ZELENSKYJ NARAZIL! Ukrajina na tom nikdy nebola horšie, ako teraz
10 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Prezident Volodymyr Zelenskyj to Nemcom povedal jasne. Jeho vojakom vraj dochádza munícia a schádzajú aj strely do protileteckých obranných systémov. Ukrajinským parlamentom prechádza zákon, podľa ktorého muži prídu o vodičák, ak sa budú vyhýbať vojenskej službe. Pokiaľ Putin uspeje, nechá vraj preliať potoky ukrajinskej krvi. A v tejto situácii sa podľa Zelenského nemecký kancelár Olaf Scholz bojí. Bojí sa Ruska.

Reportéri najčítanejšieho denníka Bild navštívili po boku prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského Charkov a na vlastné oči videli prípravu na očakávaný ruský vpád do druhého najväčšieho mesta na Ukrajine.

Robia všetko, čo je v ich silách. Stačí to?

„Putin, samozrejme, chcel Charkov dobyť, pretože je to pre neho veľký symbol,“ povedal Zelenskyj. „Charkov je jedným z hlavných miest Ukrajiny, takže má veľký symbolický význam,“ pokračoval. Ukrajina je však vraj pripravená prekaziť plány Ruska na dobytie mesta. „Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme tomu zabránili,“ zdôraznil Zelenskyj.

Potom otvorene priznal, že Ukrajina už nemá dosť síl, aby čelila ruským útokom na svoju energetickú sieť. Rusi sú tak v tejto oblasti úspešnejší a obyvateľom Ukrajiny z toho podľa Zelenského vyvstávajú veľké problémy. „Systémy protivzdušnej obrany, ktoré máme, nestačia,“ vyhlásil Zelenskyj horko. Putin podľa neho cíti aktuálne problémy Ukrajiny a pokúsi sa ju prehltnúť celú. Taká je vraj prirodzená povaha aj túžba ruského lídra.

Po dvoch rokoch vojny konečne vidí Zelenskyj trpkú pravdu

Zelenskyj po dvoch rokoch vojny pripúšťa, že Ukrajinci môžu Rusku podľahnúť. A Putin potom vraj nechá tiecť potoky krvi z porazeného národa.

Zelenskyj opísal zároveň na postrašenie svoje dojmy: „Zničí všetko. Zabije veľa ľudí. Väčšina ľudí neutečie, takže ich zabije veľa. Ako to bude vyzerať? Bude tam veľa krvi. Bude mnoho obetí, mnoho strát. Hovoríme o stovkách tisíc."

Poliaci vyzývajú vládu: SKONČITE S NARATÍVOM O NEVYHNUTNEJ VOJNE S RUSKOM!
Poliaci nechcú bojovať. Poľské diaspory na Západe o vojne s Ruskom. Poľská internetová stránaka „Do Rzeczy“ zverejnila text otvoreného kolektívneho listu predstaviteľov poľských diaspór, žijúcich v západnej Európe, Kanade a USA. Aktivisti v liste... Čítať ďalej
10 | 04 | 2024 | Milan Laca

Aby sa táto chmúrna Zelenského vízia nenaplnila, Ukrajinci vraj potrebujú predovšetkým prostriedky protivzdušnej obrany. O ich dodávky v dostatočnom počte napokon Zelenskyj žiada po celú dobu od ruského vpádu do jeho krajiny. Zelenskyj v tejto súvislosti ocenil, že sa Ukrajincom darí vyrábať dobré drony a s nimi dotierať na Rusov, ale drony samy o sebe nezaistia, že sa Ukrajina útočníkom ubráni. Na to by vraj potrebovala rakety dlhého doletu, granáty do diel, muníciu do systému protivzdušnej obrany.

„Naši partneri majú určité zbrane, ktoré dnes potrebujeme na prežitie. Ukrajina ich potrebuje, aby prežila, a ja jednoducho nechápem, prečo tieto zbrane nemáme,“ povedal ukrajinský prezident. Mal na mysli napr. nemecké rakety Taurus, ale aj americké rakety ATACMS a stíhačky F-16.
Slovensko svoje sklady zbraní vyprázdnilo, Nemecko sa bojí
Zelenskyj si jedným dychom povzdychol, že rakety Taurus na Ukrajinu hneď tak nedorazia. „Ak tomu dobre rozumiem, kancelár hovorí, že Nemecko nie je jadrová veľmoc a že je to najsilnejší zbraňový systém v Nemecku,“ podotkol Zelenskyj s tým, že vláda v Berlíne si chce svoju najmocnejšiu zbraň nechať pre vlastnú obranu. Lenže ak by sa Putin rozhodol vykonať jadrový útok, raketový systém Taurus by Nemecko aj tak neochránil.
Čo bude s Ukrajinou? Hovorí americký analytik
Američan hovorí o poplachu o stave núdze na Ukrajine. Bude to tvrdé a rýchle. Johnson: Ukrajinu čaká prudký kolaps, nie pomalá kapitulácia. Ako to vidí expert Bývalý analytik CIA Larry Johnson v rozhovore pre kanál YouTube Dialogue Works... Čítať ďalej
09 | 04 | 2024 | Milan Laca
Žiadne zastavenie bojov!

Zelenskyj tiež varoval svet pred iluzórnou predstavou, že by sa všetko vyriešilo, ak by bol vojnový konflikt zastavený. Výhodné by to podľa neho bolo len pre ruskú armádu, ktorá by sa nadýchla, nabrala síl a potom znova napadla Ukrajinu.

Pritom Ukrajinci podľa Zelenského môžu vojnu stále vyhrať.

„Áno, Rusko má viac ľudí, viac zbraní. Ale zjednotený Západ má moderné zbraňové systémy. … A ak budeme pokračovať vo zvyšovaní výroby, ak získame licencie od našich partnerov, tak to nie je o počte ľudí. Ide o kvalitu zbraní,“ uviedol prezident Ukrajiny.

Prezident si je ale vedomý toho, že bez americkej pomoci a predovšetkým bez súhlasu prezidentského kandidáta Donalda Trumpa sa Ukrajinci k svojmu konečnému cieľu nepriblížia. Preto znovu pozval Trumpa na Ukrajinu. A ten už vraj prisľúbil, že príde. Len si nie je istý, kedy to stihne. „Možno niekedy,“ počul vraj Zelenskyj od Trumpa.

zdroj: FB | Donald Trump - NATO

Nový zákon o mobilizácii
Zelenskyj je presvedčený, že jeho jedenásťročný syn uvidí deň, v ktorom Ukrajina nad ruským agresorom zvíťazí. Len je vraj teraz ťažké povedať, kedy presne taký deň príde.

Jednou z možností, ako Ukrajine ako štátu predĺžiť život a umožniť jej odolať ruským útokom, je nový zákon o mobilizácii, ktorý podľa serveru Ukrajinská pravda prešiel do druhého čítania. A údajne priznal nemalé zmeny.

„Miesto služby na dobu určitú sa plánuje zavedenie základnej vojenskej služby. Pre občanov vo veku 18 až 25 rokov. Budú si môcť samostatne zvoliť dobu služby pred dovŕšením 24 rokov. Povinná mobilizácia žien sa neplánuje,“ napísal server s dodatkom, že dobrovoľníčky budú mať dvere do armády otvorené.

Ale pre tých, ktorí sa budú vyhýbať mobilizácii, je stanovený trest v podobe dočasného obmedzenia riadenia vozidiel – rozhodnutím súdu.

Koniec Zelenského už je v rozvrhu
V máji sa vzhľadom na neexistujúce prezidentské voľby, ktorých jarný termín vodca Ukrajiny zrušil, končí akákoľvek legitimita Volodymyra Zelenského. Ukrajina sa stane na medzinárodnej scéne štátom de facto bez hlavy. Nebude s kým rokovať. A tak... Čítať ďalej
09 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Korupcia naďalej prekvitá

Ukrajinskú cestu k víťazstvu nekomplikujú len „orkovia“, ako ukrajinskí vojaci nazývajú Rusov, ale občas aj sami Ukrajinci.

Napríklad šéf kybernetickej bezpečnosti tajnej služby (SBU) Illia Vitiuk sa po nástupe do úradu údajne postaral o to, aby jeho žena zázračne zbohatla. Ale ukrajinskí novinári na to prišli, dali sa do práce a kauzu už rieši ukrajinská prokuratúra. Illia Vitiuk je vraj zatiaľ dočasne odstavený od svojho úradu a podľa serveru Kyiv Independent , ktorý sa odvoláva aj na ďalšie zdroje, už šéf kybernetickej bezpečnosti bojuje priamo na fronte. SBU tým chce vraj ukázať, ako veľmi si vážia všetkých, ktorí za svoju vlasť nasadzujú život.

"SBU chce vyjadriť rešpekt médiám a novinárom za ich spoločnú prácu na informačnom fronte proti ruskej agresii," stojí vo vyhlásení.

Generálna prokuratúra 8. apríla oznámila, že po incidente začala trestné stíhanie pre možné zneužitie právomoci a marenie novinárskej profesnej činnosti zo strany zamestnancov SBU a príslušníkov vojenskej služby.

SBU uviedla, že vec prešetruje aj v spolupráci s ministerstvom obrany a generálnym štábom ukrajinských ozbrojených síl.

Ukrajinský experiment: Ukrajinci NIE SÚ OCHOTNÍ prispievať na vlastné Ozbrojené sily!
To sa svet asi nemal dozvedieť! Na Ukrajine prebehol zaujímavý pokus. A Ukrajinci, konštatujúc na základe dát z jeho výsledku - nechcú darovať peniaze pre potreby Ozbrojených síl Ukrajiny. Slávny ukrajinský bloger Denis Povetkin (Den Povetkin... Čítať ďalej
09 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik