OBROVSKÁ TRAGÉDIA! Zrútil sa autobus s kresťanmi. Prežilo len jedno dieťa (FOTO)
29 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Veľkonočný zázrak! Autobus kresťanov smerujúci na veľkonočné bohoslužby sa zrútil z mosta a zabil všetkých okrem jedného dieťaťa, ktoré ako zázrakom prežilo, informuje americký portál Breitbart.

Autobus so 46 kresťanmi na palube vo štvrtok zišiel z mosta v horách Južnej Afriky, spadol takmer dvesto metrov a zabil všetkých na palube s výnimkou osemročného dievčaťa, ktoré ako zázrakom prežilo. Autobus bol na ceste na veľkonočný festival, keď došlo k nehode.

Podľa juhoafrického ministerstva dopravy mal autobus botswanské značky a ťahal príves. Cestoval z Botswany do mesta Moria v juhoafrickej provincii Limpopo, keď vodič nezvládol riadenie a zrútil sa z mosta, ktorý sa vinie cez horský priesmyk asi 2470 kilometrov severne od Johannesburgu.

Moria je sídlom sionistickej kresťanskej cirkvi, ktorá hostí obľúbené veľkonočné zhromaždenie v oblasti známej ako Zion City. Sionistická kresťanská cirkev patrí medzi najväčšie denominácie v Afrike a jej jesenné a veľkonočné sviatky sú najväčšími kresťanskými zhromaždeniami v Južnej Afrike.
Množstvo dopravných nehôd

Autobus veriacich Veľkej noci prišiel z kresťanského kostola St. Engenas Sion v Molepolole v Botswane, dedine, ktorá sa nachádza asi hodinu od hlavného mesta štátu Gaborone. Starší zboru povedal, že zbor navštívil Moriu mnohokrát, ale nikdy predtým nepoužil túto konkrétnu cestu cez hory.

Juhoafrická republika je počas veľkonočných sviatkov známa dopravnými nehodami. Počas štvordňového veľkonočného víkendu v roku 2023 bolo zaznamenaných viac ako 250 obetí. Most, kde došlo k nehode, sa ostro zatáča a má minimálne ochranné zábradlia.

AKTUÁLNE Európu zasiahlo SILNÉ ZEMETRASENIE
Sviatočný Veľký piatok sa začal na Slovensku veľmi netradične. V ranných hodinách totiž zachytili naše seizmometre na Slovensku zemetrasenie. Bol to následok veľmi silného zemetrasenia v Grécku, ktoré dosiahlo silu až 5,9 magnitúdy, podľa... Čítať ďalej
29 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Autobus po dopade na skalnatú pôdu pod mostom začal horieť, čo spôsobilo, že niektoré telá zhoreli na nepoznanie. Záchranári vo štvrtok do večera pracovali, aby vylovili z trosiek ďalšie pozostatky.

Bola hlásená jedna úžasná záchrana: osemročné dievča, ktoré prežilo haváriu s relatívne ľahkými zraneniami, vrátane tržných rán na veľkej časti tela. Provinčné úrady uviedli, že nemajú potuchy, ako mohla prežiť. Údajne cestovala v spoločnosti svojej starej mamy, ktorá pri nehode zahynula.

„Môžeme povedať len toľko, že sme radi, že ju našli živú,“ povedal hovorca ministerstva zdravotníctva Limpopo. 
Polícia údajne vyšetruje incident ako "zabitie z viny", ale v piatok ráno neposkytla žiadne ďalšie podrobnosti o obvineniach. "Vodič údajne stratil kontrolu, narazil do zvodidiel na moste, čo spôsobilo, že autobus prešiel cez most a narazil na zem, kde začal horieť," uvádza sa vo vyhlásení juhoafrickej vlády.
Autobus kresťanov smerujúci na veľkonočné bohoslužby sa zrútil z mosta a zabil všetkých okrem jedného dieťaťa, foto: AP/ Getty Images
Osudná Veľká noc

Juhoafrický minister dopravy Sindisiwe Chikunga a prezident Cyril Ramaphosa vyjadrili sústrasť rodinám obetí. „Naše myšlienky a modlitby sú s vami v tomto ťažkom období. Naďalej vyzývame k zodpovednému jazdeniu za každých okolností so zvýšenou ostražitosťou, keďže tento veľkonočný víkend je na našich cestách viac ľudí,“ povedal Chikunga. 

„Urobme všetko pre to, aby bola táto Veľká noc bezpečná. Veľká noc nemusí byť časom, kedy budeme sedieť a čakať na štatistiky o tragédiách alebo zraneniach na našich cestách,“ povedal Ramaphosa. "Je to katastrofa. Sme veľmi zasiahnutí tým, čo sa stalo,“ povedal Lemogang Kwape, minister zahraničia silne kresťanskej Botswany.
Rusi POSTUPUJÚ. Už aj slávny washingtonský inštitút VARUJE Kyjev
Ukrajinci majú problém. Washingtonský Inštitút pre štúdium vojny upozornil, že ruské sily získali medzi 1. januárom a 28. marcom 2024 takmer o 100 kilometrov štvorcových území viac ako v posledných troch mesiacoch roku 2023. Ďalší problém... Čítať ďalej
29 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik