Čo musíte vedieť o voľbách prezidenta
06 | 04 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Otvorili sa volebné miestnosti, Slováci si v sobotu vyberajú prezidenta v druhom kole volieb. V ére samostatného Slovenska ide v poradí o šieste priame voľby hlavy štátu. O prezidentský palác bojujú dvaja kandidáti, ktorí postúpili z prvého kola. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h. Pre voličov je spustená aj infolinka 02/4859 2317 a 02/4859 2312.

Ľudia hlasujú za plentou. Hlasovací lístok dostanú voliči od členov okrskovej volebnej komisie, čo potvrdia podpisom, približuje ministerstvo vnútra. Voliči si za plentou vyberú na lístku len jedného kandidáta, ktorého poradové číslo zakrúžkujú. Pri dvoch krúžkoch bude hlasovací lístok neplatný. Lístok vložia do obálky a potom ju vhodia do volebnej schránky.

Voliči, ktorým zdravie bráni ísť voliť osobne, môžu požiadať okrskovú volebnú komisiu o prenosnú volebnú schránku. Tento spôsob je určený napríklad pre imobilných voličov alebo pre starších občanov na lôžku.

Za toto hrozí pokuta!

Nepoužitý alebo zle upravený hlasovací lístok musí volič odložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý môže dostať pokutu 33 eur.

Ak volič zakrúžkuje oboch kandidátov na prezidenta, hlasovací lístok bude neplatný. Vo voľbách prezidenta krúžkujú voliči poradové číslo len jedného kandidáta. Upozornilo na to Ministerstvo vnútra SR na svojom webe.

Upravený hlasovací lístok vloží volič do obálky a následne do volebnej schránky. Ak sa pomýli, na požiadanie mu okrsková volebná komisia vydá za nesprávne upravený hlasovací lístok iný. Nesprávny hlasovací lístok následne vloží volič do schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov.

Takto sa to robí! Eduard Chmelár v relácii Máte slovo na ČT1 exceloval
Eduard Chmelár sa zúčastnil politickej diskusie v relácii Máte slovo s Michaelov Jílkovou. Sám tvrdí, že nie je priaznivcom ukričaných relácií tohto formátu, no vzhľadom na zaujímavú zostavu mal záujem sa jej zúčastniť. Argumentačne bránil záujmy... Čítať ďalej
05 | 04 | 2024 | Dušan Janek

Na pokojný priebeh volieb a verejný poriadok bude v uliciach Slovenska dohliadať zvýšený počet policajtov. Policajti budú venovať pozornosť aj volebným miestnostiam, aby nedošlo k ich poškodzovaniu.

V prezidentských voľbách môže podľa odhadu Štatistického úradu SR voliť viac ako 4,3 milióna osôb. Občania môžu svoj hlas odovzdať v 5938 volebných miestnostiach.

Po uzatvorení volebných miestností sa začnú spočítavať hlasy. Štatistici budú priebežné neoficiálne výsledky zverejňovať na stránke www.volbysr.sk. Definitívne výsledky majú byť známe po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 7. apríla.

Všetky volebné miestnosti by mali byť už otvorené, problémy neevidujú

Všetky volebné miestnosti by mali byť v týchto chvíľach otvorené. Polícia zatiaľ žiadne incidenty neeviduje. Na tlačovej konferencii o tom informovali riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra (MV) SR Eva Chmelová a riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka.

"Pracovisko v Banskej Bystrici bolo posilnené dvojnásobným počtom zamestnancov tak, aby volebný deň prebehol plynule a bez komplikácií," ozrejmila Chmelová. Hromádka dodal, že všetky nahlásené podnety sa vyhodnocujú.

Erik Tomáš SI PODAL lídra eurokandidátky PS Ódora. Kišš zostal ako primrznutý (VIDEO)
Erik Tomáš (HLAS-SD) nepatrí medzi politikov, ktorí by sa dali vytočiť. Medzi sociálnymi demokratmi pôsobí vždy taktne a uhladene. Progresívny „expert“ Štefan Kišš ho však v relácii Téma vytočil a nezdržal sa aj prijateľných invektív na adresu... Čítať ďalej
06 | 04 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik