Minister Erik Tomáš predstavil nový projekt. Právo na prvé zamestnanie dostane každý mladý človek (VIDEO)
28 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny predstavil projekt pod názvom „Právo na prvé zamestnanie“. Prostredníctvom tohto projektu poskytne jeho rezort zaujímavý príspevok zamestnávateľovi, ktorý zamestná mladého človeka po škole. Toto opatrenie má zamedziť tomu, aby mladí ľudia neodchádzali zo Slovenska, ale naopak sa tu usadili, zložili si rodinu a pracovali.

„Toľko sa hovorí o tom, a toľké roky sa o tom hovorí na Slovensku ako nám mladí ľudia odchádzajú do zahraničia. Naprieč politickým spektrom počúvame množstvo slov a vzletných fráz ako im treba pomôcť. Ako treba zamedziť odlivu mladých ľudí. Povedzte mi, čo sa za tie roky pre mladých ľudí urobilo, alebo či sa nejakí politici pokúsili niečo pre týchto mladých ľudí reálne urobiť,“ položil otázku Erik Tomáš (HLAS – SD).

Ministerstvo, ktoré je mu zverené sa o túto úlohu pokúsi práve projektom „Právo na prvé zamestnanie“. Ak zamestnávateľ takéhoto človeka zamestná, štát mu preplatí 90% celkovej ceny práce mzdy tohto zamestnanca. Je to veľmi zaujímavá ponuka zo strany rezortu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Strop mzdy má nastavené kritériá

„I tu máme nastavený strop. Bude to do výšky 1 318, 50 €,“ uviedol Erik Tomáš. „Tento strop sme nastavili na základe logického kritéria. Je to vlastne 70% z celkovej ceny práce, vyrátanej z priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Finančný príspevok budeme poskytovať po dobu šiestich mesiacov, a čo je dobré, vyplatíme ho naraz, jednorázovo, vopred,“ vyjadril sa Erik Tomáš. Zamestnávateľ dostane vopred takmer 8 000 €. Podmienkou bude, aby udržal takéhoto zamestnanca minimálne ďalších šesť mesiacov v práci.

Právo na prvé zamestnanie sa týka mladej generácie

„Je zrejmé, že tento projekt sa týka predovšetkým mladých ľudí po škole. Či už po vysokej škole alebo po strednej, pretože práve takýto ľudia si hľadajú prvé zamestnanie. Dôležité je, že ho môžu využiť aj ľudia, ktorí pracujú v zahraničí a chcú sa vrátiť, pretože tiež ešte nemali prvé zamestnanie na Slovensku. Čiže je určený aj pre týchto ľudí, bez ohľadu na vek,“ upresnil Erik Tomáš.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zvýši výšku minimálnej mzdy (VIDEO)
Erik Tomáš (HLAS – SD) vyhlásil, že Zákonom o minimálnej mzde vláda reaguje na svoj záväzok o minimálnej mzde na svoj záväzok z programového vyhlásenia vlády, kde je jasne uvedené, že bude minimálna mzda vyčíslená v hodnote 60% priemernej mzdy v... Čítať ďalej
22 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Od 10. apríla budú môcť zamestnávatelia žiadať o tento príspevok a symbolicky má tento program začať fungovať na Sviatok práce, 1. mája. Od tohto dátumu budú prví mladí ľudia zamestnaní  na základe tohto nového programu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik