MINISTERSTVO VNÚTRA - ČURILLOVCI 7:0! Nikto si nebude robiť zo spravodlivosti dobrý deň
05 | 04 | 2024 I Dušan Janek

Pravda a spravodlivosť dostihne každého. Nevyhla sa ani policajtovi Štefanovi Mašinovi. Jeho žaloba proti ministerstvu vnútra nebola vyslyšaná. Spravodlivosť sa priklonila na stranu ministerstva vnútra. Toto rozhodnutie je v poradí šiestym, ktoré nepadlo na úrodnú pôdu policajtom, ktorí sa chceli postaviť na stranu lží a skrivodlivosti. Matúš Šutaj Eštok týmto potvrdil, že si totiž už nebude zo zákona na Slovensku robiť viac „dobrý deň“.

Rovnako, ako Mašina pochodil aj Branko Kišš. Ten si robil nároky na zrušené miesto 1. viceprezidenta Policajného zboru. No akonáhle sa prebudil zo svojho naivného sna, žalobu stiahol. Dovedna je tu tak sedem súdnych rozhodnutí so záverom „zamietam v neprospech klientov elitného advokáta Kubinu“  Skóre je jasné, 7:0. 

Matúš Šutaj Eštok má konto s Čurillovcami čisté

"Pamätáte sa, ako pri spore ministerstva vnútra s "elitnými" vyšetrovateľmi čurillovcami liberálne médiá jasali pri každom rozhodnutí okresných súdov v neprospech štátu a nadšene oznamovali "skóre"? Vždy som upozorňoval, že sú to neprávoplatné rozsudky a že až krajský súd definitívne potvrdí, či rezort pod mojím vedením pochybil alebo nie," pripomenul v príspevku minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (HLAS - SD)., ktorý zároveň dodáva: MINISTERSTVO VNÚTRA - ČURILLOVCI 5:0.

Minister vnútra neuznáva preteky tam, kde ide o uplatňovanie práva

"Nemám rád tieto preteky tam, kde ide o právo a právny štát - ale akosi márne hľadám v progresívnej tlači titulky, že "výsledok" celého sporu je napokon 5:0. Ministerstvo vnútra pri svojom postupe nijako nepochybilo. A spamätať by sa konečne mohol aj advokát čurillovcov Peter Kubina a skončiť s ohýbaním práva podľa svojej ľubovôle. Prezidentke Čaputovej, pre ktorú pracoval, to možno neprekážalo, ale na kvalitu právneho štátu majú jeho vyjadrenia naozaj negatívny vplyv," vyjadril sa Matúš Šutaj Eštok. "Pravda o deštrukcii práva počas vlád Matoviča, Hegera a Ódora postupne vychádza na povrch. Chce to len trpezlivosť, priatelia," dodal.

Niektorým policajtom okresný súd dovolil pracovať ďalej. Netýka sa to ale napríklad Čurillu a Magulu. Krajský súd vyjadril súhlas s ministrom. Podľa neho totiž policajti nepreukázali, že s nimi bolo zaobchádzané rozdielne pri vydávaní personálneho rozkazu . A oboch odkázal na správny súd, pretože zákonnosť personálneho rozkazu nie je možné riešiť v civilnom spornom konaní. Išlo by o neprípustný zásah do výkonu právomoci orgánov výkonnej moci.

MINISTERSTVO VNÚTRA - ČURILLOVCI 5:0
"Pamätáte sa, ako pri spore ministerstva vnútra s "elitnými" vyšetrovateľmi čurillovcami liberálne médiá jasali pri každom rozhodnutí okresných súdov v neprospech štátu a nadšene oznamovali "skóre"? Vždy som upozorňoval, že sú to neprávoplatné... Čítať ďalej
27 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

Krajský súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade Mašina a Ďurku

Krajský súd v Bratislave zamietol návrh na vydanie neodkladného opatrenia v prípade policajtov Štefana Mašina a Pavla Ďurku, ktorí boli dočasne postavení mimo služby. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR. Právny zástupca policajtov Peter Kubina na sociálnej reagoval, že mu rozhodnutie súdu ešte nebolo doručené.

V prípade Mašina najskôr Mestský súd Bratislava IV rozhodol o nariadení neodkladného opatrenia. Ministerstvo informovalo, že krajský súd "napadnuté uznesenie súdu prvej inštancie vo vyhovujúcom výroku zmenil tak, že návrh na nariadenie neodkladného opatrenia zamietol".

Odvolací súd dospel podľa rezortu vnútra k záveru, že ide o konkurenciu dvoch právnych prostriedkov ochrany, pričom uprednostniť je potrebné prostriedky právnej ochrany podľa správneho práva pred prostriedkami právnej ochrany podľa Civilného sporového poriadku.

V prípade Ďurku krajský súd potvrdil rozhodnutie prvostupňového súdu, ktorý neodkladné opatrenie nenariadil. "Odvolací súd sa stotožnil so záverom súdu prvej inštancie, že vyhovením návrhu žalobcu v danej veci by došlo k neprípustnému zásahu do kompetencií iného orgánu verejnej moci a táto skutočnosť bráni nariadeniu požadovaného neodkladného opatrenia," podotklo ministerstvo s tým, že bude od žalobcov v oprávnených prípadoch žiadať späť vyplatené mzdové nároky.

Pavol Ďurka, foto: FB/MŠE | Santusová strieda vo funkcii Pavla Ďurku

Zároveň rezort vnútra informoval, že bývalý prvý viceprezident Policajného zboru Branko Kišš požiadal súd o späťvzatie návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia. "V jeho prípade nadriadení dlhodobo nerešpektovali nariadené neodkladné opatrenie a neumožnili mu pracovať v súlade s ním. Preto ho v určitom momente prestalo baviť nechať sa šikanovať, našiel si prácu v súkromnom sektore a odišiel z Policajného zboru," vysvetlil advokát Kubina.

Žiadne rozhodnutie žiadneho súdu podľa Kubinu zatiaľ nepotvrdilo, že minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) postupoval voči týmto policajtom zákonne. "Vo všetkých prípadoch postupne podávame aj správne žaloby na Správny súd v Bratislave," podotkol.

Minister vnútra po nástupe do funkcie dočasne pozbavil výkonu štátnej služby viacerých policajtov vrátane tzv. čurillovcov. Odôvodnil to podozrením zo spáchania trestného činu. Keďže mali policajti status chráneného oznamovateľa, podľa Úradu na ochranu oznamovateľov sa mal minister najprv obrátiť naň.

Minister vnútra odmení námahu tých, ktorí si to za svoju prácu skutočne zaslúžia (VIDEO)
Minister vnútra je na strane policajtov, hasičov či záchranárov. Absolútne chápe ich obavy po tom, čo sa vyrojilo množstvo hoaxov o tom, že ich vraj vláda prichystá o peniaze, ktoré si plne zaslúžia. Preto uviedol vec na pravú mieru. Nikto nebude o... Čítať ďalej
05 | 04 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik