Vodičské preukazy zmenia svoju podobu i kritériá. TOTO sa chystá!
02 | 04 | 2024 I Dušan Janek

Parlament odobril reformu pravidiel Európskej únie, ktoré sa týkajú vodičských preukazov. Má za účel zabezpečiť, aby tieto zmeny pomohli k bezpečnosti premávky a zelenej a digitálnej transformácie Európskej únie.

Vodičské preukazy v mobilných telefónoch a sebahodnotenie spôsobilosti viesť motorové vozidlo patria k niekoľkým z transformácií Európskej únie o vodičských preukazoch, ktoré prijali poslanci parlamentu. Touto zmenou sa snažia, aby boli vodiči schopní pripraviť sa na reálne situácie. Mali by si tiež uvedomiť riziká, ktoré ich môžu postihnúť pri prípadnej kolízii s najviac ohrozenými účastníkmi cestnej premávke ako sú chodci, deti, cyklisti a používatelia elektronických kolobežiek.

Pripravenosť jazdy v extrémnych podmienkach, k akým môže dôjsť napr. v zimnom období, obmedzenie používania mobilných telefónov počas jazdy, takzvané mŕtve uhly, pomocné systémy vodiča a bezpečné otváranie dverí vozidla sa majú stať súčasťou preverenia schopnosti vodiča na získanie vodičského oprávnenia, informuje epravo.sk.

Transformácia zákonov je nutná kvôli zníženiu počtu obetí cestnej premávky

Každý rok zomrie pri nehodách v EÚ viac než 20 000  ľudí. Parlament preto podporil reformu pravidiel Európskej únie, ktorá sa zaoberá vodičskými preukazmi. Má za účel zvýšiť bezpečnosť cestnej premávky a zelenej a digitálnej transformácie v štátoch Európskej únie.

Poslanci chcú, aby boli vodiči lepšie pripravení na skutočné situácie a aby si boli vedomí rizík, najmä pokiaľ ide zraniteľných účastníkov cestnej premávky, ako sú chodci, deti, cyklisti a používatelia elektronických kolobežiek. Preto jazda v snehu a klzkých podmienkach, bezpečné používanie telefónu počas jazdy, mŕtve uhly, asistenčné systémy vodiča a bezpečné otváranie dverí vozidla by mali byť súčasťou skúšok vodiča na získanie preukazu, uvádza epravo.sk.

Bezpečnejšia premávka pre všetkých jej účastníkov

Tieto opatrenia prijali poslanci preto, aby boli vodiči dobre pripravení na situácie, ktoré sa môžu stať v bežnom živote a aby boli pripravení na nepredvídateľné riziká práve pri účastníkoch cestnej premávky, ktorí sú v najväčšom ohrození ako sú chodci, deti, cyklisti či jazdci na elektronických kolobežkách. Týka sa to aj lepšej schopnosti ovládať motorové vozidlo v extrémnych podmienkach ako býva jazda počas zimného obdobia.

Vodičské preukazy budú môcť používať osoby vo veku od 15 rokov, používajúce motocykle a osobné automobily a päť rokov pre vozidlá nákladné a autobusy. Skrátená platnosť vodičských preukazov pre seniorov zatiaľ nebola podporená. Toto navrhla Európska komisia, pretože to označuje za diskrimináciu. Týmto krokom chce tiež zaistiť ich právo na voľný pohyb a možnosť zúčastnenia sa na hospodárskom a spoločenskom dianí.  

Poslanci apelujú na sebareflexiu vodičov a správny úsudok, či sú schopní viesť motorové vozidlo

Vodiči by mali byť podľa poslancov sebakritickí a zvážiť, či sú schopní viesť motorové vozidlo, aby nebolo v rukách nekompetentných osôb. Rozhodovanie by malo byť zohľadnené aj prostredníctvom lekárskej kontroly. Mala by zahŕňať kontrolu zraku či kardiovaskulárneho systému vodiča. Poslanci nástoja na tom, aby sa vlády členských krajín Európskej únie postarali o zvyšovanie povedomia verejnosti o mentálnych a fyzických signálov, ktoré poukazujú na schopnosť viesť motorové vozidlo. Rovnako je treba zohľadniť aj schopnosť nováčikov viesť motorové vozidlo. Neskúsení vodiči majú prejsť skúšobnou dobou, majú dodržiavať prísnejšie alkoholové limity a majú im byť udelené prísnejšie sankcie za nebezpečnú jazdu.

„Mobilný vodičský preukaz“ na obzore

Jednotný trh Európskej únie vyvinul úsilie na poslancov, aby zaviedli digitálny vodičský preukaz, dostupný v mobilnom telefóne. Takýto preukaz bude mať rovnakú hodnotu ako preukaz klasický.

103-ročnú Talianku chytili s neplatným vodičákom
Policajti pri talianskom meste Ferrara zastavili 103-ročnú vodičku, ktorej už vypršala platnosť vodičského preukazu. Telefonát o nebezpečne jazdiacom aute v centre mesta Bondeno s 13-tisíc obyvateľmi dostala polícia jednu hodinu po polnoci,... Čítať ďalej
15 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Spravodajkyňa Karima Delli (Zelení, FR) uviedla: „Európsky parlament mal dnes príležitosť zlepšiť bezpečnosť na cestách v Európe a priblížiť sa k dosiahnutiu cieľa nulovej úmrtnosti na cestách do roku 2050 a vytvoriť silnejší rámec na ochranu všetkých pred dopravnými nehodami. Pravidlá zahŕňajú nepovinné lekárske prehliadky pri vydaní alebo obnovení vodičského preukazu a prísnejšie ustanovenia týkajúce sa začínajúcich vodičov.“

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik