Patrioty pre Ukrajinu NIE SÚ, odhalili Nemci. Ale SKUTOČNÚ BOMBU vypustil výrobca
10 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Že Ukrajine chýbajú protivzdušné obranné systémy, najmä systémy Patriot, potvrdil aj samotný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Nemecká ministerka obrany Annalena Bearbocková teraz uviedla, že nemecké zásoby systémov Patriot sú skoro vyčerpané. Novinár a analytik Colby Badhwar však upozornil na nedostatočné využitie výrobnej kapacity systémov Patriot a nevyužitie finančných prostriedkov od USA na dodávku ďalších batérií. Produkcia rakiet pre systém Patriot sa rozširuje, ale väčšina je určená pre zahraničných zákazníkov, informujú Parlamentní Listy.cz.

Zásoby sa míňajú

 

„Rusko chce mesto Charkov zbombardovať do zabudnutia,“ uviedla nemecká ministerka obrany Annalena Bearbocková (Zelení) podľa televízie NTV.

Aj preto musí Západ pre Ukrajinu urobiť viac. Upozornila však, že nemecké zásoby systémov Patriot sú takmer vyčerpané. „Bohužiaľ najmä zásoby našich vlastných systémov Patriot sú prakticky vyčerpané. Je potrebné vykonať vyhodnotenie všetkých systémov Patriot v Európe a vo svete, aby sme pochopili, odkiaľ je možné niečo rýchlo dodať na Ukrajinu. Dúfam, že o tom budeme môcť verejne poskytnúť ďalšie informácie na zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín skupiny siedmich,“ povedala ministerka.

Že Ukrajine chýbajú protivzdušné obranné systémy, pripustil v apríli aj samotný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Je úplne zrejmé, že schopnosti protivzdušnej obrany, ktoré máme na Ukrajine, nestačia – a to je zrejmé všetkým našim partnerom. A svet musí konečne počuť bolesť, ktorou ruskí teroristi pôsobia Charkovu, Kupjansku, mestám v Donecku, Záporoží, Sumách a mnohým ďalším ukrajinským obciam. Vo svete existujú systémy protivzdušnej obrany, ktoré môžu pomôcť,“ povedal prezident.

Je to však skutočne tak?

Novinár a analytik správ z oblasti obrany Colby Badhwar na sieti X v súvislosti so systémami Patriot informuje o slovách prezidenta spoločnosti Raytheon Land & Air Defense Systems Thomasa Lalibertyho, ktorý uvádza, že jeho spoločnosť je schopná vyrobiť len jednu batériu pre systém Patriot mesačne.

Čo bude s Ukrajinou? Hovorí americký analytik
Američan hovorí o poplachu o stave núdze na Ukrajine. Bude to tvrdé a rýchle. Johnson: Ukrajinu čaká prudký kolaps, nie pomalá kapitulácia. Ako to vidí expert Bývalý analytik CIA Larry Johnson v rozhovore pre kanál YouTube Dialogue Works... Čítať ďalej
09 | 04 | 2024 | Milan Laca

Napriek tomu je kapacita výroby týchto batérií podľa novinára Badhwara nedostatočne využitá. „V súčasnej dobe majú vo výrobe iba švajčiarsku objednávku na päť batérií plus niektoré náhradné kontrakty za prostriedky prevedené na Ukrajinu. Očakávajú však, že počas nasledujúcich osemnástich mesiacov bude zmluvných ďalších dvanásť batérií,“ uvádza Badhwar.

Zarážajúce podľa jeho názoru tiež je, že administratíva prezidenta Spojených štátov Joea Bidena nevyužila prostriedky z Iniciatívy na podporu bezpečnosti na Ukrajine (Ukraine Security Assistance Initiative, USAI) na využitie voľnej kapacity zadaním objednávky na ďalšie batérie Patriot pre Ukrajinu.

„Pokiaľ ide o výrobu rakiet: PAC-3 MSE je v súčasnej dobe 500 kusov ročne a do roku 2027 dosiahne 650 kusov. A konečne sme sa dozvedeli, aká je rýchlosť výroby PAC-2 GEM-T: 240 kusov ročne a v roku 2027 dosiahne 420 kusov ročne,“ píše novinár s tým, že táto produkcia je iba pre zákazníkov v rámci zahraničného vojenského predaja. „Spoločnosť Raytheon má v súčasnej dobe 500 rakiet GEM-T zazmluvnených na výrobu vo svojich amerických závodoch a navyše 1 000 rakiet, ktoré bude vyrábať jej spoločný podnik COMLOG s nemeckou spoločnosťou MBDA.“ K týmto objednávkam by podľa spoločnosti Raytheon malo pribudnúť ďalších tisíc rakiet.
Poliaci vyzývajú vládu: SKONČITE S NARATÍVOM O NEVYHNUTNEJ VOJNE S RUSKOM!
Poliaci nechcú bojovať. Poľské diaspory na Západe o vojne s Ruskom. Poľská internetová stránaka „Do Rzeczy“ zverejnila text otvoreného kolektívneho listu predstaviteľov poľských diaspór, žijúcich v západnej Európe, Kanade a USA. Aktivisti v liste... Čítať ďalej
10 | 04 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik