Koniec Zelenského už je v rozvrhu
09 | 04 | 2024 I Ivan Brožík

V máji sa vzhľadom na neexistujúce prezidentské voľby, ktorých jarný termín vodca Ukrajiny zrušil, končí akákoľvek legitimita Volodymyra Zelenského. Ukrajina sa stane na medzinárodnej scéne štátom de facto bez hlavy. Nebude s kým rokovať. A tak treba rozhodnúť, čo s ňou potom.

Podľa webu parlamentnilisty.cz, ktorý sa odvoláva na taliansky denník La Repubblica, sa Ukrajina rozpadne na základe dohôd zúčastnených veľmocí niekedy v októbri. Presne podľa odskúšaného modelu v povojnovom Nemecku, alebo na Kórejskom polostrove v päťdesiatych rokoch minulého storočia.

Ako by to asi malo vyzerať

Ukrajina sa rozdelí a vzdá sa svojich území, ktoré už aj tak de facto nekontroluje. Táto myšlienka však nie je nová, zaznela už v auguste 2023. Vtedy na ňu prišla z ukrajinskej strany rozhorčená reakcia. Lenže myšlienka žije ďalej. V American Spectator sa dokonca objavil aj časový rámec, teda že by išlo o „októbrové prekvapenie“. Analytik Simplicius sa podľa nami citovaného zdroja domnieva, že "ide o spôsob, ako by NATO chcelo donútiť Putina ku kórejskému scenáru. Členstvo v NATO bude vraj Zelenskému „zavesené pred nos“ na ďalšom summite aliancie. Ale priznanie, že sa chystá „rozdelenie“ by zdevastovalo ukrajinskú morálku.

Nejaká dohoda existuje, aspoň také zvesti lietajú

Piateho apríla taliansky denník La Repubblica informoval, že na stole už je dohoda o Ukrajine, teda že by sa Ukrajina vzdala územia, ktoré momentálne okupujú Rusi, výmenou za členstvo v NATO. „Nejedná sa o hypotézu, ktorá by bola formálne prerokovávaná na poslednom summite aliancie v Bruseli. Je to však určite možnosť, ktorá sa cyklicky vracia vo všetkých neformálnych rozhovoroch. Dokonca aj v posledných dňoch. A skutočne sa stáva hybnou silou urýchlenia pomoci Kyjevu,“ uvádza denník.

Ako z toho vykorčuľovať

Podľa denníka nie je náhoda, že myšlienku členstva v NATO spomenul nedávno generálny tajomník Jens Stoltenberg a tiež americký minister zahraničia Anthony Blinken. Túto výmenu údajne odborníci považujú za spôsob, ako ukončiť vojnu. Ale aj za spôsob, ako „vyfúknuť“ víťazstvo Donaldovi Trumpovi, pretože ten sľúbil, že vojnu okamžite ukončí. Takže teraz sa zdá, že ide o vojnu, v ktorej propagandisticky vyhrá ten, kto vojnu ukončí.

Rusku by takto pripadol Krym a štyri oblasti, ktoré má v súčasnej dobe obsadené. Zvyšok by ale bol podľa La Repubblica chránený NATO. Denník pripomína, že rovnaký postup bol zvolený napríklad v Nemecku. Podľa denníka je teraz riešenie akútne, pretože hrozí prielom ukrajinských obranných línií. "Zo strachu, že Putinova armáda prerazí, teraz všetkým európskym predstaviteľom neustále behá mráz po chrbte," tvrdí sa v článku.

No, domnienky pribúdajú

Ďalšou indíciou podľa webu parlamentnilôisty.cz "je článok vyslúžilého brigádneho generála Kevina Ryana, ktorý nadhadzuje možnosť, že by NATO nad Ukrajinou vytvorilo bezletovú zónu a chránilo ju pred ruským bombardovaním. Ryan tvrdí, že ruské pozemné operácie sú „odsúdené na skazu“ ako v prípade Kórey alebo iránsko-irackej vojny, takže ruské bombardovanie by mohlo trvať ďalšie roky."

Scenárov je veľa

Ten „najmenej provokatívny“ je, že by vojaci NATO bránili Kyjev, Odesu a Ľvov. Zatiaľ čo Dnipro a Charkov by si bránili Ukrajinci sami. Tu je potrebné spomenúť, že ukrajinská protivzdušná obrana je podľa priznania z ukrajinských zdrojov veľmi deravá. Jednalo by sa teda o obranu územia za Dneprom.
Práve tieto indície si všíma analytik Simplicius, ktorý ich vníma ako spôsob, ako by NATO mohlo potichu prevziať kontrolu nad celou operáciou, hoci by nominálne len poskytovalo protivzdušnú obranu.

Ukrajinský experiment: Ukrajinci NIE SÚ OCHOTNÍ prispievať na vlastné Ozbrojené sily!
To sa svet asi nemal dozvedieť! Na Ukrajine prebehol zaujímavý pokus. A Ukrajinci, konštatujúc na základe dát z jeho výsledku - nechcú darovať peniaze pre potreby Ozbrojených síl Ukrajiny. Slávny ukrajinský bloger Denis Povetkin (Den Povetkin... Čítať ďalej
09 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik