Hlas ľudu: Zdochliny, zvery, Nicholsonová a Taraba
30 | 03 | 2024 I Mária Škultétyová

Za všetkým hľadaj ženu. A za každým  slovom v nadpise tohto článku nájdeš Nicholsonovú. Niežeby som jej, nedajbože, nadávala do zdochlín, to božechráň! Zdochlina sú uhynuté, mŕtve zvery. A zvery môžu zato, že som si sadla k počítaču, aby som sa vyjadrila k Lucii. Lebo všetko so všetkým súvisí. A zvery tentoraz súvisia s Luciou a jej pravopisnou neznalosťou.

Keby to bol niekto iný, tak čuším. Aleže je to ona, musím sa ozvať

Lucia, bruselská panička, sa totiž rada vysmieva z pospolitého slovenského národa, z ficovoličov a politikov jeho razenia. My Slováci sme zaostalí, nosíme kroje a krpce a chodíme  do kostola. Sme takí sprostí, že aj slovo pi*a napíšeme s ypsilonom. A dáme sa otĺkať a robíme to aj na sene, keď ten náš odroň sedliacky dostane na to chuť.

Ale poďme k veci, teda jej pravopisnej neznalosti.

V liste ministrovi Tarabovi píše:

Aká náhoda. Dnes som sa dočítala, že ľudia z Občianskeho združenia Prales odhalili v okolí Tajova nelegálne vnadenie mŕtvymi zvieratami. Boli by ste schopný takej podlosti, pán minister? Je možné, že ste si našli nejakého poslušného postsedliaka, ktorý tam kladie mŕtve zveri, aby prilákal medveďa, s ktorým budete strašiť ľudí a znásilňovať Ústavu?

Tak počúvaj, Lucia, kedy píšeme zvery a kedy zveri

Písanie - y/- i v podstatnom mene zver závisí od rodu a významu slova.

Slovo zver pomenúva:

1. buď jedno väčšie zviera - vtedy má tvar mužského rodu: (ten) divý zver. V jednotnom čísle ho skloňujeme podľa vzoru chlap, v množnom podľa  dub, preto v nominatíve a akuzatíve plurálu píšeme (tie) divé zvery.

Pomôcka: na zvery ukážeme zámenom tie: Rozzúrené zvery sú pre človeka nebezpečné. V ZOO sme poznávali dravé zvery.,

2. alebo pomenúva skupinu zvierat - vtedy má tvar ženského rodu: (tá) divá zver. Je to hromadné podstatné meno, nemá tvar množného čísla, tvarom jednotného čísla označujeme viac predmetov toho istého druhu. Skloňuje sa podľa vzoru kosť, preto v genitíve a lokáli píšeme (tej divej) zveri.

Pomôcka: ak ukážeme zámenom tej, potom píšeme zveri: V našich lesoch žije veľa rozličnej zveri. Poľovníci rozprávali žiakom o jelenej zveri.  Žiaci sa učili poznávať stopy zveri.

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik