Odbíja ľudstvu posledná hodina? (VIDEO)
23 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Sú schopní Francúzi čeliť ostrieľanej Ruskej armáde? Profesor Stanek vidí ilúzie Macrona v svetle, ktoré sa novému rádoby Napoleonovi nebudú páčiť. Pri Macronovom psychickom stave v súčasnosti však nemožno predpokladať, že upustí od sebazničujúcich plánov, ktoré budú mať dopad nielen pre jeho krajinu.

„Francúzsko má osem brigád. Sú v nich výsadkové brigády, pancierové brigády, pešie brigády. Koniec koncov, je to iba pár desiatok tisíc vojakov. Majú vojenské skúsenosti? Bohužiaľ, nie. Kde ich môžu získať? Tým, že uvažujú o tom nasadiť francúzske jednotky pri Odese. Dokonca sa objavujú tézy, že práve takáto konfrontácia medzi francúzskymi jednotkami prinesie veľké množstvo bojových skúseností ako sa vysporiadať s ruskou armádou,“ tvrdí Profesor Staněk.

Podľa neho je zvláštne, že takáto situácia sa stáva predmetom diskusií. Nehovorí sa len o raketách stredného a ďalekého doletu, poskytnutých nemeckým kancelárom Scholzom. Najväčšou výhodou ruskej armády je podľa Staňka obrovské množstvo bojových skúseností. Rozpracovanie bojovej taktiky atď.

„Armády NATO nemajú tieto bojové skúsenosti. Pretože niečo iné je nasadiť armádu NATO v Kosove a niečo iné nasadiť armádu NATO proti jednej z najväčších armád na svete bez ohľadu na jadrové zázemie. Toto vyvoláva trochu nebezpečné ilúzie že tieto skúsenosti je vraj možné získať pri obmedzenom konflikte niekoľkých jednotiek NATO a Ruskej armády. Ale tí, ktorí boli kedysi na vojne vedia, že otázka obmedzeného získavania skúseností veľmi rýchlo prerastie v globálny konflikt,“ tvrdí Petr Staněk.

Ponúka sa nám tu analógie prvej svetovej vojny

Petr Staněk ponúka toto pripodobenie, keď z relatívne pacifistického globálneho postoja vypukli plamene prvého celosvetového konfliktu. „Nikto nechcel vojnu, potom prišlo sedem rán zo Sarajeva a za tri týždne bol celý svet vo vojne,“ pripomína Staněk. Ľudstvo je skrátka nepoučiteľné. Ako keby sme boli odkázaní opakovať históriu vo všetkých z jej podôb. Lenže teraz, na rozdiel od prvej svetovej vojny máme v rukách technológie, ktoré môžu vo vojne zničiť celý svet.

Arogancia ľudstva ako vládnuceho elementu sa mu môže vypomstiť. „Z tohto hľadiska všetko, čo sa teraz týka diskusií o „porcelánovej línii“ na konfliktnej hranici Ukrajiny a Bieloruska, presunutí 100 000 ukrajinských vojakov z tejto hranice na juh k Donbasu, Záporožiu a k Odese a získavaní bojových skúseností jednotiek NATO vo vojne proti ruským jednotkám zaváňa niečím, čo vonia pušným prachom. Je to niečo, čo môže veľmi rýchlo prerásť v niečo, čo už potom nevydržíme, nezastavíme a skončí to kompletnou konfrontáciou,“ vyjadril sa prof. Staněk.

„Vojnové reči“ nie sú iba frázami. Majú byť upozornením na skutočnú situáciu

Niekto by mohol podľa prof. Staňka povedať, že je to vojnová reč. Nie. Je to reč, ktorá má upozorniť a vzbudiť pozornosť ľudí, že sme skutočne na hrane ďalších udalostí. Teraz to záleží na každom z nás. Budeme počúvať vojnovú rétoriku a budeme radi a s nadšením opäť dávať našim vojakom do hlavní kvety a veriť, že sa vrátia za tri týždne, ako to bolo v roku 1914? Alebo si uvedomíme hrôzy prvej a druhej svetovej vojny, hrôzy lokálnych konfliktov i toho, čo sa odohráva na Ukrajine? A v tomto ohľade všetky reči o demokracii, prosperite a všetkom ostatnom vo svetlách slov Boltona, že nato tu nie je kvôli chráneniu niekoho šťastia, demokracie a pohodlia, ale aby presadzovalo americké záujmy je podstatou toho ako sa Američania dívajú na úlohu NATO A úlohu Európy.

Medvedev odkazuje Francúzom: Vrátia sa v rakvách...
Exprezident a podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev podľa agentúry TASS "kladne zhodnotil" plán Francúzska vyslať na Ukrajinu vojakov. Uistil pritom, že ich likvidácia bude pre ruskú armádu prioritou a do Francúzska bude doručených... Čítať ďalej
21 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

„Zostanete znova hlúpi?“ pýta sa Staněk. „Alebo si uvedomíte, na prahu čoho stojíme? Pevne dúfam, že zvíťazí rozum. Rozum predsa má mať každý z nás. Ak ho nemáme, nečudujme sa, čo z tohto všetkého vzíde,“ upozorňuje Petr Staněk.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik