Cvičenie čínskeho námorníctva s ostrou paľbou je "včasnou a silnou reakciou" na príklon Filipín k USA
01 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Nedávne cvičenia čínskeho námorníctva s ostrou paľbou v Juhočínskom mori zamerané na "ozbrojené nepriateľské rybárske lode" boli varovným výstrelom pre Filipíny, keďže napätie medzi oboma krajinami eskaluje kvôli námorným sporom, uviedli pozorovatelia.

Cvičenia boli tiež signálom, že Peking zintenzívnil vojenské prípravy, aby čelil príklonu Manily k Washingtonu a jeho spojencom pred ich každoročnými spoločnými vojenskými cvičeniami Balikatan tento mesiac.

Čínske štátne médiá uviedli, že cvičenia, ktoré uskutočnilo Južné veliteľstvo Ľudovej oslobodzovacej armády (PLA), boli "vysoko intenzívnym a viackurzovým skutočným bojovým výcvikom" zameraným na posilnenie bojových schopností armády v "zložitom prostredí bojiska".

Podľa sobotňajšej správy štátnej televízie CCTV bolo niekoľko čínskych vojnových lodí vrátane Xueshan a Lushan vyslaných do nemenovanej oblasti Juhočínskeho mora, aby potopili nepriateľské ciele, ako sú ozbrojené rybárske lode milície.

Ďalšie lode PLA, vrátane Guangzhou, Dali a Chenzhou, tiež nedávno uskutočnili denné a nočné cvičenia oddelene v Juhočínskom mori, uviedlo v sobotu južné velenie.

Nacionalistický bulvárny denník Global Times uviedol, že cvičenia boli navrhnuté tak, aby "otestovali schopnosti dôstojníkov a vojakov reagovať na nepredvídané udalosti, ich schopnosť skutočne používať zbrane a koordináciu velenia v zložitom prostredí bojiska".

V dokumente sa uvádza, že výcvikové moduly zahŕňajú "riešenie zložitých a premenlivých nepriateľských situácií na mori a vo vzduchu - ako sú podozrivé ciele, ozbrojené nepriateľské rybárske lode, hrozby zbraní a ďalšie nepriateľské prvky".

Zatiaľ čo cvičenia boli súčasťou výcvikových rutín PLA, Ni Lexiong, vojenský analytik so sídlom v Šanghaji a bývalý profesor politiky na Šanghajskej univerzite politických vied a práva, povedal, že boli symbolicky významné v citlivom čase.

Včasná a silná reakcia

"Čína chce jasne zopakovať svoje územné nároky v námorných sporoch a ukázať, že je vo vysokej pohotovosti. Cvičenia by sa mali považovať za včasnú a silnú reakciu Pekingu na sériu nedávnych krokov Filipín a USA, ktoré ohrozujú strategické záujmy Číny," povedal.

Napätie medzi Čínou a Filipínami sa v posledných mesiacoch zvýšilo po októbrových zrážkach lodí čínskej pobrežnej stráže s filipínskymi plavidlami v blízkosti sporného druhého Thomas Shoal, známeho v Číne ako Renai Reef.

Nálady vzplanuli minulý týždeň, keď Peking opäť vystrelil vodné delo na filipínske plavidlo počas zásobovacej misie pre skupinu vojakov strážiacich rozpadajúcu sa vojnovú loď úmyselne ukotvenú na útese pred 25 rokmi, aby posilnil nárok na suverenitu. Pri minulotýždňovom strete bolo zranených niekoľko filipínskych vojakov.

Šéf amerického indicko-tichomorského velenia John Aquilino minulý mesiac povedal, že Manila by sa mohla odvolať na Zmluvu o vzájomnej obrane z roku 1951, ak bude zabitý námorník alebo člen jej armády, keďže Čína pokračuje vo "vykonávaní agresívnych, nebezpečných a agresívnych" akcií proti filipínskym vojakom a rybárom v sporných vodách.

Filipínske Prezident Ferdinand Marcos mladší, ktorý od svojho nástupu do úradu v roku 2022 nasmeroval svoju krajinu smerom k Spojeným štátom, minulý týždeň prisľúbil, že prijme "úmyselné" protiopatrenia proti "nezákonným, nátlakovým, agresívnym a nebezpečným útokom" čínskej pobrežnej stráže. Minulý týždeň tiež posilnil a rozšíril vládnu Národnú námornú radu, aby čelila "celému radu vážnych výziev" pre územnú celistvosť a mier, bez toho, aby menoval Čínu.

Čína je znepokojená krokmi Filipín

Ni povedal, že Peking je hlboko znepokojený zrýchľujúcim sa príklonom Manily k Washingtonu, najmä ich otepľovaním bezpečnostných a vojenských väzieb, ako sú každoročné spoločné vojenské cvičenia a plán na vybudovanie prístavu na najsevernejších ostrovoch Batanes, menej ako 200 km (124 míľ) od Taiwanu.

"Nikto nechce ďalej eskalovať situáciu alebo konflikt, ale ani jedna strana si v tejto chvíli nemôže dovoliť ustúpiť. Musia tvrdo hovoriť o citlivých územných otázkach a urobiť potrebné prípravy," povedal Ni.

"Neznamená to však, že nemôžu koexistovať v mieri a čakať na riešenie vysoko napätých námorných sporov. Myslím si, že všetky strany musia zostať pokojné a s jasnými očami, aby zabránili nešťastiu alebo skutočnému konfliktu," dodal.

Očakáva sa, že najmenej 11 000 amerických a 5 000 filipínskych vojakov sa zúčastní na tohtoročných cvičeniach známych ako Balikatan alebo "bok po boku", ktoré sa začínajú 22. apríla a potrvajú do 8. mája. Francúzske námorníctvo sa tiež prvýkrát zúčastní na cvičeniach, ktoré zahŕňajú aj austrálske námorníctvo.

Očakáva sa, že na bezprecedentnom trojstrannom summite naplánovanom na budúci týždeň vo Washingtone Marcos predstaví plány s americkým prezidentom Joeom Bidenom a japonským premiérom Fumiom Kišidom na spustenie spoločných námorných hliadok v Juhočínskom mori.

Africký prezident Nemcom: Vašou migračnou politikou nám škodíte!"
Prezident Botswany Mokgweetsi Masisi má ťažké srdce na nemeckú a v podstate aj Bruselskú "humánnu" migračnú politiku. Tvrdí, že škodí africkým krajinám a že ide iba o čistý biznis Nemecka a Bruselu, ako s v Európe dostať k lacnej otrockej pracovnej... Čítať ďalej
01 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik