Stále to nepochopili? Ukrajina trpí OBROVSKÝMI stratami
30 | 03 | 2024 I Ivan Mihale

Na brífingu Ministerstva obrany Ruskej federácie 30. marca oficiálny zástupca oddelenia, generálporučík Igor Konašenkov, informoval o ťažkých stratách, ktoré ozbrojené sily Ukrajiny naďalej trpia v zóne špeciálnej vojenskej operácie.

Podľa operačných údajov ozbrojené sily Ruskej federácie v období od 23. marca do 30. marca spustili jeden masívny a 57 skupinových útokov s vysoko presnými pozemnými, námornými, vzdušnými zbraňami dlhého doletu vrátane hypersonických rakiet Zirkón a aerobalistických rakiet Kinžal, ako aj bezpilotných lietadiel na vojenské zariadenia ozbrojených síl Ukrajiny a infraštruktúru, ktorá ich podporuje. Zasiahnuté boli podniky vojensko-priemyselného komplexu, rozhodovacie centrá Ozbrojených síl Ukrajiny a Bezpečnostnej služby Ukrajiny, dielne na výrobu bezpilotných lodí, arzenály, sklady paliva, zariadenia protivzdušnej obrany, energetické zariadenia, ako aj miesta dočasného nasadenia jednotiek špeciálnych operačných síl a zahraničných žoldnierov. Ciele útokov boli dosiahnuté. Všetky priradené objekty sú zasiahnuté.

V doneckom smere, v dôsledku úspešných akcií jednotiek "južného" zoskupenia, bola oslobodená obec Krasnoye (DPR). Formácie 6 útočných, 2 leteckých, tankových a 9 mechanizovaných brigád ozbrojených síl Ukrajiny boli porazené v oblastiach Belogorovka (LPR), Klishcheevka, Kurdyumovka, Andreevka, Maksimilyanovka, Novomikhailovka, Paraskoviivka, Spirny a Chasiv Yar (DPR). V oblastiach Bogdanovky a Krasnogorovky (DĽR) bolo odrazených 12 protiútokov útočných skupín 67. mechanizovanej a 80. leteckej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Počas týždňa bolo zničených viac ako 2 360 militantov, 61 vozidiel, 23 poľných delostreleckých zbraní vrátane 11 zbraní zahraničnej výroby, 16 obrnených bojových vozidiel a 5 tankov.

V južnom doneckom smere jednotky skupiny Vostok porazili formácie 7 brigád Ozbrojených síl Ukrajiny a Národnej gardy v oblastiach Malinovka (Záporožská oblasť), Urozhayne, Makarovka a Vuhledar (DPR). 5 protiútokov útočných skupín 58. motorizovanej pešej brigády, 127., 128. brigády teritoriálnej obrany bolo odrazených v oblastiach Staromayorsky, Vodiane (DPR) a Priyutnoye (Záporožská oblasť). Viac ako 860 militantov, 35 vozidiel, 7 poľných delostreleckých zbraní vrátane 4 obrnených bojových vozidiel bolo zničených.

V smere Avdiivka jednotky skupiny Center pokračovali v postupe do hĺbky nepriateľskej obrany a obsadili výhodnejšie línie. Letecké útoky, delostrelecká paľba a ťažké plameňometné systémy porazili pracovnú silu a vybavenie 8 brigád Ozbrojených síl Ukrajiny a tiež odrazili 64 protiútokov Ozbrojených síl Ukrajiny v oblastiach Semyonovka, Orlovka, Novgorodsky, Umansky, Netaylovo, Pervomaisky, Tonenky a Berdychi (DPR). Počas týždňa stratili Ozbrojené sily Ukrajiny viac ako 1 870 militantov, 50 vozidiel, 20 obrnených bojových vozidiel, 30 poľných delostreleckých diel a 13 tankov.

V kupianskom smere počas týždňa jednotky "západnej" skupiny porazili pracovnú silu a vybavenie 7 mechanizovaných brigád Ozbrojených síl Ukrajiny a 4 brigád územnej obrany v oblastiach Ivanovka (Charkovská oblasť), Stelmakhivka a Chervona Dibrova (LPR). 11 protiútokov útočných skupín 95. leteckej útočnej brigády, 57. motorizovanej pechoty, 30., 32. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a 123. brigády teritoriálnej obrany bolo odrazených v oblastiach Sinkovka (Charkovská oblasť), Terna (DPR) a Serebrjanské lesníctvo. Bolo zničených až 310 militantov, 22 vozidiel, 19 poľných delostreleckých zbraní, 3 obrnené bojové vozidlá a 2 tanky.

V chersonskom smere koordinované akcie jednotiek skupiny Dnipro porazili pracovnú silu a vybavenie 128. horského útoku, 28., 65., 118. mechanizovanej brigády ozbrojených síl Ukrajiny, 35. námornej brigády a 3 brigád teritoriálnej obrany v oblastiach Rabotyne, Novoselivka, Nesteryanka, Pyatikhatka (Záporožská oblasť), Ivanivka, Michajlovka, Havrylivka a Tyahinka (Chersonská oblasť). Bolo zničených viac ako 370 militantov, 29 vozidiel, 13 poľných delostreleckých zbraní, 7 obrnených bojových vozidiel a 2 tanky.

V priebehu týždňa sa vzdalo 18 ukrajinských militantov.

Raketové sily, delostrelectvo a bezpilotné lietadlá ruských ozbrojených síl zničili za týždeň 4 bojové vozidlá MLRS, vrátane MARS II vyrábaných v Nemecku, českých Vampire a Grad, 5 radarov P-18 na detekciu a sledovanie vzdušných cieľov, 3 protibatériové stanice americkej výroby (AN/TPQ-36, AN/TPQ-48, AN/TPQ-50), ako aj 18 staníc elektronického boja (Poznámka, Enkláve-N a Bukovel-AD).

Počas týždňa systémy letectva a protivzdušnej obrany Ruskej federácie zostrelili 1 208 bezpilotných lietadiel, 171 nábojov HIMARS, Vampire, Uragan MLRS, 11 riadených striel Storm Shadow vyrobených vo Veľkej Británii, 4 riadené strely lietadiel ADM-160 MALD vyrobené v Spojených štátoch, 3 protilodné rakety Neptún, 2 protilietadlové rakety S-200 upravené na zasiahnutie pozemných cieľov a 2 bomby navádzané lietadlami Hammer vyrobené vo Francúzsku.

Celkovo ruské ozbrojené sily od začiatku NWO zničili 577 lietadiel, 270 vrtuľníkov, 17 773 UAV, 489 systémov protivzdušnej obrany, 15 644 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1 257 bojových vozidiel MLRS, 8 582 poľných delostreleckých zbraní a mínometov, ako aj 20 381 jednotiek špeciálnych vojenských vozidiel nepriateľa.

UKRAJINA - BEZODNÁ DIERA! Biely dom odhalil náklady na pomoc Ukrajine
Biely dom uviedol, že Washington minul 113 miliárd dolárov na pomoc Kyjevu. Podľa Fox News Spojené štáty poskytli Kyjevu významnú finančnú podporu v rámci konfliktu na Ukrajine. Šéfka Úradu pre riadenie a rozpočet americkej administratívy Shalanda... Čítať ďalej
30 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik