Dezinfobijec Naď ako agent amerických cenzorov?
30 | 03 | 2024 I Ivan Brožík

Tak sa nám zas raz niekdajší generalissimus Naď rozcítil. A rozohnil. Pani hlavná veliteľka armády Čaputová vztyčovala na Veľký piatok bojovú zástavu NATO, veď to je u kresťanov ten najvhodnejší deň na podobné ceremónie a Naď, ohrdnutý to mierotvorca, uronil pri tej príležitosti nejednu slzu nad skutočnosťou, že vláda, ktorej bol členom, nestihla pod hrozbou asi aj trestu smrti zakázať iné názory, ako tie jej. A do toho prišiel zaujímavý rozhovor s Tuckerom Carlsonom o amerických praktikách tamojších cenzorov.

Vo svojom "veľkonočnom" evanjeliu podľa Jaroslava bývalý ministerskú zúfalec povedal aj toto: "Pre členské krajiny Severoatlantickej aliancie bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám....  Musíme sa pozrieť realite do očí a na rovinu povedať, že žijeme v informačnej vojne, keď je z faktu klamstvo a z účelového zavádzania biblická pravda," povedal Naď. Nechajme ho, nech sa pozerá kam chce, hoci aj do iných telesných orgánov svojich ideologických božstiev, nielen do očí.

Názor zo zakázanej strany

Tucker Swanson McNear Carlson je americký konzervatívny politický komentátor a spisovateľ, ktorý v rokoch 2016 až 2023 viedol politickú talkshow Tucker Carlson Tonight na stanici Fox News. Od ukončenia zmluvy so spoločnosťou Fox News moderuje reláciu Tucker on X. V nasledujúcej časti textu ponúkame vyjadrenia z jeho rozhovoru s Michaelom Benzom, zakladateľom nadácie Foundation For Freedom Online, bývalým diplomatom ministerstva zahraničia USA, špecialistom na medzinárodnú komunikáciu a IT. Vovedie vás do "mechaniky cenzúry", ktorú u nás predstavujú najmä progresívni liberáli a dnes už našťastie bez spoločenského vplyvu paradoxne "Demokrati". Tí s veľkým D.

Máme to v ústave, ale...

Tucker Carlson pripomína, "prvý dodatok v Charte práv. Máme slobodu svedomia. Môžeme hovoriť, čo si skutočne myslíme. … Len preto, že sa vám nepáči, čo si myslí niekto iný, nemôžete ho nútiť, aby mlčal, pretože sme občania, nie otroci. Toto základné právo robí túto krajinu tým, čím je." Lenže, podľa neho sa  "sloboda prejavu veľkou rýchlosťou vytráca tvárou v tvár modernej cenzúre, uplatňovanej na základe boja proti dezinformáciám . Dezinformácie nemajú vôbec žiadny vzťah k tomu, či to, čo hovoríte, je pravda, alebo nie. Avšak, ak nevyhovujú akémukoľvek plánu, ktorý majú ľudia pri moci, môžu byť odsúdené na umlčanie, práve ako dezinformácie. A vy môžete byť zbavení práva ich vyjadrovať, či už osobne, alebo online. … Vyjadrovanie týchto iných názorov sa môže stať a tiež už je trestným činom. …

Diplomat Benz o internete a práve na názor

"Tieto snahy riadi americká vláda a zbavuje vás vašich práv vysokou rýchlosťou . … Ako dochádza k cenzúre? Aká je jej mechanika? Začnime príbehom slobody internetu a jej premeny na cenzúru internetu. Sloboda prejavu na internete bola nástrojom štátnej moci takmer od samého začiatku privatizácie internetu v roku 1991. Pentagónom, ministerstvom zahraničia a našou armádou mimovládnych organizácií. Pracujú podľa manuálu,  vystrihnutého z príručky CIA. Fiktívna sloboda prejavu na internete umožňovala operácie na okamžité zmeny režimu, ktoré mohli uľahčiť programy zahraničnopolitického establishmentu ministerstva zahraničia.

Internet riadi svet

Vrcholom momentu slobody prejavu na internete podľa amerického diplomata  bola arabská jar v roku 2011, 2012, kedy všetky vlády protivníkov Obamovej administratívy – Egypt, Tunisko, všetky, jedna za druhou, začali byť zvrhávané v rámci facebookových a twitterových revolúcií. Ministerstvo zahraničia úzko spolupracovalo so spoločnosťami prevádzkujúcimi sociálne médiá, aby bolo schopné udržať sociálne médiá online aj v týchto obdobiach. Známy bol telefonát Jareda Cohena z Googlu, aby Twitter nevykonal plánovanú údržbu, aby preferovaná opozičná skupina v Iráne mohla používať Twitter a vyhrať voľby. V roku 2014, po prevrate na Ukrajine, došlo k nečakanému protiprevratu , kedy sa odtrhol Krym a Donbas. Odtrhli sa s vojenskou zálohou, na ktorú bolo NATO v tom čase veľmi nepripravené. Stačí, keď ovládnete médiá a ekosystém sociálnych médií, pretože to je to, čo ovláda voľby. A ak sa k moci dostane správna administratíva, ovláda armádu. Viesť organizovanú politickú a vplyvovú operáciu cez sociálne a tradičné médiá je oveľa lacnejšie a jednoduchšie ako viesť horúcu vojnu.

Zaujímavé a podnetné

Zo spomínaného rozhovoru vyplýva poznanie, že "najväčšou hrozbou, ktorej NATO čelí, vlastne nie je vojenská invázia z Ruska" Ide skôr o obavu, že.  by sa celý medzinárodný poriadok založený na pravidlách daných z USA zrútil, ak by armáda neprevzala kontrolu nad médiami, pretože Brexit by dal vzniknúť Frexitu vo Francúzsku s Marine Le Pen, Spexitu v Španielsku so stranou Vox, Italexitu v Taliansku , Gerexitu v Nemecku, Grexitu v Grécku. EÚ by sa rozpadla, takže NATO by bolo zlikvidované bez toho, aby zaznel jediný výstrel. A nielen to, keď by NATO zaniklo, neexistoval by ani "vynucovací orgán" Medzinárodného menového fondu alebo Svetovej banky. Keby armády a vplyvní vojaci nezačali cenzurovať internet, každá z demokratických inštitúcií a infraštruktúr, ktoré dali vzniknúť modernému svetu po 2. svetovej vojne, by sa zrútili. parafrázovane to vyplýva z rozhovoru pánov Carlsona a Benza.

A toto je tiež zaujímavé

Americký diplomat Benz tvrdí, že vlády cez vedu "spájajú" dve nesúrodé skupiny štúdií. Je tu skupina politológov a sociológov , ktorí sú akoby myšlienkovými vodcami toho, čo by sa malo cenzurovať. A potom sú tu kvantifikátori . To sú programátori, počítačoví dátoví vedci, počítačová lingvistika. Každá univerzita, v súčasnej dobe je ich vyše 60, dostáva na túto činnosť granty od americkej vlády na prácu na cenzúre a príprave cenzúry. Robia to tak, že vytvárajú kódové knihy jazyka, ktorý spriaznení ľudia používajú. Vytvorili Covidovú príručky propagandy, ktorá hovorí o povinných nariadeniach, o maskách, o vakcínach, o vysoko postavených osobnostiach. Rozdelili pseudofakty do nespochybniteľných naratívov. Ide o skupinu sociológov, psychológov a aktivistov z "mimovládok", ktorí majú praktiky a ciele ústrednej cenzúry zavádzať do praxe. Prečo asi napokon ľudia z tejto skupiny sú najčastejšie citovanými v prostredí "mainstreamu"?

OČTK by mali preskúmať, či sa opozícia nedopúšťa trestného činu vlastizrady
Dôvody a podozrenia: Po parlamentných voľbách na jeseň roku 2023, opozícia konštruktívne nespolupracuje. Jedna z hlavných úloh opozície je podieľať sa na tvorbe matérie, ktorá je predmetom práce parlamentu tak, aby výstupný materiál bol príslušnej... Čítať ďalej
30 | 03 | 2024 | Ivan Štubňa

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik