A JE TO TU! Zelenskyj PRVÝKRÁT pripúšťa rokovania s Ruskom. A upúšťa od pôvodných požiadaviek
31 | 03 | 2024 I Diana Zaťková
Zelenskyj je v koncoch! Pomoc zo Západu pokrivkáva, Rusko popri neustálych útokoch pripravuje ofenzívu a výhľad na víťazstvo Ukrajiny sa vzďaľuje. Zelenskyj teda musí prvýkrát svoje pôvodné požiadavky na Kremeľ prehodnocovať. "Rokovania medzi Moskvou a Kyjevom sa môžu začať bez toho, aby sa Ukrajina vrátila k hraniciam z roku 1991," uvádza sa vo vyhlásení prezidenta krajiny Vladimíra Zelenského v rozhovore pre CBS News.
Zelenskyj ustupuje z pôvodných požiadaviek

Podľa Zelenského bude Putin “pripravený na dialóg”, ak AFU dosiahne hranice z roku 2022. "Nebudeme musieť deokupovať všetky naše územia výlučne vojenskými prostriedkami. Som si istý: keď (ruský prezident Vladimir Putin - pozn. red.) stratí to, čo dobyl od roku 2022, bude ... pripravený na dialóg,“ povedal Zelenskyj.

Poznamenal, že takýto výsledok si vyžaduje “nielen vojenské kroky” Ukrajiny s dostatkom západných zbraní, ale aj úplnú obchodnú blokádu Ruska zvyškom sveta.

Kyjev predtým tvrdil, že začatie rokovaní je nemožné, kým ruské jednotky neopustia územie Ukrajiny v rámci hraníc z roku 1991. Tento sen sa však postupne rozplýva, píše agentúra Ria Novosti.
Putin: Rokovania musia vychádzať z reality a nie zo zbožných prianí po užití psychofarmák
Kremeľ podľa ruskej agentúry opakovane zdôraznil, že nikdy neodmietol dialóg s Kyjevom. Ako poznamenal prezidentský tlačový tajomník Dmitrij Peskov, nie sú na to teraz žiadne predpoklady, keďže pohyb smerom k mieru vylučuje Ukrajina aj kolektívny Západ. Situácia sa podľa neho môže uberať mierovým smerom, len ak sa vezme do úvahy de facto situácia a nové skutočnosti, všetky požiadavky Moskvy sú dobre známe.
Vladimir Putin, foto: Getty Images
 

Ako uviedol Vladimir Putin v nedávnom rozhovore s Dmitrijom Kiselevom, Rusko je pripravené na rokovania o Ukrajine, ktoré však musia vychádzať z reality, a nie zo zbožných prianí po užití psychofarmák.

Navyše, ako zdôraznila hlava štátu, ak chce Kyjev začať dialóg, potrebuje zrušiť dekrét o zákaze rokovaní.

Rusi POSTUPUJÚ. Už aj slávny washingtonský inštitút VARUJE Kyjev
Ukrajinci majú problém. Washingtonský Inštitút pre štúdium vojny upozornil, že ruské sily získali medzi 1. januárom a 28. marcom 2024 takmer o 100 kilometrov štvorcových území viac ako v posledných troch mesiacoch roku 2023. Ďalší problém... Čítať ďalej
29 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik