Lesník prezradil: O TOMTO sa pri medveďoch nehovorí!
31 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

Ak sa nám aktivisti na čele s Jánom Budajom (aktuálne Demokrati) počas minulého roka snažili nahovoriť, že medvede sú predvolebná, či politická téma, aj medveďom by mali oznámiť, že je po voľbách. Lebo s príchodom jari sa medvede znova prihlásili o slovo. A to ďaleko razantnejšie, ako to robili v predvolebnom období. Varovný prst dvíha aj lesník z Demänovskej doliny.

Ten pre Plusku vysvetľuje, že medveď je reálne predátor bez prirodzeného nepriateľa a tiež čím sa za normálnych okolností živí. Horolezec upozornil, že nad medveďom človek nemá šancu vyhrať a „povesť“ o premnožení medveďov v slovenských horách sa dostala už aj do susedného Česka.

Strachu z človeka sa učia

„Medveď ani vlk nemajú geneticky vtlačený strach z človeka, musí im ho vtlačiť matka, ktorej ho predtým vtlačila jej matka. Divé medvede a divé a inteligentné vlky budú existovať iba dovtedy, kým si budú udržiavať strach z človeka, ktorý si budovali od prvopočiatkov ľudstva,“vysvetlil pre Plusku lesník Stanislav Bystriansky. Najväčšie karpatské dravce pozoruje roky a o medveďoch hovorí, ako o predátoroch, ktoré v prírode nemá prirodzeného nepriateľa. Neriešenie situácie s vysokou hustotou týchto šeliem prináša deštrukčný vplyv do celého ekosystému.

Vegetarián?

„Jedia aj larvy a dospelé jedince mravcov, čmeliaky, osy zemné a plodové plásty včiel. Mraveniská mravca lesného v areáli celoročného výskytu medveďa sú zlikvidované a chov včiel je mimoriadne sťažený, lebo okrem plodových plástov je med pre medveďa neodolateľnou pochúťkou. Druhou časťou vedľajšej živočíšnej potravy medveďa sú najmä jašterice, žaby, mloky a ostatné drobné stavovce a bezstavovce. V medvedích lokalitách, kde sa bežne pohybujem, obce Východná, Kráľova Lehota, Utekáč či Drábsko, som tento rok jaštericu nevidel,“konštatuje Bystriansky fakty, o ktorých sa pri medveďovi hovorí len málokedy.

Medvede sa dobýjali do hotela v Jasnej: Dôstojníci NATO utiekli
Medveď útočil v hoteli v Jasnej a dôstojníci NATO, ktorí tam mali konferenciu, sa radšej zavreli na izbách a nechali kuchárov držať hlavné dvere. Silácke reči o tom ako ísť do vojny s Ruskom sa skončili v hotelových izbách v Jasnej, napísal... Čítať ďalej
30 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Vyhrať nemáte šancu

„Medveď vás možno podriape, ale keď pochopí, že s ním nebojujete, odíde,"radí turista a horolezec Štefan Packa. Medveď nepatrí k predvídateľným dravcom, navyše má slabú mimiku. Ak už sa vám podarí naďabiť na neho, nikdy mu nepozerajte priamo do očí a voľte pomalý ústup. „Keď skrížil cestu mne, postavil sa na zadné a dovolil mi odísť. Ak by však išlo o medvedicu s mladými, zvalil by som sa na zem a rukami by som si chránil šiju.“

Packa istý čas viedol aj hotel v Jasnej, kam sa v čase konferencie dôstojníkov NATO dobýjala medvedia rodinka.

„Viete, čo urobili? Utiekli do izieb. Do dverí hotela, ktoré sa šelmy pokúšali vytlačiť, sa postavili čašníci a kuchári,“ usmieva sa Packa.

Vyplašenú šelmu zachytili na VIDEU. Medveď UNIKAL pred autom
Našu najväčšiu šelmu sa podarilo natočiť na cestnom sedle Vagnár (okres Brezno). Už niekoľko dní platí na území desiatich okresov Banskobystrického kraja (Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Detva, Lučenec, Rimavská Sobota, Žarnovica, Žiar... Čítať ďalej
29 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Po takomto zážitku netúžia

Správy o tom, ako sa Liptovským Mikulášom prechádzal medveď registrovali aj české médiá. A pod nimi sa vo veľkom diskutuje o obavách Čechov, ktorí na Slovensko za oddychom jazdievali pravidelne.

„V osemdesiatych rokoch som bol v Liptovskom Mikuláši na vojenčine. Prešli sme všetky okolité lesy a doliny, no nikdy sme sa nebáli. Nízke Tatry milujem, avšak na dovolenku si kvôli vnúčatám najbližšie vyberiem iný kraj,“ netají svoje obavy Štěpán.

„Medvede sme vídali už pred tridsiatimi piatimi rokmi na Donovaloch. Chlapi z Horskej služby nám radili robiť hluk. To ale ešte boli časy, keď neutekali ľudia pred medveďom, ale medveď pred ľuďmi,“ píše Milada.

„Do slovenských hôr sme chodili v deväťdesiatych rokoch na „čunder“. Často sme nestretli žiadne zviera, nie to medveďa. Teraz už by som sa bál. Zachytil som reklamu na dovolenku na Slovensku, kde Petra Vlhová hádzala snehovú guľu do kamery. Výlet s medveďom za chrbtom si určite neželám, napriek lákavej propagande slovenských hôr tam nepôjdem,“ dodáva Pavel.

Ďalší útok medveďa na človeka!
Nad obcou Stráňavy v okrese Žilina v sobotu približne o 11.00 h zaútočil medveď na mladého muža. Muž sa pohyboval mimo turistického chodníka, v hustom lesnom poraste hľadal huby. V sebaobrane vystrelil na medveďa krátkou guľovou zbraňou. Muž... Čítať ďalej
30 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik