Solčanského chvíľka práva aj o mimovládkach a LGBT+
02 | 04 | 2024 I Eka Balašková

Právnik Dalimír Solčanský nezaháľal ani počas Veľkej noci a pre svojich sledovateľov na Facebooku pripravil tradičnú chvíľku práva. Zrejme najzaujímavejšou témou je stále diskutovaný zákon o zahraničných agentoch. Mnoho ľudí si stále myslí, že zákon je namierený voči mimovládnym organizáciám všeobecne. Útulky starajúce sa o opustené zvieratá, domovy sociálnych služieb, či školské kluby sa o svoju existenciu obávať nemusia.

Mimovládky ako zahraniční agenti na Slovensku, právna definícia anticigánizmu v Čechách a šéfovi španielskeho futbalu hrozí 30 mesiacov väzenia za bozk hráčke.  To sú témy Solčanského Nedeľnej chvíľky práva o dôležitých udalostiach zo sveta paragrafov.

Bude Slovensko registrovať mimovládky ako zahraničných agentov?

„Už niekoľko rokov prebieha u nás diskusia na tému, či sa má aj naša legislatíva prikloniť k zahraničným právnym úpravám, týkajúcich sa mimovládnych organizácií,“ píše právnik s tým, že podobná právna úprava v USA, Rusku, Číne a ďalších krajinách.

„Tento týždeň dorazil do Národnej rady poslanecký návrh zákona. Je to novela zákona o neziskových organizáciách a ďalších predpisoch. Tento návrh zákona síce nepoužíva priamo termín „𝘇𝗮𝗵𝗿𝗮𝗻𝗶č𝗻ý 𝗮𝗴𝗲𝗻𝘁", ale pracuje s názvom: organizácia so zahraničnou podporou, ktorú bude musieť každý subjekt so zahraničnými financiami nad 5.000 EUR ročne používať. Celkovo je návrh zákona orientovaný na väčšiu transparentnosť a verejné preukazovanie finančných zdrojov mimovládnych organizácií. Ak to v tejto podobe prejde, aspoň budeme vedieť, kto koho platí,“spresňuje Solčanský.

Sviatky nesviatky, nech žije chorobná nenávisť
Sociálne siete stíchli, zmĺkli. Väčšina z nás si navzájom želala pokojné a pekné sviatky. No niektorých akoby sa odkaz Veľkej noci ani nedotkol. Ten odkaz, ktorý hovorí o dôsledkoch vražednej nenávisti. Svedčia o tom aj statusy na profiloch... Čítať ďalej
01 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Viete, čo je „anticigánizmus"? Česko chce zaviesť právnu definíciu

Wikipédia podľa Solčanského výraz „anticigánizmus“ definuje, jako „špecifickú formu predsudkov a rasizmu zameranú voči Rómom", právnu definíciu ale nemá, čo chcú v Česku zmeniť. Uplynulý týždeň českí poslanci na spoločnom zasadaní výborov prijali medzinárodne uznanú definíciu anticigánizmu.

„Dlhodobá diskriminácia rómskej menšiny je veľký dlh našej spoločnosti. Nehovoríme, že Rómovia sa nemôžu označovať ako Cigáni, ale snažíme sa predchádzať tomu, aby toto slovo bolo zneužívané ako nadávka,“ uviedla poslankyňa Eva Decroix, pod záštitou ktorej táto legislatívna iniciatíva vznikla. Rómovia bývajú podľa výboru pre svoj etnický pôvod stigmatizovaní, sú spájaní s celým radom urážlivých stereotypov a skreslených predstáv,“ priblížil Solčanský, pričom  upozorňuje, že takáto legislatíva prinesie otázky týkajúce sa napríklad prívlastkov v umeleckých dielach a ich názvoch.

Rytmus, zdroj FB/Rytmus | Bude musieť raper premenovať svoj album Cigánsky sen?

„Česká verejnosť v komentároch zákonodarcov pri tejto aktivite nešetrila a viacerými odkazmi im dala najavo, že by mali radšej robiť niečo ozaj užitočné,“doplnil Solčanský.

Španielsko: 30 mesiacov väzenia pre šéfa futbalového zväzu za bozk hráčke

Solčanský pripomína minuloročnú aféru z futbalového finále Svetového pohára žien. V eufórii po zápase šéf futbalového zväzu jednej z hráčok vtlačil bozk, s ktorým nesúhlasila. Vlna nevôle ho donútila k rezignácii a v spoločnosti vyvolal diskusiu o „mačistickej kultúre“.  Vinník neskôr bozk označil za spontánny a bez zlých úmyslov. Ženy aj tak jeho správanie odsúdili, dostal viacero športových trestov od FIFA a hrozí mu aj odsúdenie.

„Španielska prokuratúra žiada pre neho 30 mesiacov väzenia za „sexuálne napadnutie" (čo je bozk bez súhlasu) a pre niektorých ďalších funkcionárov španielskeho futbalu ďalšie tresty za údajný trestný čin nátlaku na hráčku. Okrem toho by všetci mali zaplatiť hráčke odškodné,“ doplnil Solčanský

Je to vážne, priatelia, alebo ako poraziť Rusa (VIDEO)
Zle je, vážení! "Pravdovravné médiá" ako na Slovensku, tak aj v Česku totiž presne vedia, že Rus sa po dobytí Ukrajiny určite nebude chcieť zastaviť pri Užhorode! Takže sa aj my, aj Česi chystáme na konflikt s Rusom, ako počujeme z úst našich... Čítať ďalej
01 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Gruzínsko chce ústavným zákonom zakázať zmenu pohlavia

Kaukazská krajina v uplynulom týždni predstavila balík ústavných zákonov, ktorý by mal zakázať zmenu pohlavia, ale tiež adopciu detí párom rovnakého pohlavia, či propagáciu LGBT. Do ich Ústavy by sa manželstvo dostalo, ako „zväzok jediného genetického muža a jedinej genetickej ženy“.

„Brusel však varovne zdvíha prst. Gruzínsko sa len minulý rok stalo oficiálne kandidátskou krajinou na vstup do EÚ. Okrem toho, že odmieta uvaliť sankcie na Rusko, ide teda aj meniť ústavu. Bruselské inštitúcie mu však pripomínajú, že takto je nepravdepodobné, že krajina „pokročí v ďalších krokoch“ smerom k členstvu v EÚ. Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatović vyjadrila znepokojenie a povedala, že navrhované zmeny a doplnenia „odrážajú zakorenené škodlivé stereotypy a predsudky voči LGBTI ľuďom, ktoré stále prevládajú v segmentoch gruzínskej spoločnosti". V Gruzínsku má silné slovo ortodoxná cirkev, a pokiaľ sa tu aj konajú "LGBT Pride" pochody, vždy sa stretnú so silnejšou masou odporcov, medzi ktorými sú aj desiatky kňazov tejto cirkvi,“ uzatvára Solčanský.

Zmena pohlavia, foto: Getty Images

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik