Bielik zotrel Sulíka: PRÁVE VY IDETE HOVORIŤ O ZMENÁCH V RTVS?
23 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

Richard Sulík a SaS dnes hovoria o vážnych obavách o nezávislosť RTVS. Pozabudol, že práve vláda Ivety Radičovej (Sulík bol predsedom parlamentu) prešla vtedajšia RTVS podobnou zmenou vedenia. Mnoho pamätníkov spomína okrem iného aj na pobyt na neslávne známom dvadsiatomôsmom poschodí. Minulosť Richardovi Sulíkovi, ktorý tieto zmeny podporoval, pripomenul Peter Bielik. „Na koaličnej rade politicky vybrali za novú riaditeľku pani Zemkovú,“ napísal, okrem iného. Sulík len ťažko hľadal slová na svoju obranu.

ÚŠP už je minulosťou, prezidentské voľby už majú v rukách občania, SaS-ka však má novú tému – zmeny v RTVS. Ministerstvo kultúry (MK) SR predkladá Zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. SaSka nie je spokojná so zmenami, ktoré ministerstvo kultúry komunikuje. Liberáli majú obavy z financovania RTVS a údajného politického ovládnutia verejnoprávnej inštitúcie. Zároveň bránia Ľuboša Machaja v pozícii riaditeľa inštitúcie.

Sulík kontra Bielik

Na sociálnej sieti  Linked-in sa Richard Sulík ohradil voči článku, v ktorom mu redaktorka pripomenula okrem iného aj zrušenie koncesionárskych poplatkov. Peter Bielik však zašiel ešte hlbšie do histórie. Sulíkovi pripomenul jeho vládnutie s Ivetou Radičovou.

„Richard, nechcem polemizovať s pani Čengel Solčanskou, ale rád budem polemizovať s tebou. Prosím ťa v čom vidíš rozdiel medzi konaním súčasnej vlády voči RTVS a vlády Ivety Radičovej (ktorej ste boli súčasťou) voči STV a SRo v roku 2010?,“ pripomína Bielik.

„Priznám sa, že detailne neviem, Dano Krajcer by vedel viac. Avšak nespomínam si na žiadne petície proti tejto zmene, ani nejaký významný odpor odbornej verejnosti. A som si úplne istý, že by sme zlúčenie do RTVS nešli pretláčať hlava nehlava. Ja osobne som v zlúčení videl ekonomické úspory,“odpísal čestný líder SaS.

„Urobili ste to isté, len nie v červenom, ale v modrom,“ nešetril Sulíka Bielik.

„Peter, nechcem sa o tom sporiť, lebo sa v tejto oblasti málo vyznám (okrem financovania samozrejme), ale určite viem, že vtedy sme nenarazili na prakticky žiaden odpor. Ani zo strany televízie, ani zo strany rozhlasu, či zástupcov občianskej spoločnosti,“ vyhováral sa Sulík.

Zdroj: TA3 | Peter Bielik

Bielik s oživovaním pamäte neprestal...

„To je síce pravda Richard, podstata však ostáva tá istá. Ak si už nespomínaš ako a prečo ste na koaličnej rade politicky vybrali za novú riaditeľku pani Zemkovú je to asi preto, že pani riaditeľka nič pozitívne do verejnoprávnych médií nepriniesla. Podobne to je s pánom Machajom (ktorému robí pani Zemková údajne poradkyňu) aj pani Hlucháňovou, ktorá namútila viac vody v KDH, než v RTVS. Ak si nepamätáš rok 2010, určite si spomenieš na 17.11 2022 keď na výročie Nežnej zaznel v priamom prenose politický prejav R. Fica. Stačí sa pozrieť aj pár dní dozadu keď pani Hlucháňová súhlasila s kritikou členov Rady ohľadne príspevku o režisérovi Bebjakovi. To nie je jej tendenčnosť, ale totálna neschopnosť a neznalosť. Naozaj sa chcete teraz celou váhou politických strán a občianskej spoločnosti stavať za takéto neschopné vedenie RTVS?,“ pýta sa Bielik.

Sulík sa zmohol už len na: „Peter, myslel som, že sa bavíme o systémových zmenách, nie personálnych. Napríklad tá rada pre program s 9 poslancami bude čistá cenzúra.“

Odvolával sa na Beláka

Na blogu Pravdy sa objavil aj článok hudobníka Ľuba Beláka, na ktorý sa Bielik v jednej zo svoich odpovedí odvolával. Belák vo svojom blogu s názvom Verejnoprávna RTVS? konštatuje, že na tele-rozhlase sa za desaťročia podpísal fakt, že nepatrili nikomu a zároveň všetky politické garnitúry si privlastnili právo rozhodovať o osude najskôr STV a SRo, neskôr, keď boli spojené, tak aj RTVS. 

Neslúžili verejnosti. Ich záujmy mali v rukách politicko – ekonomické gangy, ktoré riadili ich osud. Dodnes ani jedna politická strana nepriniesla vo svojom programe ucelenú mediálnu politiku verejnej služby. Súčasne interní pracovníci, v prvom rade žurnalisti a redaktori sekcie spravodajstva a publicistiky, sa ani raz nepostavili na obranu verejného záujmu v inštitúcii, kam chodili do práce," konštatuje Belák. Ten okrem pomečiarovského 28. poschodia pripomína aj zmenu, ktorú rozobral Bielik so Sulíkom.

Kollárov pozdrav Lipšicovi: ZAMETAŤ KAUZY POD KOBEREC ti je veľmi blízke! (VIDEO)
V sobotu podvečer dostali Slováci od Zoroslava Kollára ďalšiu dávku pravdy. A nie je posledná. Zdá sa, že „Ahoj Danielito“ z Kollárových úst zaznie ešte niekoľko krát. Tentokrát to bude aj o manželoch Tománkovcoch, kauze Čistý deň a tiež Natálii... Čítať ďalej
23 | 03 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik