Ruský Spymaster: Za moskovským masakrom stoja USA a Spojené kráľovstvo!
26 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Šéf ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v utorok vyhlásil, že Amerika, Británia a Ukrajina sa sprisahali, aby v piatok v koncertnej sále na predmestí Moskvy popravili takmer 140 ľudí, informuje americký portál Breitbart.

Rusi vinia USA, VB a Ukrajinu

Alexander Bortnikov podľa ruskej tlačovej agentúry Tass novinárom povedal, že je „pravda“, že tieto tri krajiny zorganizovali útok na základe „faktických informácií, ktoré máme“.

"Domnievame sa, že je to pravda. V každom prípade teraz hovoríme o faktických informáciách, ktoré máme. Sú to všeobecné informácie, ale majú dlhú históriu tohto druhu," povedal po účasti na rozšírenej schôdzi ruskej prokuratúry.

Bortnikov verí, že Ukrajina sa snaží dokázať, že je dostatočne schopná.

"Čo sa od nej očakáva? Aby preukázala svoju spôsobilosť! Očakáva sa, že vykoná sabotáže a teroristické činy v tyle. Na to sa zameriavajú šéfovia ukrajinských špeciálnych služieb aj britské špeciálne služby. Americké špeciálne služby to tiež opakovane spomínajú,“ povedal šéf FSB.

"Došlo k útokom bezpilotných lietadiel, útokom lodí bez posádky na mori a vpádom skupín sabotérov a teroristických organizácií na naše územie," uviedol a uviedol ich ako dôkaz, že "Západ a Ukrajina chcú našej krajine spôsobiť čo najväčšie škody".

ŠPEKULÁCIE okolo teroru v Moskve: Rusko uviedlo, že útočníci majú NAPOJENIE na Kyjev
Najmenej 143 obetí teroristického masakru v Moskve. Rusko ukázalo na Ukrajinu, do ktorej páchatelia podľa vyšetrovania ruskej Federálnej bezpečnostnej služby utekali. „Teraz vieme, v akej krajine sa tí zatratení parchanti pokúšali ukryť – na... Čítať ďalej
23 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

USA vinia ISIS

Skupina ozbrojencov zaútočila na koncertnú sálu a komplex obchodného centra Crocus City v Krasnogorsku na predmestí Moskvy v noci 22. marca krátko pred koncertom ruskej rockovej skupiny Piknik a začala bez rozdielu strieľať do ľudí, ktorí sa usadili na svojich miestach. 

K pondelku ruské úrady potvrdili 139 mŕtvych vrátane troch detí a 182 zranených, ale varovali, že počet obetí sa môže zvýšiť, keďže mnohí zo zranených sú v kritickom stave a záchranári stále vyťahujú telá z trosiek.

K zodpovednosti za útok sa prihlásil Islamský štát (ISIS), sunnitská džihádistická teroristická organizácia, ktorá zverejnila videá, ktoré údajne nasnímali ozbrojenci, keď na mieste vraždili nevinných ľudí. Vláda Spojených štátov, ktorá 7. marca zverejnila varovanie pre občanov, aby sa vyhýbali veľkým zhromaždeniam v Moskve, konkrétne za útok obvinila Islamský štát provinciu Chorasan (ISIS- K), afganskej odnože ISIS.

Ruská vláda verejne neoznačila ISIS za zodpovednú organizáciu. V sobotňajšom prejave k národu Vladimir Putin zrejme obvinil ukrajinskú vládu z útoku, keď uviedol: „Pokúsili sa utiecť a cestovali smerom na Ukrajinu, kde pre nich bolo podľa predbežných údajov pripravené okno, kde mohli na ukrajinskej strane prekročiť štátnu hranicu“.

FOTO TASR/AP | Ruský prezident Vladimir Putin vystupuje vo Federálnom zhromaždení so správou o stave krajiny vo štvrtok 29. februára 2024 v Moskve.

Ukrajina viní Rusko

Ukrajinská vláda rýchlo zareagovala tým, že poprela akúkoľvek úlohu v útoku a tvrdila, že „to vôbec nedáva zmysel“. Ukrajinská „dezinformačná“ agentúra potom tvrdila, že za útok môže byť zodpovedná ruská vláda.

Putin v pondelok bez ďalších podrobností povedal, že za teroristický útok sú zodpovední „radikálni islamisti“. Opäť naznačil ukrajinskú účasť. 

"Vidíme tiež, že Spojené štáty sa rôznymi kanálmi snažia presvedčiť svoje satelity a ďalšie krajiny sveta, že podľa ich spravodajských údajov údajne nie je žiadna stopa Kyjeva po teroristickom útoku v Moskve," povedal Putin v pondelok. "Že krvavý teroristický útok vykonali stúpenci islamu, členovia organizácie ISIS zakázanej v Rusku."

Ruský štátny aparát podporil Putinove implikácie, že ukrajinská vláda zohrala úlohu v útoku. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharová tento týždeň zverejnila stanovisko, v ktorom odsúdila Spojené štáty za tvrdenie, že majú informácie o tom, že zabíjanie vykonal Islamský štát. "Americkí politickí inžinieri sa dostali do kúta svojimi príbehmi, že útok na Crocus vykonala teroristická skupina ISIS," napísala Zacharova. "Preto Washington každodenne zachraňuje svoje oddelenia v Kyjeve a Zelenského režim, ktorý vytvorili, strašiakom zakázaného ISIS."
AKO NACISTI! Putin po terore VYSTÚPIL S PREJAVOM. A ukázal na Ukrajinu!
Prezident Ruskej federácie po teroristickom útoku na koncertnú halu, kde bolo zabitých najmenej 143 ľudí a 145 bolo zranených, urobil verejné vyhlásenie. „Už teraz je zrejmé, že stojíme nielen pred starostlivo, cynicky naplánovaným teroristickým... Čítať ďalej
23 | 03 | 2024 | Diana Zaťková
Extrémne podozrivé

Ruský veľvyslanec v USA  Anatolij Antonov v utorok uviedol, že americké tvrdenia o dôkazoch o zapojení Islamského štátu – ktoré nasledovali po vyhlásení zodpovednosti zo strany samotnej skupiny – sú „extrémne podozrivé“. "Jednoduchá otázka, ktorú by si mohol položiť každý ruský občan: prečo sa títo ľudia, títo banditi, pokúsili utiecť z Moskvy smerom k ukrajinskej hranici?" - spýtal sa Antonov s odvolaním sa na Putinove tvrdenia, ktoré ruský štát ešte musí potvrdiť verejnými dôkazmi.

Ruské štátne médium RT zverejnilo v utorok stanovisko bývalého indického veľvyslanca v Rusku Kanwala Sibala, v ktorom obvinila Ameriku zo „snahy odvrátiť pozornosť od akejkoľvek ukrajinskej účasti“.

"USA a Spojené kráľovstvo začiatkom marca varovali svojich občanov v Rusku, aby sa vyhýbali masovým zhromaždeniam, koncertom atď. Krajiny veľmi často vydávajú takéto upozornenia ako preventívne opatrenie, pretože  plánujú nejaký teroristický útok," napísal Sibal. "Ale to, že hovorca Bieleho domu hneď po útoku v Moskve vylúči ukrajinskú účasť, vyvoláva určité otázky."Nie je jasné, prečo by ukrajinské extrémistické elementy, ktoré majú v úmysle zaútočiť na Moskvu, zdieľali svoje plány s USA."

Ruské orgány činné v trestnom konaní identifikovali štyroch mužov zodpovedných za útok na mesto Crocus: Dalerjon Mirzojev, Saidakram Rachabalizodu, Shamsidin Fariduni a Muhammadsobir Faizov, všetci sú tadžickí štátni príslušníci. Rusko zatklo ďalších troch ľudí – bratov Aminchona a Dilovara Islomova a otca Isroila Islomova – ktorí údajne týždeň pred masakrou predali útočníkom únikové auto.

V utorok moskovský súd vzal do väzby ôsmu osobu, Kirgiza menom Alisher Kasimov, ktorý údajne prenajal byt osobám zatknutým v dôsledku útoku. 

USA neinformovali ruské veľvyslanectvo o teroristických útokoch
Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone nedostalo žiadne oznámenia na pozadí správ o hroziacich teroristických útokoch v Moskve, ktoré predtým zverejnila americká diplomatická misia, povedal veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov pre... Čítať ďalej
25 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik