AKTUALIZOVANÉ Minister vnútra prišiel na miesto tragickej nehody: Hlási UŽ TRI OBETE! (FOTO)
06 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok prišiel na miesto tragickej nehody autobusu. Počet mŕtvych po sobotňajšej tragickej nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča stúpol na troch. Oznámil to Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas brífingu v Spišskom Podhradí. Podľa neho išlo o mladé dievčatá. Jedno ďalšie dievča je vo vážnom stave a bojuje o život v košickej nemocnici.

Podľa ministra vnútra evidujú aktuálne po nehode celkom troch mŕtvych a siedmich zranených, z toho je jedna osoba zranená ťažko. "Na mieste je znalec, ktorý prešetruje, čo sa vlastne stalo. Nejaké informácie máme, ale nebudeme o nich informovať. Počkáme si, kým bude dokončené vyšetrovanie," poznamenal Šutaj Eštok.

AKTUALIZOVANÉ

Minister zároveň poďakoval všetkým záchranným zložkám, ktoré boli pri nehode expresne rýchlo a urobili všetko pre to, aby obetí nebolo viac. Na mieste je aj intervenčný tím a pozostalým sa snažia pomôcť aj duchovní zo Spišskej Kapituly. "Veľmi ťažko sa mi hľadajú slová, pretože som sa pred chvíľou rozprával s dvoma otcami obetí, je to moja prvá tlačová konferencia pri takejto nepríjemnej udalosti. Vyhasli tu tri mladé životy, troch mladých dievčat, ktoré smerovali na kresťanské podujatie, kde prišli sláviť a skončilo sa to takto tragicky. Ako otec si neviem predstaviť ten smútok, ktorý prežíva blízka rodina obetí," skonštatoval Šutaj Eštok. O život stále bojuje jedno dievča v košickej nemocnici. Minister potvrdil, že pri nehode sa zranilo ďalších šesť ľudí.

Na mieste sú podľa prezidenta Policajného zboru Ľubomíra Soláka súdni aj policajní znalci a tiež prokurátori, ktorí prešetria, čo sa na mieste stalo. Minister nechcel konkretizovať, ako k tragédii došlo, potvrdil však, že autobus sa pohol v čase, keď sa v ňom ešte nachádzal vodič a následne prišiel do kontaktu s desiatimi ľuďmi. "Dychová skúška bola negatívna, ale čo sa presne stalo, stále zisťujeme. Vodič je v ťažkom šoku, ešte sa s ním nedalo rozprávať, nechcel by som byť ani v jeho koži," dodal Šutaj Eštok.

Prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Adrián Mifkovič doplnil, že na mieste boli ako prví hasiči z Behároviec. "Zasahovalo 12 príslušníkov HaZZ s kompletným zariadením na takýto zásah, použili sme aj hydraulické vankúše na prvotné zdvihnutie autobusu a následne hydraulické rozpínacie kliešte," doplnil s tým, že zakliesnené boli tri osoby, jednu z nich sa podarilo vyslobodiť ešte pred príchodom hasičov. Ďalšie dve zakliesnené dievčatá na mieste podľahli zraneniam.

Vodič so staroľubovnianskou poznávacou značkou, na parkovisku pri odchode z autobusu, pravdepodobne nezatiahol ručnú brzdu. Narazil tak do mladých ľudí, ktorých priviezol na púť.

AKTUÁLNE FOTO z miesta TRAGÉDIE! Obeťami sú už TRI DIEVČATÁ
V Spišskom Podhradí v okrese Levoča autobus zrazil 10 ľudí. Informoval o tom operačný dôstojník Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru v Prešove. Nešťastie si vyžiadalo aj obete na životoch a množstvo ranených. Máme aktuálne... Čítať ďalej
06 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Záchranári do nemocníc v Levoči, Prešove, Krompachoch, Spišskej Novej Vsi a Košiciach transportovali viacerých mladých ľudí vo veku od 14 do 17 rokov s otvorenými ranami či polytraumami a zlomeninou. Na mieste ošetrili aj 60-ročného muža a 24-ročnú ženu v stave emočného stresu.

„Najťažšie zranenia utrpela 17-ročná žena, ktorá bola s polytraumou po resuscitácii transportovaná do nemocnice v Spišskej Novej Vsi, 15-ročná žena, ktorú záchranári previezli do nemocnice v Košiciach s polytraumou a tiež 16-ročný muž s poranením hlavy, brucha, drieku a panvy,“ dodala Klimešová.

Zasahovali vrtuľníky

Na miesto boli vyslané aj dva záchranárske vrtuľníky. „Popradská posádka záchranárskeho vrtuľníka, ktorá bola vyslaná na miesto nešťastia ako prvá, si do starostlivosti prevzala 17-ročné dievča, ktoré utrpelo vážne poranenia viacerých častí tela,“ uviedla hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzana Hopjaková.

Dodala, že druhá posádka priletela na pomoc z Košíc a od zasahujúcich záchranárov si prevzala 16-ročné dievča, ktoré utrpelo taktiež vážne poranenia viacerých častí tela.

Krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová pre TASR uviedla, že autobus sa z neznámych príčin pohol a deti, ktoré stáli pred ním a vystupovali, sa dostali podeň. Podľa informácií TV JOJ 24 vodič nezatiahol ručnú brzdu. Ide o náboženské stretnutie mládeže od 16 do 18 rokov.

Už ste odvolili? Jeden z kandidátov to už má za sebou
Už ste odvolili alebo sa na to ešte len chystáte? Jeden z prezidentských kandidátov to už má za sebou. "Priatelia, využite svoje demokratické právo voliť aj dnes. Ja už som hlas odovzdal a teraz je to vo vašich rukách. Inak vám prezidenta vyberú... Čítať ďalej
06 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik