NIE JE TOHO UŽ DOSŤ? U lekára si opäť PRIPLATÍME!
06 | 04 | 2024 I Eka Balaskova

Už od polovice apríla nám hrozí, že sa návšteva v ambulancii u lekára predraží. Ambulancie o zvyšovaní, prípadne zavádzaní nových poplatkov hovorili už od začiatku apríla. Ministerstvo sľúbilo viac peňazí, no malo podmienku – lekári ich ušetria. Tí však hovoria, že takáto podmienka je mimo reality a pacientov to od návštevy lekárov odradí. Naopak, pôjdu priamo do nemocníc.

Portál tvnoviny.sk informuje, že lekárska komora sa teší z navýšenia, no lekárov neteší podmienka ministerstva – ušetriť ich. Túto možnosť však lekári nevidia reálne. Ministerstvo hovorí aj o inej možnosti, a síce o šetrení na výdavkoch štátnej zdravotnej poisťovne. Ani to však lekári nevidia reálne a obávajú sa, že pacienti ich úplne vynechajú a pôjdu priamo do nemocnice. Tie to nadmieru zaťaží. Ak však nebudú podpísané zmluvy s poisťovňami, bude si pacient platiť komplet starostlivosť. Rokovania však už bežia a ministerka Zuzana Dolinková (Hlas-SD) mieni hľadať také riešenia, ktoré neohrozia zdravotnú starostlivosť.

Dostaneš, ale ušetri

Niekoľkotýždňová požiadavka lekárov voči ministerstvu na dofinancovanie ambulancií zo štátneho rozpočtu bola splnená, no lekári hovoria, že to, čo dostali je málo.

„My vítame a tešíme sa, že sa podarilo vykonať navýšenie o 188 miliónov eur, ale obávame sa, že to nebude stačiť,“skonštatoval prezident lekárskej komory Jaroslav Šimo. Lekárov navyše sklamala ďalšia vec – peniaze, ktoré dostali, musia niekde ušetriť.

Ministerstvo vidí aj inú možnosť – zníženie výdavkov Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Riaditeľ Asociácie súkromných lekárov Marián Šoth však hovorí, že tu priestor na šetrenie nie je a poplatky v ambulanciách môžu pacientov presmerovať priamo do nemocníc. Tie nápor nemusia zvládať.

Záchranári doposiaľ zasahovali trikrát
Záchranári v sobotu do 16.30 h zasahovali celkovo trikrát v súvislosti s konaním prezidentských volieb. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Petra Klimešová. "Záchranári ošetrili 67-ročného... Čítať ďalej
06 | 04 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Zánik, poplatky a možno dohoda s poisťovňami

Ambulancie budú mať problém prežiť, takže buď sa pre pacientov zatvoria, alebo si za vyšetrenie a ošetrenie pacient zaplatí.

„My sme všetkých našich členov informovali, akým spôsobom majú vypočítať a každý poskytovateľ má zoznam s cenou uverejnený na svojej nástenke pred ambulanciou,“hovorí Šoth. Môže sa tiež stať, že ambulancie nebudú mať podpísané zmluvy so zdravotnými poisťovňami a tak si pacient zaplatí nie len vyšetrenie.

Času je málo, rokuje sa naplno

„Aj všetky lieky, zdravotné pomôcky, laboratórne vyšetrenia, CT-čká, MR-ká, ktoré takýto lekár naordinuje,“ avizuje lekár a poslanec Tomáš Szalay (SaS). Na rokovanie ministerstva s lekármi ostávajú len dva pracovné dni a tak obe strany robia, čo sa dá, niektoré stretnutia už úspešne prebehli.

„Aktuálne máme s nimi platné zmluvy minimálne do 30. apríla, s niektorými aj na dlhšie obdobie,“informovala hovorkyňa Unionu Kristína Balúchová. Všeobecná zdravotná poisťovňa má zmluvy podpísané na ďalšie tri mesiace.

„My veríme, že sa nám podarí dospieť k dohode bez toho, aby bola nejakým spôsobom obmedzovaná zdravotná starostlivosť,“uviedol hovorca Dôvery Matej Štepiansky. Poisťovne však toho veľa neovplyvnia, určenie objemu financií bolo na ministerstve a aj ministerka Zuzana Dolinková (Hlas-SD) si uvedomuje, že je to málo.

„Ale nie sú konečné a ja som ako ministerka zdravotníctva pripravená viesť so všetkými zainteresovanými stranami otvorený dialóg a hľadať najlepšie riešenia pre ľudí a ochranu ich zdravia,“ uzavrela Dolinková. Na to, koľko si za ambulantnú starostlivosť priplatíme, si teda počkáme minimálne týždeň.

A zas raz bude dlhý, ale krásny deň
Balíme, cestujeme zajtra do Bratislavy. Bez pár rôčikov takmer storočná matka, už roky odkázaná na vozík, si ten svoj dnes leštila od prachu. Chcela vedieť, ako bude zajtra podvečer, ako sa má obliecť a či jej k voľbám v našom volebnom okrsku v... Čítať ďalej
05 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik