Kvasňovský: Nová smernica ráta aj s plynovými kotlami
27 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

Green deal. Dve slovíčka, ktoré doslova desia mnohých obyvateľov Európy tým, ako ich legislatíva EÚ definuje a nastavuje. V rámci green dealu chce EÚ dosiahnuť nulové emisie a rôzne podľa odborníkov nedosiahnuteľné kritériá. Bežných ľudí trápi skôr fakt, že svoje vykurovacie zariadenia a zariadenia na ohrev vody budú nútení vymeniť a ich prevádzka a teda aj teplo ich budú stáť ďaleko viac peňazí. Riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský však upokojuje ľudí, že europoslanci schválili revíziu smernice energetickej hospodárnosti budov. Tá ale necháva otvorené dvere pre plynové kotly, ktoré budú raz poháňané biometánom či vodíkom. Viac prezradil pre denník Pravda.

Na Slovensku vykuruje plynom zhruba 800-tisíc domácností. Našu krajinu to radí medzi najviac pynofikované krajiny Európy. Smernica dáva podľa Kvasňovského je zatiaľ len akýsi návod na postupnú dekarbonizáciu.

„Podľa našej analýzy to neznamená zákaz vykurovania plynovými kotlami po roku 2040. Krajiny majú úlohu pripraviť plány na dekarbonizáciu vykurovania budov do roku 2040 a vyvinúť úsilie vyraďovať fosílne palivá,“vysvetľuje Kvasňovský, podľa ktorého je na členskom štáte výber nástrojov. V prípade Slovenska budú dôležitým faktorom finančné možnosti štátu a obyvateľov.

DOPRAVNÁ POHROMA V HLAVNOM MESTE: Hromadná zrážka pred tunelom Sitina
Dopravnú situáciu v hlavnom meste Bratislava komplikuje v utorok ráno nehoda na D2 pred tunelom Sitina smerom zo Stupavy. Upozorňuje na to Zelená vlna RTVS na sociálnej sieti. Zelená vlna informuje, že pred tunelom sa zrazili štyri osobné autá v... Čítať ďalej
26 | 03 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Smernica podľa Kvasňovského slov po tomto termíne umožní používanie kotlov, ktoré okrem zemného plynu spaľujú aj obnoviteľné plyny, pričom aktuálne v predaji nájdete už len takéto kotly. Na využívaní takýchto plynov sa pracuje už niekoľko rokov, pričom v roku 2022 sa v obci Blatná na Ostrove so zhruba 300 odbernými miestami do vykurovacieho plynu už primiešaval vodík. Testovanie preukázalo, že koncové zariadenia tento pomer neovplyvňuje a k únikom nedochádzalo ani v distribučnej sieti.

„Aj na základe tohto si myslíme, že v budúcnosti bude omnoho viac obnoviteľných plynov v distribučnej sieti. To praje aj tomu, aby vykurovanie prostredníctvom moderných zariadení pokračovalo,“myslí si Kvasňovský.

Screenshot z videa | Výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský

Pôvodné plány hovorili o zákaze plynových kotlov už od budúceho roku, čo však v aktuálnej smernici nie je. Tá preferuje kompromisné riešenie a zohľadnené je aj to, že plyn je ekonomicky efektívnejší.

„Nakoniec aj samotná Európska komisia mala predikcie, že ak by sa celý sektor vykurovania a priemyslu elektrifikoval, tak náklady by boli o štyri bilióny eur vyššie, ako keby sa na dekarbonizáciu využila aj plynová infraštruktúra,“dopĺňa Kvasňovský, čo by bol problém zaplatiť. Moderné kotly majú ako energetickú, tak aj finančnú úsporu.

Kvasňovský upozorňuje, že 800-tisíc domácností vykurujúcich plynom, vyprodukuje ani nie sedem percent emisií na Slovensku.

„Približne 300-tisíc domácnosti využíva zariadenia na tuhé palivá na vykurovanie. Tam je problém s vypúšťaním tuhých znečisťujúcich častíc, ktoré sú zdraviu nebezpečné,“ objasňuje Kvasňovský.

Taraba z Bruselu: PÔJDE OPOZÍCII O ĽUDÍ, ALEBO O MIMOVLÁDKY? (VIDEO)
Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) v pondelok v Bruseli rokoval s ministrami z Rumunska a Fínska o medveďovi hnedom. Po rokovaní Rady ministrov vo vestibule čakal vo vestibule odpovedal na novinárske otázky. Slovensko má... Čítať ďalej
26 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Výhoda nových kotlov je nižšia cena oproti iným alternatívam. Nemusí byť podľa Kvasňovského len v zateplených budovách a kondenzačný kotol si vyžaduje minimálne technické úpravy.

„Moderné kondenzačné kotly prispievajú k znižovaniu spotreby plynu, ktorý stále vo veľkej miere dovážame do zahraničia. Spotreba je pri takýchto kondenzačných kotloch nižšia až o 23 percent. O rovnaký objem sa tiež zníži objem vypúšťania emisií,“uzatvára Kvasňovský s tým, že nový kotol stojí okolo 3-tisíc eur, no od minulého roka beží program na výmenu kotlov.

Plynové vykurovanie, ilustračné foto: Pixabay

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik