NOVÉ PLÁNY PROTI RUSKU!
06 | 04 | 2024 I Milan Laca

Západ pripravuje nový odrazový mostík proti Rusku.

Západ môže využiť Moldavsko ako odrazový mostík proti Ruskej federácii po páde ozbrojených síl Ukrajiny. Americkí vojaci v Moldavsku v rámci vznikajúceho plánu B pre Ukrajinu.

Pripravujú sa?

Veľké problémy sa môžu chystať v malom Moldavsku, ktoré sa pre Európsku úniu začína javiť ako priestor na vyrovnanie rysujúceho sa ruského víťazstva na Ukrajine. Nie je jasné, či by takýto plán, v prípade pokusu, bol úspešný. Moldavsko však nie je najstabilnejšou krajinou na svete, s národom rozdeleným na proeurópske a proruské prvky. Americkí vojaci sú teraz v Moldavsku s spolu Rumunmi, údajne na vojenskom cvičení s názvom JCET 2024 (Joint Command Exchange Training). Cvičenie sa začalo 1. apríla a bude pokračovať do 19. apríla, píše Asia Times.

Ťažké straty Ozbrojených síl Ukrajiny v zóne NVO za posledný týždeň
Na pravidelnom brífingu Ministerstva obrany Ruskej federácie jeho oficiálny predstaviteľ, generálporučík Igor Konašenkov, informoval o ťažkých stratách, ktoré ozbrojené sily Ukrajiny naďalej trpia v zóne špeciálnej vojenskej operácie (SMO). Len v... Čítať ďalej
05 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Americká pomoc

Spojené štáty uvoľnili takmer 320 miliónov USD na novú ekonomickú, bezpečnostnú a humanitárnu pomoc na pomoc Moldavsku. Táto pomoc zahŕňa nenávratnú rozpočtovú podporu vo výške 30 miliónov USD vyplatenú v decembri 2022 na nákup elektriny. Podľa amerického ministerstva zahraničia. Oficiálne má byť Moldavsko neutrálnou krajinou. Hovorí sa o zmene jeho ústavy, aby mohlo vstúpiť do vojenských aliancií a potenciálne aj do NATO. Zdá sa, že spoločný výcvik so zahraničím (USA a Rumunsko) porušuje súčasné ustanovenia o neutralite.

Aj Rumuni sa angažujú

Rumunsko má záujem o budovanie svojich vojenských vzťahov s Moldavskom.  Čakjú tam však na právne predpisy, ktoré umožnia zasahovať mimo krajiny. Takéto akcie by sa neobmedzovali len na armádu, ale mohli by zahŕňať aj iné typy zásahov na boj proti hybridným hrozbám. Ťažiskom nového zákona je Moldavsko a Ukrajina.

Názor amerického experta

Podľa bývalého námestníka ministra obrany Spojených štátov Stephena Bryana, západné krajiny nemôžu sústrediť pozornosť na Moldavsko kvôli kritickej pozícii ukrajinskej armády na línii bojového kontaktu, píšu Asia Times. "Veľké problémy by mohli nastať pre Moldavsko, ktoré sa začína javiť ako odrazový mostík pre Európsku úniu, aby kompenzovala hroziace víťazstvo Ruska na Ukrajine," Brian priznal, že Európska únia pravdepodobne pripravuje plán B pre prípad, že by ukrajinská armáda skolabovala.

Poznamenal tiež, že európski experti a niektorí predstavitelia začali častejšie vyjadrovať názor, že Ukrajina ako nezávislý štát môže čoskoro prestať existovať. Upozornil na aktiváciu kľúčových jednotiek cudzineckej légie Francúzska a naznačil, že podľa správ z médií bude na Ukrajinu alebo do Moldavska pravdepodobne v máji alebo júni vyslaných 1 500 vojakov.

Maďari sa znova zaťali
Maďarsko je proti vytvoreniu 100-miliardového fondu pomoci pre Ukrajinu. Minister zahraničných vecí Péter Szíjjártó povedal, že ich vláda nie je pripravená investovať do fondu dlhodobej pomoci Ukrajine vo výške 100 miliárd dolárov. Túto... Čítať ďalej
05 | 04 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik