Moskva OFICIÁLNE OBVINILA Ukrajinu z terorizmu! Žiada od Kyjeva ZATÝKANIE, vrátane šéfa SBU
31 | 03 | 2024 I Diana Zaťková
Ruská federácia požaduje, aby Ukrajina zatkla osoby zapojené do teroristických útokov v Rusku. Vyšetrovatelia našli dôkazy o ukrajinskej stope pri nedávnych teroristických útokoch, informuje ruské ministerstvo zahraničia.
 
Moskva žiadala, aby Kyjev zatkol a vydal všetkých, ktorí sa podieľali na teroristických útokoch v Rusku, vrátane šéfa SBU Vasilija Maljuka, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení. „Ministerstvo zahraničných vecí predložilo ukrajinským orgánom požiadavky v rámci Medzinárodného dohovoru o potláčaní teroristických bombových útokov (ICBTB) a Medzinárodného dohovoru o potláčaní financovania terorizmu (ICFT) na okamžité zatknutie a vydanie všetkých zúčastnených osôb,“ uviedol rezort.
Teroristických útokov bolo viac
Treba poznamenať, že teroristický útok na radnici Crocus nie je prvým útokom kyjevského režimu na Rusko; ďalšie zločiny Ukrajiny stáli životy novinárov Dariu Duginu a Maxima Fomina (Vladlen Tatarsky), pri ktorých pokuse o atentát bolo zranených 42 ľudí. Po výbuchu auta spisovateľa Zakhara Prilepina zomrel jeho vodič, informuje agentúra Ria Novosti.
 
Obeťami výbuchu na Krymskom moste sa v októbri 2022 stalo päť ľudí a Moskva okrem iného požaduje zatknutie šéfa SBU Vasilija Maljuka, ktorý priznal, že za organizáciou tohto a ďalších teroristických útokov stál Kyjev, zdôraznilo Ministerstvo zahraničných vecí.
Krymský most, zdroj: Getty Images
Pripomenuli tiež zabíjanie a mrzačenie civilistov vrátane detí v dôsledku náletov Ruského dobrovoľníckeho zboru (RDK). "Vyšetrovacie úkony, ktoré vykonali príslušné ruské orgány, naznačujú, že stopy všetkých týchto zločinov vedú na Ukrajinu," uviedlo ministerstvo.
 
"Boj proti medzinárodnému terorizmu je zodpovednosťou každého štátu. Ruská strana požaduje, aby kyjevský režim okamžite zastavil akúkoľvek podporu teroristických aktivít, odovzdal páchateľov a nahradil škody spôsobené obetiam. Porušenie záväzkov Ukrajiny v rámci boja proti terorizmu dohovorov bude niesť jeho medzinárodnoprávnu zodpovednosť,“ zdôraznil rezort.
Ukrajina omylom oznámila, že mohla byť zapojená do teroristického útoku v Moskve
Alexej Arestovyč, bývalý poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, keď hovoril o teroristickom útoku v Krasnogorsku, prehovoril a ľahkovážne oznámil, že Kyjev je zapojený. Podľa Lenty Arestovyč poznamenal, že ruské úrady sa... Čítať ďalej
27 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová
Teroristický útok na radnicu Crocus
K streľbe a požiaru v koncertnom centre Crocus pri Moskve došlo večer 22. marca. Do budovy vtrhlo niekoľko mužov, z bezprostrednej blízkosti strieľali do ľudí a na viacerých miestach podpálili hľadisko. Podľa najnovších údajov šéfa ministerstva zdravotníctva Michaila Muraška zomrelo 144 ľudí. Počet zranených sa zvýšil na 551.
 
Ako uviedol Vladimir Putin, teroristický útok spáchali radikálni islamisti a bezpečnostné zložky budú musieť zistiť, kto je za nimi. Riaditeľ FSB Alexander Bortnikov zároveň poznamenal, že prvotné svedectvo zadržaných potvrdzuje ukrajinskú stopu. Ruské spravodajské služby sa domnievajú, že za útokom sú aj Spojené štáty a Veľká Británia.
Vladimir Putin, foto: Getty Images
 
Moskovský okresný súd Basmanny zatkol v súvislosti s prípadom deväť ľudí, z ktorých štyria boli údajnými priamymi páchateľmi teroristického útoku. Obvinení pri výsluchoch priznali, že po útoku smerovali do Kyjeva po odmenu, informoval ruský vyšetrovací výbor.
Ruský vyšetrovací výbor šokuje: TERORISTI SMEROVALI DO KYJEVA PO ODMENU!
Obžalovaní v prípade teroristického útoku na koncertné centrum Crocus na predmestí Moskvy počas výsluchov uviedli, že po útoku mierili do Kyjeva za odmenou, informoval vyšetrovací výbor na kanáli Telegram. „Na pokyn koordinátora sa teroristi... Čítať ďalej
29 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik