VAROVANIE V týchto miestach platí 2. lavínový stupeň
31 | 03 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice platí v nedeľu vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách. V Malej Fatre je nebezpečenstvo lavín malé. Informoval o tom Ivan Chlebovec zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

V Tatrách na naslnených veľmi strmých svahoch sa môžu vyskytnúť samovoľné alebo mechanicky uvoľnené lavíny z mokrého snehu. Nebezpečenstvo tam hrozí najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Na svahoch s trávnatým podkladom vo všetkých orientáciách hrozia základové lavíny, ktoré môžu dosiahnuť aj veľké rozmery. 

“Tečúce lavíny majú veľký deštrukčný potenciál aj vtedy, keď sú pomalé,” zdôraznil Chlebovec. Snehová pokrývka v Tatrách je vo výškach do 2200 metrov nad morom v celom profile premočená. Silný južný vietor, ktorý prináša veľmi teplý vzduch, nedovoľuje teplote vzduchu ani v najvyšších polohách Vysokých Tatier klesnúť pod nula stupňov Celzia ani počas noci.

HZS upozorňuje lyžiarov a snoubordistov, že sneh je mokrý a ťažký v hrubej vrstve a aj splaz spod vlastných lyží alebo snoubordu ich môže stiahnuť. Malé samovoľné alebo mechanicky uvoľnené lavíny z mokrého snehu sa môžu vyskytnúť i na naslnených veľmi strmých svahoch v Malej Fatre. 

“Nebezpečenstvo pre lyžiarov alebo turistov hrozí najmä v spojení s terénnymi pascami. V miestach, kde je nakumulovaná hrubá vrstva snehu, hrozia základové lavíny stredných rozmerov,” upozornil Chlebovec. Zostávajúca snehová pokrývka v Malej Fatre je už v celom profile premočená. Celistvosť snehovej pokrývky je tam už značne narušená aj na hlavnom hrebeni.

Ďalší útok medveďa na človeka!
Nad obcou Stráňavy v okrese Žilina v sobotu približne o 11.00 h zaútočil medveď na mladého muža. Muž sa pohyboval mimo turistického chodníka, v hustom lesnom poraste hľadal huby. V sebaobrane vystrelil na medveďa krátkou guľovou zbraňou. Muž... Čítať ďalej
30 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik