Škandál s verejnoprávnou televíziou aj v susednom Rakúsku
30 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Pán Pius Strobl má s ORF veľmi plodné vzťahy. Tento plodný milostný románik bol len raz nakrátko narušený, keď musel v roku 2010 odstúpiť kvôli afére s odpočúvaním (nechal si nahrávať rozhovory novinárov a riaditeľov). Čoskoro sa opäť vrátil a ako špeciálny agitátor mohol počas obdobia covidu nariadiť očkovanie všetkých zamestnancov ORF. Ako odmenu za svoju dobrú prácu dostal druhý najvyšší plat v štátnej organizácii, vyšší ako generálny riaditeľ Weißmann. Finančné prostriedky naň si vynútil od Rakúšanov prostredníctvom povinných poplatkov.

Politická orientácia tohto pána je transparentná a v Rakúsku je zárukou strmej kariéry v štátnych podnikoch. Svoju kariéru začal ako temperamentný mladý politik v SPÖ. Potom zohral kľúčovú úlohu pri zakladaní Zelených a koordinoval volebnú kampaň prvej líderky strany Fredy Meissnerovej-Blauovej. Jeho meno sa objavuje po boku takých velikánov, ako boli Josef Cap a Johannes Voggenhuber.

V roku 1989 Zelení vymenovali Strobla do ORF - v tom čase do správnej rady. Vzhľadom na väčšinovú situáciu bol jeho hlas rozhodujúci pri niektorých mimoriadne tesných personálnych rozhodnutiach. V roku 1999 na krátky čas opustil ORF a v roku 2004 sa opäť vrátil do správnej rady na kandidátke Zelených. Sám podporil na post generálneho riaditeľa Alexandra Wrabetza, ktorý bol spriaznený s SPÖ. Ten mu bol vďačný a vymenoval ho za vedúceho oddelenia komunikácie a marketingu.

V roku 2010 vyšlo najavo, že Strobl poveril svojho zamestnanca, aby tajne nahrával rozhovory medzi novinármi a riaditeľmi. To viedlo k jeho odstúpeniu. Denník "Die Presse" ho vtedy obvinil, že prostredníctvom protekcie robil dobré obchody so spoločnosťou. On sám všetky obvinenia odmietol.

Nútené očkovanie, inak výpoveď

Po odchode zo spoločnosti sa rýchlo stal opäť poradcom ORF - a od roku 2015 sa stal "bezpečnostným nadriadeným ORF". V novovybudovanom centre ORF vytvoril "Kanceláriu mediálnej lokality", ktorú aj riadi. Pôsobil aj ako bezpečnostný dôstojník počas pandémie koronavírusu. Osobne mimoriadne pevnou rukou presadil očkovanie všetkých zamestnancov. Iba niekoľko zamestnancov sa vzoprelo a niektorí museli po desaťročiach služby zo spoločnosti odísť.

Dňa 8. novembra 2021 Strobl napísal všetkým zamestnancom list s týmto obsahom:

"V súčasnosti neočkovaný zamestnanec záväzne vyhlasuje svojmu nadriadenému, že zabezpečí, aby sa do stredy 17. novembra 2021 podrobil prvému čiastočnému očkovaniu vakcínou Corona. Toto vyhlásenie musí byť vyhotovené písomne.“

Nie je známe, koľko zamestnancov ORF od tohto dátumu zomrelo na srdcové problémy alebo rakovinu. V prípade pochybností sa však bude tvrdiť, že aj tak nemá nič spoločné - to je aj línia spravodajstva verejnoprávnej televízie, ktorá od prvého dňa masívne propaguje experimentálne, gén modifikujúce očkovanie.

Neuveriteľné sú platy superhviezd v porovnaní s priemerným platom v ORF

Teraz musí zverejňovať najvyššie platy svojich zamestnancov. Noviny HEUTE radostne zverejnili zoznam týchto ľudí. Na prvom mieste je moderátor ORF Robert Kratky so 450 000 eurami ročne. Na druhom mieste: Pius Strobl so 430 000 eurami ročne. Až potom nasleduje generálny riaditeľ so 420 000 eurami. Rovnako nie nekontroverzný moderátor ZIB2 Armin Wolf zarába "len" 250 000 eur.

Tieto prehnané platy superhviezd platia daňoví poplatníci, či sa im to páči alebo nie. Kontroverzný zákon zaväzuje všetkých Rakúšanov platiť povinné koncesionárske poplatky. Mimochodom, nútiť niekoho k jednostrannému podpisu zmluvy je v rozpore s Dohovorom o ľudských právach.

Mimochodom, priemerný ročný plat zamestnanca ORF je údajne 91 400 eur. Mimochodom, v celom Rakúsku je priemerný plat len 39 060 eur (od roku 2022). Slogan ORF "ORF ako my" je preto veľmi diskutabilný. Kto je myslený pod pojmom "ako my"? Superbohatí v ich slobodomurárskych lóžach?

Taraba s Pellegrinim naložili opozícii a liberálnym médiám (VIDEO)
Kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) a podpredseda vlády Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) na štvrtkovej tlačovej besede informovali o rokovaniach, týkajúcich sa najzávažnejších problémov. Tie vyplynuli aj zo stredajšieho výjazdového... Čítať ďalej
28 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik