NAŽIVO: Deň "D". Slováci si volia prezidenta
06 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Slováci si v sobotu vyberajú prezidenta v druhom kole volieb. V ére samostatného Slovenska ide v poradí o šieste priame voľby hlavy štátu. O prezidentský palác bojujú dvaja kandidáti, ktorí postúpili z prvého kola. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h. Sledujte spolu s nami to najdôležitejšie z volebnej noci.

  • Pellegrini sľúbil, že bude prezidentom všetkých Slovákov, bez ohľadu na to, či ho volili alebo nie. „Vždy budem stáť na strane Slovenskej republiky, ktorej záujmy budú u mňa na prvom mieste,“ skonštatoval.

1:48  Peter Pellegrini sa stáva budúcim prezidentom Slovenskej republiky s počtom hlasov 1 409 255 t.j. 53,12 % platných hlasov

Ivan Korčok získal 1 243 709 t.j. 46,87 % platných hlasov

Podiel potvrdených okrskových zápisníc: 100,00 %

Volebná účasť dosiahla 61,14 percenta. Druhého kola prezidentských volieb sa tak zúčastnilo 2.671.279 voličov.
Priebežné neoficiálne výsledky je možné po skončení moratória sledovať na webe www.volbysr.sk. Definitívne výsledky majú byť známe až po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámi v nedeľu o 10.00 h.


FOTO TASR - Ján Krošlák | Na snímke uprostred predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) potvrdil svoju prezidentskú kandidatúru na podujatí Hlasu-sociálnej demokracie v Štátnej opere v Banskej Bystrici 19. januára 2024.

1:27 Minister životného prostredia Taraba pogratuloval Pellegrinimu k víťazstvu v druhom kole prezidentských volieb.

"Buď dobrým prezidentom pre všetkých občanov. Ďakujem všetkým Slovákom, že ukázali sebavedomie a zdravý úsudok," uviedol Taraba na sociálnej sieti. Poznamenal, že Slováci jasne vyjadrili dôveru ich vláde a jej programu.

1:26 Kostolný (DenníkN) sa rozcítil a zahlásil, že  Hlas bez Petra Pellegriniho do roka zanikne. To, čo strana robila počas dvoch dní moratória, je podľa neho dôkazom, že zo Smeru odišli iba náhodou a sú naplno späť.

1:05  Pellegrini sľúbil, že bude prezidentom všetkých Slovákov, bez ohľadu na to, či ho volili alebo nie. „Vždy budem stáť na strane Slovenskej republiky, ktorej záujmy budú u mňa na prvom mieste,“ skonštatoval.

1:03 Dušan Jarjabek:

0:44 (DenníkN) Je mi veľmi ľúto, že to tesne nevyšlo, hovorí predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka k výsledku prezidentských volieb. „Ivan Korčok by bol výborným prezidentom.“

Na hodnotenie bude podľa neho ešte viac času,“ zatiaľ len tri krátke poznámky:

1) Gratulujem Petrovi Pellegrinimu. Chcel by som veriť, že bude lepším prezidentom, ako je predsedom parlamentu. Mal by pamätať na to, že jeho úlohou je zastupovať všetkých občanov a občianky Slovenska – aj tých vyše milión z nich, ktorí si priali za prezidenta Ivana Korčoka. Ten odviedol spolu so svojim tímom vynikajúcu kampaň a je mi nesmierne ľúto, že nezvíťazil – bol by výborným prezidentom.

2) Táto kampaň bola zo strany Ficovej vlády a koalície plná podrazov, klamstiev, strašenia a prekračovania písaných aj nepísaných pravidiel súťaže. Potvrdzuje sa, že pre Slovensko predstavujú nebezpečie a nezastavia sa pred ničím.

3) Napriek tomu všetkému, vyhrali relatívne tesne. Sú poraziteľní. Nesmieme strácať nádej. Musíme spolupracovať, musíme sa zmobilizovať a musíme ich začať porážať, v každých ďalších voľbách, ktoré nás čakajú. Už čoskoro. Je to ťažké, ale som presvedčený, že sa to dá.“

0:39 Fotografia z volebnej centrály Ivana Korčoka, ktorá naozaj nepotrebuje komentár

Zdroj: Screenshot z portálu Topky.sk | Na snímka Sajfa s partnerkou

0:30 Pellegrini aktuálne 1 402 570 hlasov. Pripomíname že v posledných prezidentských voľbách, kedy zvíťazila dosluhujúca prezidentka Čaputová získala 1 056 582 hlasov

0:30 Robert Fico gratuloval Petrovi Pellegrinimu za jeho výsledok v prezidentských voľbách a kamarátsky mu podal ruku. „Teraz by si to ty mohol povedať, že takto sa to robí, do psej matere,“ povedal Pellegrinimu a pripomenul, že jemu sa takýto výsledok nepodaril v prezidentských voľbách v roku 2014.

Fico verí, že koalícia bude aj po odchode Petra Pellegriniho fungovať. „Nech žije Peter Pellegrini, nech žije nový prezident a nech žije Slovenská republika,“ zvolal Fico.

0:29  Prezidentka Čaputová zablahoželala Pellegrinimu k víťazstvu. "Prajem mu úspešný výkon mandátu," uviedla vo vyhlásení.

Prezidentka oceňuje vysokú účasť vo voľbách. Poďakovala sa občanom, ktorí využili svoje volebné právo.

"Pri každých slobodných voľbách sa časť spoločnosti teší a časť je sklamaná. Dôležité je, aby od momentu zvolenia nový prezident pôsobil tak, aby sa žiadna časť spoločnosti necítila porazená. Aby radosť z víťazstva išla ruka v ruke s vedomím služby pre všetkých občanov Slovenska, nielen pre tých, ktorí ho zvolili," konštatovala Čaputová.

0:17 Europoslankyňa Smeru Monika Beňová kritizovala Ivana Korčoka, že nezvládol svoju prehru. „Ani nedokázal dôstojne prijať, že vyhral Peter Pellegrini. Hanba až do konca. Tragéd, čo sa vie len vyhrážať,“ napísala Beňová na Facebooku.

Následne sa poďakovala voličom Smeru, že „prišli voliť proti Ivanovi Korčokovi s jeho falošnými okuliarmi, cez ktoré nevidel ľudí na Slovensku, ale len seba, seba a seba“.

0:05 Prvé slová nového slovenského prezidenta Petra Pellegriniho: 

Voľby vyhrá Peter Pellegrini. V centrále Hlasu spievajú slovenskú hymnu a vykrikujú „Pelle na hrad“. O chvíľu má začať tlačovka, na ktorej prehovorí Peter Pellegrini.

23:59 Ivan Korčok priznal porážku v druhom kole prezidentských volieb. Z výsledku je sklamaný a rozčarovaný, no rešpektuje ho. Svojmu protikandidátovi Petrovi Pellegrinimu pogratuloval.

23:53: Podpredseda parlamentu Ľ. Blaha:

VYHRAL MIER, PREHRALA VOJNA ❤️

Gratulujem novému prezidentovi Slovenskej republiky Petrovi Pellegrinimu! 🙂

Vyhrali sme! Toto je veľké víťazstvo pre celú vládnu koalíciu - ďalší dôkaz, v akej bubline žijú korporátne médiá, opozícia a liberálne kaviarne.

Koľkokrát ešte musia prehrať, aby pochopili, že máme demokratický mandát na našu ľavicovú, vlasteneckú a mierovú politiku?

Poďakujme špeciálne ľavicovému a národnému táboru, ktorý zvrátil prvé kolo - dokázali sme to, priatelia. Ďakujeme ❤️

Ale s troškou irónie - je to spravodlivé. Jedno kolo vyhral Korčok, druhé Pellegrini 😂

A ešte ich dáme aj v európskych voľbách - musíme! Sme na veľkej vlne! Venceremos, Slovensko ✊

23:48 Podiel potvrdených okrskových zápisníc: 96,05 %

Peter Pellegrini

1 335 824 t.j. 54,32 % platných hlasov

Ivan Korčok

1 123 213 t.j. 45,67 % platných hlasov

23:39 Podľa liberálneho Denníka N bude prezidentom SR Peter Pellegrini. Na otázku novinárov v podobnom štýle odpovedal aj podpredseda Hlasu-SD Peter Žiga. Naopak, expremiér Mikuláš Dzurinda pre RTVS uviedol, že ešte nie je koniec a bič bude podľa neho plieskať až na konci.

23:37 V Hlase už oslavujú víťazstvo Petra Pellegriniho. Pri obrazovkách sa tlieska a pokrikuje. Politici strany už berú výsledok ako definitívny a čaká sa na kandidáta.

23:22 Denník N: Novým slovenským prezidentom bude Peter Pellegrini. Podľa projekcie Denníka N zvíťazí s náskokom niekoľkých percentuálnych bodov. Volebná účasť dosiahne okolo 60 %. Je teda výrazne vyššia ako v prvom kole, keď prišlo hlasovať 51,9 % voličov.

23:21 Petra Pellegriniho prišiel do volebnej centrály podporiť aj bývalý prezident Ivan Gašparovič.

23:18 Podiel potvrdených okrskových zápisníc: 80,11 %

Peter Pellegrini

1 033 053 t.j.  56,71 % platných hlasov

Ivan Korčok

788 270 t.j.  43,28 % platných hlasov

23:15 Predseda KDH Milan Majerský je presvedčený, že Ivan Korčok nakoniec predbehne Petra Pellegriniho v počte získaných hlasov. „Ja mám víťazného ducha a myslím, že ľudia naokolo sú podobne naladení,“ povedal o nálade v Starej tržnici.

23:09 Podiel potvrdených okrskových zápisníc: 67,59 %

Peter Pellegrini

799 522 t.j.  57,60 % platných hlasov

Ivan Korčok

588 501 t.j.  42,39 % platných hlasov

23:03  Richard Raši (Hlas) si myslí, že Peter Pellegrini má väčšie predpoklady na to, aby ako prezident upokojil polarizovanú spoločnosť. Poslanci Hlasu sú podľa Rašiho jednotní a budú aj v prípade odchodu Pellegriniho do Prezidentského paláca podporovať koalíciu.

Raši pripustil, že by mohol byť novým predsedom parlamentu. Naďalej platí, že Peter Pellegrini v prípade svojho zvolenia za prezidenta by za predsedu parlamentu navrhol Richarda Rašiho alebo Denisu Sakovú. (markíza)

22:57 Spočítaných je takmer polovicaokrskových zápisníc.

Peter Pellegrini

501 215 t.j. 59,31 % platných hlasov

Ivan Korčok

343 786 t.j. 40,68 % platných hlasov

22:53 Predikčný model SME favorizuje na víťazstvo Petra Pellegriniho, sčítaných je viac ako 30 percent hlasov.

Pellegrini má 62,33 percenta, Korčok 37,66 percenta

22:47 V druhom kole prezidentských volieb vedie zatiaľ Peter Pellegrini so ziskom 62,33 %percenta hlasov. Na druhom mieste je Ivan Korčok s 37,66 % percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR po spočítaní 30,41 % percenta okrskových zápisníc.

22:44 Vyberáme z komentárov na FB: "Rozmýšľam nad dátumom 2. kola volieb 6.4.2024, žeby symbolika?! t. 6, 4+2=6, 2+4=6 stále výsledok 666..možno iba náhoda, hmm"

Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR a kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini
Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR a kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini
Foto: tasr
Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR a kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini
Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR a kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini
foto: tasr
Na snímke kandidát na prezidenta Ivan Korčok
Na snímke kandidát na prezidenta Ivan Korčok
FOTO TASR - Jaroslav Novák
Na snímke kandidát na prezidenta Ivan Korčok
Na snímke kandidát na prezidenta Ivan Korčok
FOTO TASR - Jaroslav Novák
Na snímke herec Juraj Kemka
Na snímke herec Juraj Kemka
Foto: Tasr
Andrej Kiska
Andrej Kiska
Foto: tasr
foto: tasr
Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR a kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini
Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR a kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini
Na snímke kandidát na prezidenta Ivan Korčok
Na snímke kandidát na prezidenta Ivan Korčok
Na snímke herec Juraj Kemka
Andrej Kiska

 

22:40 Peter Pellegrini dúfa, že presvedčil voličov a rozhodli sa hlasovať zaňho. „S veľkou pokorou budem čakať na výsledok,“ povedal s tým, že si netrúfa odhadnúť výsledok. Predseda Hlasu dodal, že ak by sa stal prezidentom, v strane nebude „bitka“ o kreslo predsedu.

Čakať na výsledky je podľa neho napínavé a ide o „súboj so cťou, bez ohľadu na to, kto bude víťaz“.

Na otázku, či ho prídu do volebného štábu podporiť koaliční lídri, Pellegrini odpovedal, že je s Andrejom Dankom aj Robertom Ficom v telefonickom kontakte, a pripustil, že premiér Fico do jeho volebnej centrály možno príde, ak mu to program dovolí. Ak nie, s koaličnými partnermi sa stretne v nedeľu.

Pellegrini takisto povedal, že ak by sa stal prezidentom, v Hlase nebude „bitka“ o kreslo predsedu strany. Naznačil, že vo volebnom štábe je už prítomný potenciálny nový šéf strany aj možný nový predseda parlamentu.

22:32 V druhom kole prezidentských volieb vedie zatiaľ Peter Pellegrini so ziskom 70,51 percenta hlasov. Na druhom mieste je Ivan Korčok s 29,48 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR po spočítaní 3,28 percenta okrskových zápisníc.
Volebná účasť zatiaľ dosahuje 49,93 percenta.

22:21 Kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok trávi volebnú noc so svojimi podporovateľmi z radov politikov aj osobností spoločenského a kultúrneho života. Do volebného štábu v Bratislave prišiel krátko pred 22.00 h. "Ďakujem všetkým tým, ktorí voliť boli. (...) Ďakujem všetkým štátnym orgánom, ktoré zabezpečovali voľby," uviedol krátko po príchode.

Medzi hosťami Korčoka sú okrem iných aj bývalý prezident Andrej Kiska či expremiér Mikuláš Dzurinda. Podporiť ho prišli tiež podpredseda parlamentu a líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, poslanec Národnej rady SR a predseda SaS Branislav Gröhling či predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková.

Priazeň kandidátovi prišli vyjadriť aj bývalá politička a diplomatka Magda Vášáryová. Medzi jeho priaznivcami sú tiež herci Zuzana Porubjaková, Kristína Tormová, Milan Kňažko či Juraj Kemka. Ten uviedol, že Korčok ho presvedčil účesom, okuliarmi a správnymi hodnotami.

22:19 Exkluzívny volebný model agentúry MEDIAN SK pre RTVS ukazuje veľmi tesný výsledok druhého kola prezidentských volieb.

Ivan Korčok podľa modelu oslovil 51,1 percenta voličov a stal by sa prezidentom Slovenskej republiky. Peter Pellegrini by oslovil 48,9 percenta voličov.

22:10 Peter Pellegrini aktuálne vo volebnej centrále aj k jeho očakávaniam o výsledku.

Pellegrini poukázal na kampaň, ktorá šla pod kožu. “Útoky a nechutné veci ma posilnili a aj z toho negatívneho som si odniesol to pozitívne,” podotkol.

22:05 Volebné moratórium sa skončilo. Začať sa môžu zverejňovať priebežné neoficiálne výsledky druhého kola prezidentských volieb. Štatistický úrad (ŠÚ) SR ich bude zverejňovať na webe www.volbysr.sk.

Definitívne výsledky budú známe až po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámiť by ich mala v nedeľu 7. apríla.
Slováci si novú hlavu štátu volili v sobotu od 7.00 h. V prvom kole sa o priazeň voličov uchádzalo deväť kandidátov. Do druhého postúpili Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Išlo o šieste priame voľby prezidenta v ére samostatnej SR.

22:00 Komisie začínajú sčítavať hlasy, v dvoch miestnostiach ešte volia

22:00 Minister práce Erik Tomáš po príchode do volebnej centrály Petra Pellegriniho povedal: "Myslím si, že pokiaľ nejde o život, nejde o nič. Ukázala nám to aj dnešná tragédia na Spiši. Tak asi treba k tomu pristúpiť počkať a rešpektovať rozhodnutie voličov. To sú tak tesné voľby, že je tažké odhadovať nejaký volebný výsledok."

21:53 Andrej Danko hlási, že má odvolené v Bure. Viete kde to je?

21:24 Vo volebnej centrále Petra Pellegriniho sa nachádza približne 150 novinárov. Na výsledky volieb sa prišli pozrieť nie len novinári zo Slovenska či susedného Česká, ale aj zo Švédska či Maďarska.

21:16 Sobotňajšie druhé kolo volieb prezidenta SR je v okresoch Bratislavského kraja aj v závere bez mimoriadnych udalostí a problémov, ktoré by narušili hlasovanie. Pre TASR to uviedli členovia jednotlivých okresných volebných komisií.

Priebeh hodnotia ako pokojný a plynulý, ocenili prácu okrskových volebných komisií, ale aj disciplinovanosť voličov. "Naozaj sme nemuseli od rána až doteraz riešiť žiadne závažné problémy," deklarovali unisono.

Odhadujú tiež, že účasť v druhom kole by v kraji mohla prekonať tú z prvého kola. Upozorňujú, že aj po 21.00 h voliči stále prichádzajú do volebných miestností, aby svojím hlasom podporili preferovaného kandidáta.

20:54 Premiér Robert Fico (Smer-SD) odovzdal v sobotu svoj hlas v druhom kole prezidentských volieb. Na sociálnej sieti zverejnil fotografiu z volebnej miestnosti.

"Dnes som stihol všetko, čo som si naplánoval. Verím, že aj vám, ktorí ste mali celý deň povinnosti, zostala chvíľka času na voľby," uviedol.

20:45 Polícia počas sobotňajších volieb doteraz nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku či ich priebehu. Informovala o tom na sociálnej sieti. Pripomenula, že aj naďalej dohliada na ich bezproblémový priebeh.

20:00 Záchranári doteraz v súvislosti s konaním prezidentských volieb zasahovali spolu trikrát.

Informovala o tom hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Petra Klimešová.

"Záchranári ošetrili 67-ročného muža vo volebnej miestnosti v Moldave nad Bodvou, ktorý trpel bolesťami brucha. Transportovali ho do nemocnici v Šaci. Vo volebnej miestnosti na základnej škole v Banskej Bystrici ošetrili záchranári 63-ročnú ženu s kolapsovým stavom," uviedla Klimešová.

Dodala, že v Leviciach zasahovali pred volebnou miestnosťou u 81-ročnej ženy, ktorá si po páde poranila hlavu. Záchranári ju previezli do nemocnice v Leviciach.

SÚHRN TRAGÉDIE NA SPIŠI: Na tento volebný deň Slovensko nezabudne (FOTO)
Troch mŕtvych a sedem zranených mladých ľudí si vyžiadala sobotná dopravná nehoda autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča. Dobrou správou je, že 15-ročné dievča z nehody operovali a je v stabilizovanom stave. Prinášame... Čítať ďalej
06 | 04 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik