Škandál v Trenčianskej nemocnici! Sestra ohrozila pacientov, jedna žena v kóme
09 | 04 | 2024 I Eka Balaskova

Fakultnou nemocnicou (FN) v Trenčíne otriasa škandál, ako z amerického thrilleru. Zdravotná sestra z tamojšieho oddelenia anestézie si odkladala opiáty a pacientom dávala lieky z už otvorených, nespotrebovaných ampuliek. Na prípad verejnosť upozornila televízia Markíza. Sestra, ktorá má na svedomí zhoršenie zdravotného stavu niekoľkých pacientiek už vo Fakultnej nemocnici Trenčín už nepracuje.

„Fakultná nemocnica Trenčín podala oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich k tomu, že mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu,“ informovala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová.

Podľa informácii portálu tvnoviny.sk mali tri ženy po podaní použitých opiátov skončiť na oddelení ARO, pričom jedna z trojice je v kóme.  

Liek treba hneď použiť

„Hneď sa to musí použiť. Nesmie sa to prenášať, otvorené už vôbec nie. Ani by sa to nemalo prenášať od pacienta k pacientovi. Na jedného pacienta jednu ampulku,“hovorí anesteziológ Jakub Hložník o používaní propofolu. Vysvetlil, že po otvorení sa v nepoužitej látke môžu množiť baktérie, preto je nutné liek podať ihneď po otvorení. Pripomenul, že väčšia dávka môže pacienta aj zabiť.

Nebolo to po prvýkrát

Vo FN Trenčín nemajú odhad, ako dlho s liekmi sestra takto zaobchádzala, no prvýkrát si problém všimli už v decembri minulého roku. „Ušetrené“ ampulky našli v jej skrinke, nemocnica s ňou už rozviazala pracovný pomer. Zaujímavý v jej minulosti je fakt, že pre podobný čin už raz bola prepustená z nemocnici v Ilave.

NIE JE TOHO UŽ DOSŤ? U lekára si opäť PRIPLATÍME!
Už od polovice apríla nám hrozí, že sa návšteva v ambulancii u lekára predraží. Ambulancie o zvyšovaní, prípadne zavádzaní nových poplatkov hovorili už od začiatku apríla. Ministerstvo sľúbilo viac peňazí, no malo podmienku – lekári ich ušetria. Tí... Čítať ďalej
06 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Tentokrát bez úmrtia

Najznámejším úmrtím po užití nevhodného množstva tohto lieku bolo úmrtie popového kráľa Michaela Jacksona. Ten v r. 2009 zomrel po aplikácii lieku po tom, ako mu ho lekár podal proti nespavosti. Lekár bol odsúdený na štyri roky.

„Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov, alebo prekurzorov ich držanie a obchodovania s nimi,“ uviedla v tejto súvislosti hovorkyňa polície v Trenčíne Katarína Kuzmová. Tá nemohla špecifikovať ani počet ampuliek, ktoré sa u sestry našli. Tá tiež vyšetruje, na čo ich žena využívala.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik