Český expert SI PODAL riaditeľa RTVS: TAK TAKTO NIE, PÁN GENERÁLNY! TOTO vyváženosť nie je
06 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Nehodnotiť, necenzurovať! Kotrba doslova roztrhal požiadavky slovenských televíznych „revolucionárov“. Český mediálny analytik Štěpán Kotrba sa na svojom facebookovom profile zameral na skutočnosť, o ktorej píše Omediach.com. V RTVS vznikol Koordinačný výbor za verejnoprávnosť a nezávislosť, píše server. Kotrba vo svojom príspevku rozobral požiadavky, podľa jeho slov začínajúcich slovenských revolucionárov, podrobnejšie, píšu české Parlamentní Listy.

„Akonáhle niekde vznikne ,Koordinačný výbor za verejnoprávnosť a nezávislosť', tak je jasné, že doteraz tam bol klondajk, chaos, predajnosť a jednostranná politická zaujatosť... Pamätáte si spacákový prevrat v Českej televízii v zime 2000-2001? Rozoberme si požiadavky začínajúcich slovenských revolucionárov podrobnejšie,“ napísal analytik Štěpán Kotrba.

,Nielen Korčoka velebiť a na Fica pľuvati ​​budeš'

„Ad1. ...,Akýkoľvek pokus o politicky motivované zasahovanie do obsahu vysielania RTVS musí byť rázne odmietnutý'. Obsah vysielania média verejnej služby určuje zákon. Ten je vždy v akejkoľvek spoločnosti motivovaný politicky – vôľou väčšiny hlasov poslancov politických strán v parlamente. Zvyknite si na to. Sorosovská nadvláda ‚občianskej spoločnosti' ešte nikde nenastala, rovnako ako komunizmus. Všetky európske médiá verejnej služby majú v požiadavkách svojho zákona na vysielanie objektivitu spravodajstva a vyváženosť publicistiky. Áno, pán generálny riaditeľ Machaj, aj ja ako malý Žid chcem sebe ľúby hlas počuť z obrazovky, keď si vás a vašich redaktorov platím. Nielen Hitler môže vysielať. V slovenskej verzii to môže znieť ako jedenáste prikázanie: ,Nielen Korčoka velebiť a na Fica pľuvati ​​budeš'. A nie že mi popredný komentátor STV povie, že on na vyváženosť serie a v jeho politickom diskusnom programe žiadny fašún nebude - aj keď ten ,fašún' je úradujúci župan. Tak takto nie, pán generálny. Toto vyváženosť nie je. To je havranizmus," zmienil sa Kotrba k bodu 1.

Spravodajstvo nie je aktivizmus a žiadny redaktor nemá mandát posudzovať pravdivosť politických vyhlásení
„Ad2. ‚Vyvážené informovanie verejnosti sa však nesmie zamieňať za šírenie klamstiev a dezinformácií'. Spravodajstvo nie je aktivizmus a žiadny redaktor nemá mandát posudzovať pravdivosť politických vyhlásení. Televízia nemá právo hodnotiť ani hlasy, vyzývajúce na vystúpenie z NATO alebo EÚ. Rozhodovanie o tom prislúcha politikom - osobám s mandátom voličov. Informovať nezaujato a neutrálne o nich ÁNO, odmietať ich paušálne a cenzurovať ich NIE. Áno, aj Putin má právo, aby bol počuť jeho hlas, najmä ak Slovensko je členom nepriateľského paktu,“ pokračoval Kotrba v rozbore.
ŠKANDÁL! Riaditeľ RTVS Machaj ZAÚTOČIL na známu redaktorku Mimi Šramovú
Moderátorka podcastov Miriam Šramová je známa tým, že leží v žalúdku všetkým štandardným liberálnym propagandistickým médiám. Tie ju s obľubou nazývajú "hviezda dezinfoscény", čo sa dá v súčasnosti brať ako poklona. Šramová sa v posledných rokoch... Čítať ďalej
19 | 03 | 2024 | Diana Zaťková
Zvykajte si na to, že sa ľudia majú právo pýtať, koľko a za čo

„Ad 3. ,RTVS potrebuje stabilný a transparentný model svojho financovania, ktorý neposkytuje priestor pre politickú manipuláciu a nátlak zo strany politikov'... Áno. Bohužiaľ už pätnásť rokov je STV/RTVS podfinancovaná a slovenskými politikmi finančne vydieraná. Áno, médium verejnej služby potrebuje stabilné a dostatočné financovanie bez politického vydierania. Súčasne potrebuje masívnu verejnú kontrolu, ako s peniazmi zaobchádza. NKÚ je dobrý kontrolór nemožnosti rozkrádať verejné prostriedky, v prípade štátnych peňazí to môže byť aj ministrom menovaný kontrolný orgán. Zvykajte si na to, že sa ľudia majú právo pýtať, koľko a za čo. Sú to ich peniaze. Vy slúžite, oni platia,“ dodal Kotrba.

Archív Š. Kotrby, Popis: Štefan Kotrba, politický a mediálny analytik

Vezmite na vedomie, že kreslo generálneho riaditeľa STV/RTVS/... bude vždy korisťou víťaza

„Ad4. ,Rovnako transparentná musí byť aj voľba generálneho riaditeľa RTVS'. Slovensko je malé a ktokoľvek kvalifikovaný a kompetentný na riadenie takto exponovanej inštitúcie má už za sebou nejakú politickú minulosť. Každý z kandidátov, ktorých som za posledných dvadsať rokov poznal, patril k nejakej partii (nechcem povedať rovno mafiu). Na každého mali politici telefón. V takej zpolarizovanej a nestabilnej politike, aká na Slovensku je, je vydieranie generálneho riaditeľa SISkou, NAKou alebo inými hajzlami v pozadí legitímnou súčasťou zákulisnej politickej vojny bez pravidiel. Vezmite na vedomie, že kreslo generálneho riaditeľa STV/RTVS/... bude vždy korisťou víťaza. A záleží iba na ňom, ako v tom bude vedieť chodiť. Len jedenkrát nebol riaditeľ STV korisťou víťaza, pretože nebol súčasťou žiadnej mafie a bol to slušný chlap (bol som vtedy pri tom). Volal sa Hreha a bol Čiech. S Radou STV, plnou zamindrákovaných hajzlov, vydržal rok,“ zakončil Kotrba.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja: TOTO vysvetlite verejnosti!
Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania. SNS podá podnet na preskúmanie majetkového priznania pána Machaja. Sme presvedčení, že v záväzkoch chýba... Čítať ďalej
28 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik