Slovenská národná strana koalíciu nezradí, ale...
28 | 03 | 2024 I Ivan Brožík

Iste mnohí z čitateľov poznajú starú povesť o kráľovi Svätoplukovi a o troch jeho synoch. Pripomenieme si ju (im) však až v závere textu. Začneme realitou - trojkoalíciou, tromi prútmi moci, zloženou zo SMERU - SSD, HLASu a Slovenskej národnej strany. Vidíte, aj tu je SNS až na treťom mieste. Verte, že ide iba o zaužívaný tvar v pomenovaní trojkoalície. SNS môže byť totiž v druhom kole volieb hlavy štátu celkom pokojne prvá.

Tesne po sviatkoch Veľkej noci sa táto trojkoalícia zíde na dlhoočakávanom spoločnom stretnutí. Budú sa rozprávať aj o podpore Petrovi Pellegrinimu. Okrem iného, pretože koalícia si toho má, najmä z pohľadu SNS, naozaj dosť čo povedať. Avšak už teraz môžu byť pre čitateľa, ktorý nemá čas venovať sa celému textu tohoto názoru výpovedné nasledujúce slová podpredsedníčky SNS Dagmar Kramplovej: "Slovensko potrebuje v prezidentskom paláci zmenu a potrebuje ako prezidenta niekoho, kto bude v plnej miere zastávať slovenské záujmy a záujmy občanov Slovenskej republiky."

O vyjednávanie nepôjde, pretože...

Argument je jednoduchý. Už krátko po skončení prvého kola volieb hlavy štátu dali národniari jasne najavo, ako sa zachovajú v druhom kole. "Koaličná SNS plne podporí v druhom kole prezidentských volieb kandidáta Petra Pellegriniho", informovala hovorkyňa strany Zuzana Škopcová. SNS deklaruje, že v rámci podpory Pellegriniho chce aktivizovať svojich členov i starostov. Dúfajme, že súčasťou tej aktivizácie je aj predchádzajúca veta textu v Hlavnom denníku. SNS ako koaličný partner teda nesklamala a nesklame. Nestane sa to, v čo veľmi dúfali liberálno-progresívne politické i mediálne kruhy.

Lenže, je tu už dosť veľa "lenže"

Teraz nechajme nadchádzajúce druhé kolo volieb prezidenta úplne bokom a vráťme sa k voľbám minulým, septembrovým, vlaňajším, tým do Národnej rady Slovenskej republiky. Do nich Slovenská národná strana vstupovala s konkrétnym volebným programom a aj vďaka nemu sa dostala do parlamentu. Slovenskí voliči tak dali najavo, že ich ten program oslovil. A vedenie i zvolení poslanci strany tak teraz logicky nesú veľkú zodpovednosť v podobe presadenia plnenia toho programu z vládnej i zákonodarnej úrovne. A to je aj z pohľadu nestranného (aj nestraníckeho) pozorovateľa tak trošku problém. Čas letí a je potrebné postupne začať skladať účty. Je potrebné ukazovať, že strana na svojich voličov v záplave iných ako straníckych záujmov - nezabudla.

Vládnutie uprostred sabotovania

Ťažko možno vyčítať premiérovi Ficovi, že prioritne zvádza tvrdý boj s oportunistickou opozíciou, ktorej aktivisti, v prvom rade z Progresívneho Slovenska už stoja na hrane aktivít, veľmi sa ponášajúcich na štátnu sabotáž. Aj z toho dôvodu, bez ohľadu na to, či progresívcami myslíme Šimečkovcov, alebo Čaputovskú kliku, bol posunutý v čase napríklad vznik národniarskeho ministerstva športu a cestovného ruchu. A najmä z toho dôvodu sa posúva ideologická liberálno-progresívna deratizácia verejnoprávnej RTVS, ktorú v zmysle zákona o verejnoprávnom vysielaní treba odideologizovať čo najskôr a vrátiť k rešpektovaniu spomínaného zákona a ním daných úloh verejnoprávnemu médiu.

Potrebujú mediátora?

Áno, nemožno si nepripustiť, že osobné vzťahy lídrov koaličných strán nie sú práve najideálnejšie. Je to jednoducho "politická svadba z rozumu". A nateraz nič nenasvedčuje rozvodu, v ktorý tak nesmierne dúfa opozícia a médiá hlavného prúdu. Tie dokonca všetkými možnými spôsobmi túto vratkú koaličnú jednotu zvonka čo najviac torpédujú. Našťastie - Robert Fico, Peter Pellegrini i Andrej Danko majú viac zodpovednosti za štát a ľudí v ňom žijúcich, ako by im ako politikom jednotlivcom kázali osobné ambície. (Dúfajme ako len vládzeme.)

Volebné turbulencie sa preženú

A potom už naozaj bude treba pracovať tak, aby každému členovi koalície bolo umožnené v čo najväčšej možnej reálnej miere plniť vlastný stranícky volebný program. Inak povedané, tú časť vládneho prgramu, za ktorú tá ktorá koaličná strana nesie zodpovednosť. Ak bude prezidentom Peter Pellegrini, odpadne vláde nevyhnutnosť bojovať na život a na smrť s nateraz druhým mocenským centrom v štáte - prezidentským palácom a sily bude môcť nasmerovať práve do plnenia vládneho programu všetkých troch koaličných strán..To je asi najdôležitejší argument pre voľbu prezidenta, kooperujúceho s koalíciou.

A teraz tie Tri prúty Svätopluka

Kráľ Svätopluk mal troch synov, ktorí sa neustále medzi sebou škriepili, kto bude vládnuť v krajine po smrti otca. Bývalo zvykom, že vladárom sa stal vždy najstarší syn. Synovia kráľa Svätopluka však chceli vládnuť všetci.

Keď kráľ ležal na smrteľnej posteli, dal si ešte naposledy zavolať svojich synov. Povesť hovorí, že im prikázal priniesť tri prúty. Otec podal viazaničku prútov najstaršiemu synovi a povedal mu, aby ju zlomil. Ten sa pokúšal, ale viazanicu prútov sa mu zlomiť nepodarilo. Potom podal kráľ viazanicu strednému synovi, ani jemu sa to však nepodarilo. Dokonca ani najmladší nemal dosť síl, aby prúty zlomil. Potom starý kráľ zobral viazanicu a prúty rozdelil. Každému synovi dal jeden. Synovia teraz poľahky prúty polámali. Vtedy im otec podľa povesti povedal: „Synovia moji, ak budete žiť svorne a vzájomne si budete pomáhať, budete silní a nijaký nepriateľ vás nepremôže. Ak však budete nesvorní, budete sa hádať a ríšu si podelíte na kúsky, nepriateľ vás poľahky ako ten prút premôže a vy zahyniete.“

Harabin objasnil, ako to je s odporúčaním pre jeho voličov, aby dali hlas Pellegrinimu
Už len čosi vyše týždňa Slovensko delí od spoznania mena nového prezidenta. Bude ním Peter Pellegrini? Tretí v poradí, Štefan Harabin sa už počas volebnej noci vyjadril jasne – zvíťaziť musí záujem Slovenska a jeho ľudí a nie záujmy amerického... Čítať ďalej
28 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik