Putinov nový plán vyvolal v Amerike paniku
07 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová

Podľa Američanov Putin plánuje umiestniť jadrové rakety na obežnú dráhu Zeme. Amerika chce s pomocou OSN presvedčiť Rusko, aby upustilo od plánov na testovanie vesmírnej zbrane.

Americkí predstavitelia spolu s Organizáciou Spojených národov (OSN), ako aj Čínou a Indiou sa snažia presvedčiť Moskvu, aby upustila od plánov na testovanie vesmírnych zbraní. Tieto rozhovory sa v posledných týždňoch zrýchlili po zverejnení ruských plánov rozvoja vesmíru

John Plumb, námestník ministra obrany pre vesmírnu politiku, novinárom povedal, že Washington diskutuje o zbrojných plánoch s Ruskom.

Plumb uviedol, že: "Zatiaľ čo potenciálne použitie ruských protijadrových satelitných zbraní nepredstavuje bezprostrednú hrozbu pre Zem, "pracujeme s našimi spojencami a partnermi, aby sme ich presvedčili, že to nie je zodpovedná myšlienka".

Plumbove komentáre prišli dva mesiace po tom, čo predseda výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby Mike Turner varoval pred vážnou hrozbou pre národnú bezpečnosť. 

Námestník ministra poukázal na úsilie OSN opätovne potvrdiť svoj záväzok voči Zmluve o vesmíre z roku 1967, ktorá zakazuje používanie jadrových rakiet vo vesmíre. Poznamenal, že Spojené štáty sa zameriavajú na presadzovanie noriem vo vesmíre, nie na nové zmluvy.

Hovorca národnej bezpečnosti John Kirby tento týždeň povedal, že Spojené štáty podporujú rezolúciu OSN, ktorá varuje krajiny pred vypustením jadrových zbraní na obežnú dráhu, a uviedol, že Washington nalieha na Rusko, aby sa pripojilo.

Ruský prezident nedávno povedal, že nemá v úmysle vypustiť jadrovú zbraň na obežnú dráhu Zeme, pokiaľ Rusko nebude priamo ohrozené - píše Magyar Nemzet.

Blesková reakcia z Ruska na zvolenie Pellegriniho
Reakcia prišla v noci iba o necelú hodinu po sčítaní 96 percent hlasov vo voľbách prezidenta Slopvenskej republiky. Agentúra RIA vecne, ale s citeľným zadosťučinením vydala nasledujúcu správu. "Šéf slovenského parlamentu Peter Pellegrini, ktorý je... Čítať ďalej
07 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik