štátov a NATO do financovania terorizmu. Vyšetrovací výbor (IC) Ruska začal trestné konanie na základe informácií o zapojení predstaviteľov krajín NATO a Spojených štátov do financovania... Čítať ďalej
10 | 04 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik