NOVÝ FILM DVAJA MUŽI A NEMLUVŇA? Nie, to je realita! Vedúci Čaputovej kancelárie vychováva dieťa so spolubývajúcim
06 | 04 | 2024 I Eka Balašková

Robí tajnosti! Slovenské zákony rodinu charakterizujú, ako muža, ženu a dieťa. Faktom však je, že existuje mnoho párov rovnakého pohlavia, ktoré vychovávajú deti. Patrí medzi nich aj rodina Metoda Špačeka. Druhého najdôležitejšieho človeka v Prezidentskom paláci. Ako vedúci Kancelárie prezidenta pôsobí, ako štatutár paláca, generálny tajomník a muž, ktorý nesie zodpovednosť za chod paláca a jeho ročné niekoľkomiliónové výdavky. Podľa Plusky by teda takýto človek podobné tajnosti určite nemal mať. Ak sa pýtate na dôvody, jedným z nich môže byť fakt, že je cez ne vydierateľný.

Pluska informuje o rodinnom prírastku v Špačekovej domácnosti – s partnerom vychovávajú bábätko. Slovenský právny systém však adopciu párom rovnakého pohlavia neumožňuje. Keď ho Pluska konfrontovala s týmto faktom, najskôr na túto tému odmietol komunikovať. Hoci sa EÚ pokúšala o harmonizáciu právnych noriem pre všetky členské štáty, Slovensko ju odmietlo.

Bábätko s partnerom

Špačekovo majetkove priznanie svedčí o byte v historickom jadre Bratislavy, v ktorom žije s partnerom, ktoý je v službách ministerstva zahraničia. Prednedávnom do domácnosti pribudlo bábätko. Napriek tomu, že slovenské zákony nepripúšťajú ani registrované partnerstvá, čo takmer znemožňuje, aby sa takýto pár dostal k dieťaťu.

„Podľa slovenského právneho poriadku v súčasnosti osoby rovnakého pohlavia nemajú v zásade žiadnu možnosť, ako sa stať rodičmi dieťaťa. Bez ohľadu na to, či by išlo o spôsob určenia rodičovstva na základe právnej skutočnosti pôrodu dieťaťa matkou a od toho sa odvíjajúceho uplatnenia troch vyvrátiteľných domnienok otcovstva alebo by išlo o osvojenie maloletého dieťaťa, to je v Slovenskej republike umožnené len manželom alebo výnimočne osamelej osobe,” hovorí pre Plusku oslovený právny expert.

Prezidentka zvoláva k voľbám
Je dôležité, aby občania využili svoje právo a podieľali sa na výsledku volieb. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po tom, ako v sobotu odvolila v druhom kole prezidentských volieb v Pezinku. "Je dôležité, aby si vybrali takého, ktorý... Čítať ďalej
06 | 04 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Nezáujem o komunikáciu

Túžba človeka po potomstve je prirodzená vec a pociťujú ju aj ľudia zameraní na rovnaké pohlavie. Jenou z možností je podľa Plusky nechať si vynosiť dieťa náhradnou matkou. Špaček je z titulu svojej funkcie, bezpečnostne veľmi exponovaná osoba. Preto by práve jemu malo záležať na tom, aby situáciu vysvetlil. Keď ho redakcia Plusky kontaktovala, najskôr stroho odpovedal, že je to súkromná záležitosť, no prisľúbil, že sa ozve sám. Nestalo sa tak. Redaktori Plusky ho preto navštívili na jeho adrese, kde však zastihli len opatrovateľku.

„Posledné, čo by som si želal, je, aby sa moje dieťa stalo predmetom verejného záujmu,"povedal im neskôr Špaček v telefonickom rozhovore.

Je vraj hlboko konzervatívny

Špaček sa pre Plusku o sebe vyjadril, ako hlboko konzervatívny človek s rodinným založením, preto nemá záujem o medializáciu svojho rodinného života. Ako človek v takomto vysokom postavení by však mal brať na zreteľ už pri rozhodovaní sa pre výchovu dieťaťa s partnerom, že bude predmetom záujmu médií. Keď pre nič iné, tak kvôli tomu, že slovenská legislatíva s takýmto rodinným vzťahom neráta.

TASR | Vedúci Kancelárie prezidenta SR Metod Špaček

EÚ to chcela riešiť celoplošne

Európska únia sa o harmonizáciu pravidiel týkajúcich sa uľahčovania rodičovstva pre homosexuálne páry pokúsila nedávno. Návrh, pri ktorom by sa nebral ohľad na formu rodiny dieťaťa, v ktorej dieťa nebolo počaté a narodené, bol pre Slovensko neprijateľný.

„SR aktuálne nemá záujem o harmonizáciu pravidiel v oblasti uznávania rodičovstva na úrovni EÚ," uvádza sa vo vyhlásení vlády SR z mája minulého roku. Znamená to teda, že na Slovensku dieťa naďalej nemôže mať v rodnom liste uvedené dve mamy či dvoch otcov.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik