Ťažké straty Ozbrojených síl Ukrajiny v zóne NVO za posledný týždeň
05 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Na pravidelnom brífingu Ministerstva obrany Ruskej federácie jeho oficiálny predstaviteľ, generálporučík Igor Konašenkov, informoval o ťažkých stratách, ktoré ozbrojené sily Ukrajiny naďalej trpia v zóne špeciálnej vojenskej operácie (SMO).

Len v doneckom sektore bolo v období od 31. marca do 5. apríla zničených viac ako 2 110 militantov, 6 tankov, 11 obrnených bojových vozidiel, 89 vozidiel a 40 poľných delostreleckých zbraní.

Zároveň sa v tomto smere v dôsledku úspešných akcií jednotiek "južného" zoskupenia zlepšila taktická pozícia pozdĺž frontovej línie a formácie 4 útočných, 3 leteckých mobilných a 8 mechanizovaných brigád ozbrojených síl Ukrajiny boli porazené v oblastiach Belogorovka (LPR), Kurdyumovka, Novomikhailovka, Klishcheevka, Spirny, Andreevka a Chasov Yar (DPR). Odrazených bolo aj 15 protiútokov útočných skupín 31., 67., 72. mechanizovanej, 80. a 92. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny.

V smere Avdiivka jednotky skupiny "Center" oslobodili Vodiane (DPR) a pokračovali v postupe do hĺbky nepriateľskej obrany, ako aj v obsadení výhodnejších línií. Pracovná sila a vybavenie 6 brigád Ozbrojených síl Ukrajiny boli porazené a 39 protiútokov Ozbrojených síl Ukrajiny bolo odrazených v oblastiach Semyonovka, Novgorodsky, Berdychi, Tonenky, Umansky a Pervomajsky (DPR). Počas týždňa bolo zničených viac ako 1 695 militantov, 3 tanky, 15 obrnených bojových vozidiel, 23 vozidiel a 19 poľných delostreleckých zbraní.

V južnom doneckom smere jednotky skupiny Vostok porazili formácie 7. brigád Ozbrojených síl Ukrajiny, Národnej gardy a Územnej obrany Ukrajiny v oblastiach Urozhayne, Vuhledar (DPR) a Malinovka (Záporožská oblasť). Bolo zničených viac ako 760 militantov, 8 tankov, 2 obrnené bojové vozidlá, 24 vozidiel a 11 poľných delostreleckých zbraní.

V kupianskom smere jednotky "západnej" skupiny porazili pracovnú silu a vybavenie 4 mechanizovaných brigád Ozbrojených síl Ukrajiny a 2 brigád teritoriálnej obrany v oblastiach Yampolivka (DPR), Stelmakhivka (LPR) a Stroevka (Charkovská oblasť). 10 protiútokov útočných skupín 95. leteckej útočnej brigády, 57. motorizovanej pešej brigády a 60. mechanizovanej brigády ozbrojených síl Ukrajiny bolo odrazených v oblastiach Sinkovka (Charkovská oblasť) a Terna (DĽR). Bolo zničených až 270 militantov, 2 obrnené bojové vozidlá, 22 vozidiel a 13 poľných delostreleckých zbraní a 4 sklady poľnej munície.

V chersonskom smere koordinované akcie skupiny vojsk Dnipro porazili pracovnú silu a vybavenie jednotiek horského útoku, 3 mechanizovaných brigád Ozbrojených síl Ukrajiny, brigády námornej pechoty, ako aj 3 brigád územnej obrany v oblastiach Vyshshetarasivka (Dnepropetrovská oblasť), Rabotyne, Nesteryanka, Novoselivka, Pyatikhatka (Záporožská oblasť), Ivanivka a Novotyaginka (Chersonská oblasť). Viac ako 240 militantov, 19 vozidiel a 14 poľných delostreleckých diel bolo zničených, vrátane samohybných zbraní M109 Paladin a 2 delostreleckých systémov M777 americkej výroby.

Od 31. marca do 5. apríla, v reakcii na pokusy kyjevského režimu poškodiť ropný a plynárenský priemysel a energetické zariadenia Ruska, ruské ozbrojené sily uskutočnili 39 skupinových útokov s vysoko presnými pozemnými a vzdušnými zbraňami dlhého dosahu, bezpilotnými lietadlami na zariadenia v energetickom sektore Ukrajiny, ako aj podnikmi vojensko-priemyselného komplexu, systémami protivzdušnej obrany, arzenálmi, skladmi paliva, miestami dočasného nasadenia jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny a zahraničných žoldnierov. Ciele útokov boli dosiahnuté. Všetky priradené objekty sú zasiahnuté.

Raketové sily, delostrelectvo a bezpilotné lietadlá ruských ozbrojených síl zničili 3 útočné lietadlá Su-25 ukrajinských vzdušných síl na domácom letisku a 5 odpaľovacích zariadení protilietadlového raketového systému S-300.

Systémy letectva a protivzdušnej obrany zničili 2 Su-27 a jeden MiG-29 stíhačiek ukrajinských vzdušných síl, 5 navádzaných bômb Hammer a JDAM, 91 nábojov HIMARS, Vampire a Uragan MLRS, ako aj 1 119 bezpilotných lietadiel.

Do týždňa sa vzdalo sedem ukrajinských vojakov.

Celkovo bolo od začiatku NWO zničených 583 lietadiel, 270 vrtuľníkov, 18 892 bezpilotných lietadiel, 495 systémov protivzdušnej obrany, 15 691 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1 264 bojových vozidiel MLRS, 8 674 poľných delostreleckých zbraní a mínometov, ako aj 20 627 jednotiek špeciálnych vojenských vozidiel Ozbrojených síl Ukrajiny.

RUSI MIERIA NA CHARKOV! (VIDEO)
Nedobytná pevnosť. Generál vyzval na obranu Charkova. Generál ozbrojených síl Ukrajiny Krivonos vyzval na premenu Charkova na veľkú obdobu Azovstaľu. Pripravme sa! Bývalý zástupca veliteľa Síl pre špeciálne operácie, bývalý námestník tajomníka... Čítať ďalej
05 | 04 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik