NEUVERÍTE! Lipšic má zrejme NA ROVÁŠI VIAC ŠPINY, ako sme mysleli
23 | 03 | 2024 I Eka Balašková

Za posledným odchádzajúcim z Úradu špeciálnej prokuratúry sa ešte ani nestihli zavrieť dvere a voči jej bývalému šéfovi už prišli prvé podozrenia. Podľa advokátov finančníka Jaroslava Haščáka maj Daniel Lipšic spolupracovať pri písaní zákona a od Haščáka za to dostal 10-tisíc eur! Bývalý špeciálny prokurátor, už ako legislatívny pracovník Generálnej prokuratúry, informácie, ktoré priniesla Pluska, poprel.

Daniel Lipšic pôsobí najnovšie na legislatívnom odbore Generálnej prokuratúry, kde podľa advokáta Martina Škublu, ktorý zastupuje Jaroslava Haščáka, môže využiť svoje legislatívne skúsenosti z čias pôsobenia na dvoch ministerstvách. Pluska vysvetľuje, ako sa mal Daniel Lipšic na objednávku podieľať na príprave zákona, čo bývalý špeciálny prokurátor poprel s tým, že legislatívcom nikdy nebol. O tom, že sa mal podieľať na príprave zákona, svedčí aj Valéria Haščáková.

Haščákove obvinenia

Treba pripomenúť, že vo februári dozorový prokurátor zrušil Jaroslavovi Haščákovi obvinenie zo založenia a z podporovania zločineckej skupiny a legalizácie príjmu z trestnej činnosti, aby v marci, tesne pred koncom ÚŠP v kauze Gorila vzniesol obvinenie nové. Haščákov advokát Martin Škubla  ho označil za paškvil - s odôvodnením si podľa neho prokurátor nedal veľa práce. Advokát však naznačil aj fakt, že Lipšic môže svoje skúsenosti z ministerstva vnútra či spravodlivosti využiť aj na svojom novom pôsobisku.

ÚŠP rozhodol o obvinení Jaroslava Haščáka a ďalších osôb v kauze Gorila
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vydal rozhodnutie o vznesení obvinení finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi a ďalším štyrom osobám v rámci kauzy Gorila. Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či... Čítať ďalej
19 | 03 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Bol, či nebol v legislatíve?

„Môžeme potvrdiť, že pre túto prácu ma D. Lipšic naozaj predpoklady, nakoľko na objednávku nášho klienta písal ako advokát aj návrh zákona,“konštatoval Škubla. Ten má od Haščáka súhlas oboznámiť verejnosť aj s tým, o aký návrh šlo.

„Obvinený Jaroslav H. nebol nikdy mojím klientom a žiaden návrh zákona (pre žiadneho klienta) som nikdy nepripravoval, pretože som nikdy nebol legislatívec,“ reagoval na otázky Pluska bývalý poslanec Národnej rady, dvojnásobný minister a šéf ÚŠP.

„Legislatívcom som sa stal až rozhodnutím generálneho prokurátora o jeho zaradení na odbor legislatívy,“ tvrdí o sebe Lipšic.

Prehovorila Valéria Haščáková

„Služby J. Haščákovi v mene AK Dentons osobne poskytol aj D. Lipšic. Za tieto služby bola zo strany AK Dentons 20. júla 2019 vystavená faktúra č. 281900288 na sumu 10 200 eur,“povedala Valéria Haščáková – manželka a právna zástupkyňa Jaroslava Haščáka. Pravdou je, že keď sa Daniel Lipšic po osudnej nehode rozlúčil s politikou, pôsobil v advokátskej kancelárii AK Dentons. Faktúra bola zaplatená a Haščáková potvrdzuje, že vystavená bola „za prácu na návrhu zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ktorú vykonával osobne Daniel Lipšic“. Pripravená je aj na zverejnenie elektronickej komunikácie s Lipšicom.

„Z jej znenia je zrejmé, že D. Lipšic pracoval na návrhu textu znenia zákona a rovnako z nej vyplýva, že som sa k danej téme s D. Lipšicom stretávala,“ dodáva.

Večne sa opakujúca téma

Zákon o preukazovaní pôvodu majetku je téma, ktorá sa cyklicky vracia hlavne v rámci predvolebného boja, no politici nie sú schopní dohodnúť sa na znení zákona, ktorý by tento problém mal vyriešiť. Pluska preto Daniela Lipšica oslovila aj kvôli tejto veci. Odpovede na svoje otázky však nedostali.

„Snaha D. Lipšica dištancovať sa od poskytovania právnych služieb J. Haščákovi a spoločnostiam skupiny Penta pôsobí falošne. V tomto prípade je rozhodujúce, že J. Haščák ako fyzická osoba a spoločnosti zo skupiny Penta využívali právne služy AK Dentons a medzi ich konkrétnych vykonávateľov patril aj advokát spolupracujúci s AK Dentons D. Lipšic,“myslí si Haščáková.

Obhajca Jaroslava Haščáka zaútočil na Daniela Lipšica
Obhajoba finančníka Jaroslava H. vníma nové obvinenie v kauze Gorila ako pomstu bývalého špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica za úlohu, ktorú mu pripisuje v súvislosti s trestnou novelou. Považuje za vylúčené, že išlo o výsledok slobodného... Čítať ďalej
21 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

Trhliny v Lipšicových vyjadreniach

Vyjadrenia Daniela Lipšica na adresu finančníka sú väčšinou nie veľmi priateľské, podľa Haščákovej však nie vždy hovorí pravdu. Tá pripomína, že na prelome rokov 2020 a 2021 v súvislosti s kauzou Arpáš niekoľkokrát dostal otázku vo veci ponuky na zastupovanie Haščáka.  (Údajná spravodajská informácia hovorí, že bývalý príslušník SIS Ľubomír Arpáš mal predať nahrávky z kauzy Gorila predstaviteľom spoločnosti Penta.) V decembri 2020 vyšetrovateľka NAKA  obvinila Haščáka a Arpášovu manželku Danu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti, za čo ich ŠTS poslal do väzby. Najvyšší súd ich v januári z väzby prepustil a štát sa za nezákonné stíhanie Haščákovi musel verejne ospravedlniť.

Komunikácia ako dôkaz

Rozhovory, ktoré Daniel Lipšic poskytol zazneli rôzne jeho vyhlásenia. V jednom vyhlásil, že by  Haščáka v tomto trestnom stíhaní odmietol zastupovať, v inom to odmietol komentovať a v ďalšom rozhovore povedal, že dostal žiadosť o zastupovanie, ale odmietol ju.

„Pre úplnosť uvádzam, že ak niekto dával Haščákovi ponuku na zastupovanie, bol to práve Daniel Lipšic,“  čo dokladá aj správou z 2. decembra 2020. Deň po Haščákovom obvinení Lipšic píše, že „je to citlivá vec, ale ak by SH (Slávo Haščák – pozn. red.) začal spolupracovať do korupcie v politike, tak si myslím, že by s tým mohol vyjsť s čo najmiernejším následkom“.

Usvedčujúca SMS. SH je skratka mena Jaroslava Haščáka. Túto správu poslal Daniel Lipšic 2. decembra 2020, deň po zadržaní Haščáka.

Polícia zasahovala: STAROSTKA SA POBILA so zástupkyňou! Prišlo vraj aj na škrtenie
Kuriózna roztržka medzi starostkou obce Seňa (okr. Košice-okolie) Marcelou Gallovou (Smer-SSD) a jej zástupkyňou Silviou Langovou (Hlas-SD) sa strhla začiatkom týždňa. Vyústila do fyzickej potýčky, ktorú riešila aj polícia. Zástupkyňa mala podľa... Čítať ďalej
23 | 03 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik