ŠOKUJÚCE ZISTENIE! Slováci zomierajú v týchto regiónoch Slovenska o 4 - 5 rokov skôr
27 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

Šokujúce zistenie odhalili vedci počas výskumu v regiónoch Slovenska. Zistili, že na Slovensku existujú miesta, kde ľudia zomierajú o 4 - 5 rokov skôr, ako inde a odhalili aj príčinu. Neuveríte čo je za tým.

Za týmto šokujúcim zistením je podľa geochemika, ktorý sa podieľa na výskumu voda. Nie je totiž jedno, aká voda vám z vodovodu tečie. Oplatí sa vedieť, či tečie tvrdá, alebo mäkká voda, pretože na naše zdravie a dĺžku života má podľa vedcov vplyv práve voda. 

Až v dvoch tretinách slovenských okresov z verejných vodovodoch tečie mäkká vodu, teda s nižším obsahom minerálov. Avšak pre ľudské zdravie a najmä náš kardiovaskulárny systém je lepšia tvrdá voda.

Na tvrdosti vody záleží, rozdiel je až 5 rokov života

Pitná voda sa zložením v jednotlivých regiónoch odlišuje.

To, aké je to dôležité, preukázal aj výskum v regiónoch Slovenska, ktorý sa zameral na zdravie ľudí, ktorí pijú tvrdú vodu a ktorí mäkkú. 

„Mohli sme skonštatovať, že tí ľudia, ktorí pijú tvrdú vodu, sú zdravší,“ povedal pre tvnoviny.sk geochemik Stanislav Rapant z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského. Dodal, že ľudia, ktorí žijú v oblastiach, kde je mäkká voda, priemerne žijú o 4 až 5 rokov menej.

„Tvrdá voda je napríklad tam, kde sú vápence, na severe Slovenska. Relatívne tvrdá je aj na Žitnom ostrove, čo je veľmi dobré pre západné Slovensko,“ objasnil.

Dodal, že tvrdšia voda obsahuje viac vápnika, ktorý potrebujú najmä naše kosti.

Mäkká voda ho však obsahuje nedostatok, rovnako ako aj horčíka. Ľudia, ktorí žijú v regiónoch s výskytom mäkkej vody, by mali tieto minerály suplementovať.

Napríklad pitím minerálok alebo užívaním výživových doplnkov.

Foto: zdroj: Gemerka (Čím je okres tmavší, tým je voda tvrdšia)

POZOR! Pribúdajú falošné lístky na MS v hokeji
Polícia upozorňuje na podvody v súvislosti s predajom lístkov na MS v hokeji. Polícia upozorňuje na falošné inzeráty v súvislosti s predajom lístkov na nadchádzajúce majstrovstvá sveta (MS) v hokeji, ktoré sa uskutočnia v Českej republike.... Čítať ďalej
26 | 03 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik