AKTUALIZOVANÉ Do druhého kola postupujú Peter Pellegrini a Ivan Korčok
23 | 03 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Do druhého kola prezidentských volieb postupujú Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Štatistický úrad (ŠÚ) SR už spočítal  99,86 % percent okrskových zápisníc.

1:09 Ivan Korčok 1. najväčší počet platných hlasov (953 921) 42,44 % platných hlasov

Peter Pellegrini 2. najväčší počet platných hlasov (833 223) 37,07 % platných hlasov

1:00  Hlasy voličov neúspešných kandidátov sa v druhom kole ešte prerozdelia, upozorňuje šéf Focusu Martin Slosiarik s tým, že väčšina hlasov Harabina môže pripadnúť Pellegrinimu. Odkazuje aj na prieskum, podľa ktorého chcelo až 90 % voličov Harabina v druhom kole voliť Pellegriniho.

Podobne môže Pellegrini získať aj veľkú časť voličov Krisztiána Forróa, zatiaľ čo hlasy voličov Jána Kubiša sa môžu rozdeliť rovnomernejšie medzi oboch kandidátov. (markíza)

00:46 Zuzana ešte nespí a citlivo vníma

"Na osude Slovenska nám záleží. Ukázalo sa, že nám nie je ľahostajná naša budúcnosť. Chcem sa preto poďakovať občanom za účasť vo voľbách a ich pokojný priebeh. Gratulujem víťazovi a blahoželám obom postupujúcim do druhého kola", napísala na sociálnu sieť s dovetkom, že si veľmi želáv, aby bola kampaň pred ďalším kolom férová, korektná a kultivovaná. 

00:40 Ivan Korčok 1. najväčší počet platných hlasov (943 444) 42,31 % platných hlasov

Peter Pellegrini 2. najväčší počet platných hlasov (828 890) 37,17 % platných hlasov

00:35 Objednávka na národného prezidenta je veľmi silná. Médiám to uviedol prezidentský kandidát Štefan Harabin, ktorý podľa predbežných neoficiálnych výsledkov obsadil tretiu pozíciu so ziskom takmer 12 percent hlasov.

Harabin očakáva, že na úrovni hlavy štátu sa bude dodržiavať ústava, zákony, medzinárodné zmluvy a že SR nebude vtiahnutá do vojny. Jeho ideou je neutralita SR.

"Moji voliči vedia, čo majú robiť. Sú to národne orientovaní voliči, u ktorých je hlavnou prioritou zachovanie štátu, národnej suverenity a mieru," odpovedal Štefan Harabin na otázku o prípadnej podpore kandidáta v druhom kole prezidentských volieb.

00:24  Ivan Korčok 1. najväčší počet platných hlasov (914 113) 41,91 % platných hlasov

Peter Pellegrini 2. najväčší počet platných hlasov (816 232) 37,43 % platných hlasov

00:18 Pellegrini: Splnili sme základný cieľ, dostať sa do druhého kola

Pellegrini čakal tesný výsledok. "Je to pár percent, ktoré nás delí. Myslím si, že by to bolo jedno, či by to bolo v takom alebo onakom garde," reagoval. Výsledky podľa neho ukazujú napínavý príbeh do druhého kola.

Postup do druhého kola označil Pellegrini za obrovský úspech. Výsledky podľa neho ukázali, že väčšina ľudí na Slovensku si neželá "liberálno-pravicovo-progresívneho" prezidenta. "Väčšina na Slovensku vyjadrila skôr záujem mať prezidenta, ktorý bude hájiť národnoštátne záujmy SR," povedal. Slovensko chce podľa šéfa Hlasu-SD prezidenta, ktorý nebude krajinu ťahať do vojny, ale bude hovoriť o mieri. Tvrdí, že väčšina občanov volila rôznych kandidátov, ktorí viac preferujú takýto postoj v zahraničnopolitických aj domácich otázkach. "Občania z väčšej časti vyjadrili, že chcú prezidenta, ktorý nechce byť okamžite v konflikte s vládou SR, ale, naopak, pomáhať tam, kde sa dá, a kritizovať len vtedy, keď treba," povedal.

"Pevne verím, že v druhom kole, ak dáme všetci sily dokopy, ktorí si želáme suverénne hrdé Slovensko, môžeme zvíťaziť," vyhlásil. Chce rokovať s neúspešnými kandidátmi na prezidenta. "Určite by som im vedel svojím štýlom politiky ponúknuť politiku, ktorá by mohla vyhovovať ich voličom," povedal. Chce mobilizovať voličov, aby nebola nižšia účasť ako v prvom kole.

Uviedol, že premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico sa určite do kampane do druhého kola zapojí. Pellegrini deklaruje, že sa vždy uchádzal a bude sa naďalej uchádzať aj o podporu predsedu SNS Andreja Danka a voličov SNS. Chce sa prihovárať svojim voličom, ale verí, že má kde čerpať podporu. Štefan Harabin aj Krisztián Forró získali podľa neho výraznú podporu. "Myslím si, že druhé kolo môže byť ešte veľmi zaujímavé," povedal.

Pellegrini zopakoval, že v prípade zisku postu hlavy štátu nevidí dôvod na otvorenie koaličnej zmluvy. "Nemenia sa pomery v parlamente a koaličná zmluva musí vychádzať z toho, ktorá strana má akú silu v parlamente," povedal. Zopakoval, že za predsedu parlamentu by v prípade zisku prezidentskej funkcie navrhoval podpredsedov strany Denisu Sakovú alebo Richarda Rašiho. Za šéfa Hlasu-SD by odporúčal niekoho spomedzi piatich mien - niekto zo štyroch podpredsedov alebo generálneho manažéra strany.

Ministri Denisa Saková, Matúš Šutaj Eštok a ani Tomáš Drucker (všetci Hlas-SD) sa neobávajú o budúcnosť Hlasu-SD po prípadnom víťazstve predsedu strany Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách.

"Myslím si, že keby bol Pellegrini zvolený za prezidenta, strana si tým vie pomerne silno polepšiť. A to je iba dobré pre pokoj a stabilitu celej vládnej koalície," povedal médiám Šutaj Eštok. Pellegrini avizoval, že sa po prípadnom víťazstve v prezidentských vzdá pozície šéfa strany.

Minister vnútra doplnil, že pre stranu je prioritou funkčná a stabilná vláda.

Saková hovorí o ambícii osloviť voličov ostatných kandidátov i ľudí, ktorí v prvom kole neprišli k volebným urnám.

Šéf Hlasu-SD je podľa Druckera človek, ktorý rozumie problémom ľudí v regiónoch. "Rozumie aj tým, ktorí bývajú v mestách. Ľudia ho poznajú. Je to človek, ktorý prináša pokoj a dokáže spájať," podotkol.

0:11 Po sčítaní 96,83 percenta okrskových zápisníc sa poradie na prvých dvoch miestach zmenilo. Aktuálne vedie Ivan Korčok so ziskom 41,71 percenta hlasov. Druhý je Peter Pellegrini s 37,53 percenta. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

23:50 Korčokovi narástol hrebienok

Kandidát na prezidenta Ivan Korčok sa chce v prípade postupu do druhého kola prezidentských volieb viac prihovárať voličom vládnej koalície. Myslí si, že by mohol osloviť aj voličov Štefana Harabina. Výsledky zatiaľ nekomentoval vzhľadom na nízky počet sčítaných hlasov. Uviedol to na brífingu po uzavretí volebných miestností.

"Musím sa viac prihovárať voličom tých, ktorí volili vládne strany, lebo je úplne evidentné, aj z toho, čo som ja zažil po Slovensku, že nie sú spokojní. Nie sú spokojní s tým, akým spôsobom vláda vládne, kam ťahá Slovensko," skonštatoval Korčok.

23:44 Ivan Korčok sa derie na prvé miesto. Ukazuje to výsledok po spočítaní hlasov z 86 percent okrskov.

23:34 Rozdiel medzi prvými dvoma kandidátmi sa znížil. Peter Pellegrini zatiaľ získal 39,74 percenta, Ivan Korčok 38,06 percenta hlasov.

Na ďalšom poradí sa nič nezmenilo. Na treťom mieste je predbežne Štefan Harabin, ktorému sa podarilo získať 12,41 percenta voličov. Za ním nasleduje Krisztián Forró so ziskom 3,89 percenta, Igor Matovič s 2,31 percenta, Ján Kubiš s 1,91 percenta, Patrik Dubovský s 0,69 percenta, Marian Kotleba s 0,61 percenta a Milan Náhlik s 0,13 percenta hlasov.

V prvom kole prezidentských volieb vedie zatiaľ Peter Pellegrini so ziskom 40,39 percenta hlasov.

Za ním nasleduje Ivan Korčok s 36,90 percenta. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR po spočítaní 63,69 percenta okrskových zápisníc.

Na treťom mieste je predbežne Štefan Harabin, ktorému sa podarilo získať 12,53 percenta voličov.

Za ním nasleduje Krisztián Forró so ziskom 4,20 percenta, Igor Matovič s 2,38 percenta, Ján Kubiš s 1,90 percenta, Patrik Dubovský s 0,70 percenta, Marian Kotleba s 0,63 percenta a Milan Náhlik s 0,14 percenta hlasov.

Volebná účasť zatiaľ dosahuje 48,80 percenta.

P. Pellegrini: Tieto voľby prežívam viac osobne, beriem ich s pokorou

Prezidentský kandidát a predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini trávi volebnú noc spolu so straníckymi kolegami. Tieto voľby však prežíva viac osobne, dodáva, že je to úplne iný pocit, ako pri parlamentných voľbách, kde sa volia politické strany.

Pellegrini po príchode do reštaurácie na petržalskej strane Dunaja novinárom sľúbil, že "nebude zavretý hore", ale bude sa snažiť vyhovieť im a odpovedať na otázky. "Tešme sa, čo dnes zažijeme," odkázal. Výsledky volieb očakáva podľa svojich slov s veľkou pokorou. "Cítim to teraz viac osobne. Predtým sme to prežívali kolektívne, teraz je to čisto len a len na mne, aby som to spracoval," povedal.

Š. Harabin: Verím, že SR po voľbách nedodá ani jeden náboj na Ukrajinu

Prezidentský kandidát Štefan Harabin verí, že Slovensko po voľbách hlavy štátu nedodá ani jeden náboj, ani jedného vojaka, ani jeden cent na Ukrajinu. Povedal to počas príchodu do volebnej centrály v bratislavskej Mlynskej doline.

"Verím, že Slovensko po prezidentských voľbách nedodá ani jeden náboj, ani jedného vojaka, ani jeden cent na Ukrajinu. Že Slovensko nebude tým štátom, ktorý by podporoval vojnu alebo teroristické útoky," povedal prezidentský kandidát. Priblížil, že volebné dopoludnie strávil na bicykli a popoludní nepohrdol ani cigarou.

Korčok priznal napätie i úľavu

Prezidentského kandidáta Ivana Korčoka vítali v jeho bratislavskom volebnom štábe podporovatelia z radov politikov i osobností spoločenského a kultúrneho života. Medzi svojich priaznivcov prišiel krátko pred 22.00 h. V úvodnom slove poďakoval voličom. Priznal napätie i úľavu.

"Mám sa dobre. Je to kombinácia dvoch protikladných pocitov. Ten prvý je, samozrejme, napätie z výsledku, lebo ten nepoznáme, a ten druhý je trošku úľava, lebo už to nie je v mojich rukách," zhodnotil s tým, že všetko je na voličoch.

K sobotnej noci vo volebnej centrále poznamenal, že nejde o párty. "Cíťte sa tu dobre. Toto nie je párty, toto je pre nás veľmi pracovná záležitosť. Sme nohami pevne na zemi," uviedol. Verí, že tento večer nie je posledný.

Medzi hosťami bol aj predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda parlamentu Michal Šimečka. "Verím, že účasť bude vysoká a verím, že Ivan Korčok bude mať silný výsledok a dobrý základ do druhého kola," vyhlásil. Prisľúbil, že v prípade Korčokovho postupu do druhého kola mu bude PS "pomáhať všemožne" v rámci možností zákona.

RAJCHL ROZPÁLIL VÁCLAVÁK: Znesvätili sme Hrad! Slováci vyprevádzajú Čaputovú, my musíme Pavla. Zdravíme vládu Roberta Fica
Šéf PRE Henrich Rajchl zvolal na dnešné popoludnie na Václavskom námestí demonštráciu Za Českú republiku. Zúčastnili sa jej tisíce ľudí, ktorí mávali českými vlajkami a vyzývali na demisiu vládu Petra Fialu (ODS), informujú české Parlamentní... Čítať ďalej
23 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

 

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik