Progresívne aktivistky otvorili legislatívny front proti slovenčine
02 | 04 | 2024 I Ivan Brožík

A je to tu zas. Progresívne poslankyne navrhujú v parlamente novelu zákona o menách. Ako inak, jej súčasťou je zrušenie prechyľovania na konci ženských priezvisk. Ale aj ďalšie skvosty. Informuje o tom web domov.sme.sk.

Útok na koncovku „-ová“ nie je nijako nový, to je klasická súčasť útokov na spisovnú slovenčinu zo strany genderových úderiek. Oveľa väčšiu hlúposť navrhujú pri tvorbe spoločného mena manželov po svadbe.

Budú na Slovensku mená až päť-slovné?

Ide totiž o to, že súčasťou návrhu novely je uzákoniť to, čo sa u nás už živelne rozbehlo v podobe dvojmien – napríklad známej moderátorky Kresťanko Dibákovej, alebo inej mediálnej hviezdy, Kovačič Hanzelovej. Novela navrhuje skladať takto mená z priezvisk oboch manželov. Teda po svadbe by sa bývalá nevesta mala volať napríklad Romana Smutný/Utešená, alebo bývalý ženích Jaroslav Veselý/Novák. Meno novomanželov teda bude pochádzať zo základu ich mien za slobodna. Ich deti sa však majú volať napríklad Smutný/Utešený alebo Veselá/Nováková.

Nedomyslená súčasť návrhu

Ak sa však podľa predloženého návrhu do parlamentu progresívne poslankyne domnievajú, že takáto tvorba mena po sobáši odstráni „znevýhodnenia“ (nešpecifikovali, aké, potom nedomysleli odpoveď na základnú otázku – ako sa budú volať deti manželov s takýmito menami po ich vlastnej svadbe? Roman Smutný/Utešený/Veselý/Novák? Ešte väčsí zmätok do zmien prinesie možné schválenie zrušenia prechyľovania.

Zdôvodnenie? Výsmech!

Progresívne poslankyne zdôvodňujú návrh novely takto „Nemožnosť zosúladiť si priezviská označili predkladateľky za zásah do práva na súkromie, ktorý nemá legitímne odôvodnenie.

Navrhovaná účinnosť novely je od 1. septembra 2024.“ Píše sa v citovanom zdroji.

OBNOVIA ZÁCHYTKY?
Diskusia o obnovení protialkoholických izieb, tzv. záchytiek bude pokračovať. Vyplýva to zo stanoviska Ministerstva vnútra (MV) SR a Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Na nevyhnutnom obnovení záchytiek podľa ministerstva vnútra trvá štátna aj... Čítať ďalej
01 | 04 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.