Ako vidia voľby slovenského prezidenta Arabi?
10 | 04 | 2024 I Milan Laca

Víťazstvo Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách na Slovensku bolo vážnou ranou pre Ukrajinu a jej západných spojencov, píše arabský denník Al Chaleej.

"Ruský prezident Vladimír Putin má v Európe nového spojenca. Prezidentské voľby na Slovensku vyhral Peter Pellegrini. Brusel, Washington a Kyjev tak dostali novú ranu," píše sa v článku.
Očakávajú zmenu
Ako píšu noviny, Pellegriniho volebné víťazstvo predstavuje nový posun v Európe. Hoci sú právomoci prezidenta Slovenska obmedzené, ratifikuje medzinárodné zmluvy, vymenúva vyšších sudcov, je vrchným veliteľom ozbrojených síl, má aj právo veta a môže ho uvaliť na zákony, ktoré schvaľuje parlament.
Patrioty pre Ukrajinu NIE SÚ, odhalili Nemci. Ale SKUTOČNÚ BOMBU vypustil výrobca
Že Ukrajine chýbajú protivzdušné obranné systémy, najmä systémy Patriot, potvrdil aj samotný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Nemecká ministerka obrany Annalena Bearbocková teraz uviedla, že nemecké zásoby systémov Patriot sú skoro... Čítať ďalej
10 | 04 | 2024 | Diana Zaťková
Spojenec?
Po svojom zvolení povedal, že urobí všetko pre to, aby jeho krajina bola vždy „na strane mieru, nie vojny“, pričom zdôraznil, že nedovolí vyslanie slovenskej armády na Ukrajinu, uvádza sa v článku. „Zvolením Pellegriniho, nového ruského spojenca, stratila Ukrajina dôležitého podporovateľa,“ píše sa v článku. Bratislava dodala Kyjevu stíhačky MiG-29 a prenosné systémy protivzdušnej obrany a tiež opravila zbrane, používané ukrajinskou armádou. Slovensko do júla minulého roka poskytlo Ukrajine pomoc, ktorej celková suma predstavovala 750 miliónov dolárov. Je považovaná za jednu z najväčších sponzorských krajín Kyjeva po Nórsku, pobaltských štátoch, Dánsku a Poľsku, vysvetľuje denník.
Čo sa deje v Európe...
Európa čelí politickému rozdeleniu, hospodárskej kríze, rastúcej inflácii, demonštráciám a zhoršujúcej sa životnej úrovni v dôsledku konfliktu na Ukrajine. Namiesto snahy o prímerie len prilieva olej do ohňa. Na európskom kontinente medzitým prebiehajú transformácie, ktoré by mu mali pomôcť prekonať krízu. Rastie pravicový populizmus a ľudia sa teraz aktívne stavajú proti politickým inštitúciám, ktoré sú zastarané a už nespĺňajú ich požiadavky.
Pellegrini: Slovensko nezmení zahraničnú politiku voči EÚ a NATO
Slovensko sa bude naďalej orientovať na Európsku úniu a NATO, zostane členom týchto organizácií, ale bude pri rozhodovaní vystupovať samostatnejšie, okrem iného ubezpečil Peter Pellegrini, ktorý vyhral prezidentské voľby, napísali noviny.  
ZELENSKYJ NARAZIL! Ukrajina na tom nikdy nebola horšie, ako teraz
Prezident Volodymyr Zelenskyj to Nemcom povedal jasne. Jeho vojakom vraj dochádza munícia a schádzajú aj strely do protileteckých obranných systémov. Ukrajinským parlamentom prechádza zákon, podľa ktorého muži prídu o vodičák, ak sa budú vyhýbať... Čítať ďalej
10 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik