NAKA čakajú veľké zmeny
03 | 04 | 2024 I Dušan Janek

Národnú kriminálnu agentúru čaká transformácia. Po zrušení anachronizmu v podobe korupčného Úradu špeciálnej prokuratúry čakajú zmeny aj v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA). O tejto transformácii už informoval aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

V polovici marca sa uskutočnilo zasadanie zástupcov vedenia odborového zväzu polície. Na zasadnutí vyvodili závery, ktoré boli oznámené členom agentúry NAKA a z ktorých vyplýva, že v polícii nastane výrazná transformácia. Začiatok sa má uskutočniť zhruba mesiac po prezidentských voľbách, v máji.

"Z 1300 tabuľkových miest zostane len 500. Týkať sa to bude predovšetkým samotnej organizácie NAKA a NCODK (Národná centrála osobitných druhov kriminality). Agentúra NAKA sa zapodieva závažnými ekonomickými trestnými činmi, korupciou a organizovaným zločinom. V jej službách pracuje asi 600 príslušníkov policajného zboru. Po transformácii ich zostane asi polovica. Ostatní prejdú k iným zložkám," uviedli zamestnanci agentúry.

Úlohy Národnej kriminálnej agentúry a jej rozmiestnenie

Úlohou agentúry NAKA, ktorá je rozdelená na štyri odbory a má sídla po celom Slovensku (Bratislava, Západoslovenský región so sídlom v Nitre, Stredoslovenský región so sídlom v Banskej Bystrici a odbor sídliaci na Východe so sídlom v Košiciach).

Každý z nich pôsobí v rozličných oddelenia.  Dokopy je na každom odbore 11 oddelení (v metropole Slovenskej republiky ich je dvanásť). Štyri oddelenia sa venujú vyšetrovaniu. Tu pracujú vyšetrovatelia, päť operatívnych (v Bratislave šesť). Svoju službu vykonávajú operatívni pracovníci, jedno analytické oddelenie a jedno oddelenie finančného vyšetrovania.

Oddelenia agentúry NAKA sa zapodievali predovšetkým agendou. Do nej patrí organizovaná kriminalita a kriminalita zločineckých štruktúr, extrémizmus a terorizmus, korupcia a trestná činnosť týkajúca sa eurofondov, závažná ekonomická a daňová trestná činnosť, analytická činnosť a finančné vyšetrovania.

NAKA sa zapodieva i prácou so zahraničím a spravodajstvom

Na Národnej kriminálnej agentúre funguje Protiteroristická centrála, zabezpečujúca predovšetkým výmenu informácií so zahraničím a rôznymi spravodajskými službami. Tieto zhŕňajú informácie o terorizme, extrémizme a následne ich analyzujú.

Na NAKA pôsobí tiež centrála, zapodievajúca sa vyšetrovaním drogovej kriminality. Tá má za úlohu vyšetrovať drogovú a farmaceutickú kriminalitu na území Slovenskej republiky.

O ukončení činnosti NAKA a NCODK hovoril už v minulosti minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD).

NAKA, zdroj: oficiálna stránka NAKA

So zánikom môže počítať aj oddelenie „lovcov lebiek“.

K transformácii z tohto dôvodu dôjde i u prezidiálneho úradu, vykonávajúceho svoju činnosť na celom Slovensku. Zapodieva sa vyšetrovaním environmentálnej a kybernetickej zločinnosti. V rámci NCODK pracuje aj oddelenie cieľového pátrania, označované ako „lovci lebiek“. Tí sa zaoberajú cieľovým pátraním  po nahľadanejších delikventoch zločinov, nachádzajúcich sa predovšetkým mimo Slovenskej republiky. Ich úlovkom bol aj podnikateľ Štefan Ágh, obžalovaný zo zmenkového podvodu, ktorý sa skrýval v Českej republike. Minulý rok zadržali v kolumbijskom meste Cartagena „renomovaného“ dílera drog. Je ním Michal Píša, aristokracia slovenských zločincov.   

AKTUALIZOVANÉ VEĽKÝ ZÁSAH NAKA! Šutaj Eštok nachytal pri klamstve ďalšieho reportéra ,,mainstreamu" (VIDEO)
Na žilinskom dopravnom inšpektoráte podľa Plusky s odvolaním sa na TV Markíza prebieha policajná akcia. O akcii v Žiline informoval spravodajský portál TV Markíza tvnoviny.sk. Existujú podozrenia, že ide o korupciu v súvislosti s vykonávaním... Čítať ďalej
26 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Nastávajú aj ďalšie úpravy súvisiace s finančným ohodnotením

Minister Matúš Šutaj Eštok povedal, že valorizácia výsluhových dôchodkov o 14, 6% sa neuskutoční. Aká bude jej finálna podoba, o tom sa zatiaľ nevyjadril.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik