VZDOR PROTI ZELENSKÉMU? Poslancom sa nepáči, ako ich komanduje
23 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Je v ukrajinskom parlamente zarobené na vzdor proti prezidentovi Zelenskému? Podľa serveru Ukrajinská pravda sa zdá, že áno. Niektorí poslanci totiž dávajú najavo, že nechcú byť len jedným z koliesok hlasovacej mašinérie, ktorej všetko prezident diktuje a na debaty v parlamente nezostáva priestor. A poslanci už toho začínajú mať dosť. Nevidia zmysel vo vysedávaní v parlamente. Doba, keď ich k práci poslanca motivovali úplatky, už skončila, ale nič ju nenahradilo, píšu české Parlamentní Listy.

Volodmyr Zelenskyj šiel do volieb prezidenta so stranou Sluha ľudu za chrbtom. Strana je pomenovaná po seriáli, kde si Zelenskyj zahral rolu prezidenta. Lenže server Ukrajinská pravda upozorňuje, že jeho poslanci začínajú byť nespokojní. V čase vojny sa totiž poslanci ocitli na druhej koľaji, čo sa im ani trochu nepáči. A zvažujú, že sa vzdajú mandátov. Pripadajú si totiž len ako kolieska v hlasujúcej mašinérii, kde sa nikto nezaujíma o ich názor.

Jeden zo zákonodarcov poslaneckého klubu Sluhy ľudu sa serveru Ukrajinská pravda posťažoval, že už ich Zelenskyj asi vôbec nepotrebuje.

„Zelenskyj úplne úprimne poďakoval poslancom za dôležité hlasovania, ktoré ‚spolu s úspechmi OP' umožňujú Ukrajine udržať sa. Ale len poslucháči z radov poslancov počuli v slovách vďaky niečo iné. „Zelenskyj povedal, že tu je ‚náš tím', odkazujúci na úrad (prezidenta), a ‚váš tím', … Znamená to, že už nie sme súčasťou ‚jeho tímu'? Pre mnohých je to hlavná správa stretnutí.“

Poslancom sa vraj zdá, že Zelenskyj a jeho tím určujú nielen to, aké zákony treba urýchlene prerokovať, ale či vôbec majú konať. Alebo či bude lepšie poslancov poslať na front.

Server Českého rozhlasu, ktorý tiež pracoval s vyjadreniami poslancov pre Ukrajinskú pravdu, konštatoval, že ukrajinských zákonodarcov pravdepodobne najviac páli zákaz ciest do zahraničia. Tie by pre nich mohli byť určitou motiváciou, prečo v pozíciách poslancov zostávať. Ale prezident Zelenskyj o tom vraj nechce ani počuť, pretože poslanca potrebuje na jednotlivé hlasovania doma.

„Ani nespokojnosť poslancov ale postavenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s najväčšou pravdepodobnosťou neohrozí. Ak by napríklad dvadsiatka poslancov rezignovala, jednoducho nastúpia tí, ktorí boli na kandidátke na zadných miestach,“ napísal k tomu český verejnoprávny rozhlas.
K teroristickému útoku v Moskve sa prihlásil ISIS: Viac ako 60 mŕtvych, viac ako 100 zranených
Militantná organizácia Islamský štát (ISIS) prevzala zodpovednosť za piatkový útok na koncertnú sálu na predmestí Moskvy. Podľa najnovších údajov bolo zabitých viac ako 60 ľudí a ďalších 100 bolo zranených, informuje agentúra TASS. V Moskve a... Čítať ďalej
23 | 03 | 2024 | Diana Zaťková
Sformuje sa v parlamente opozícia voči Zelenskému?

Server Ukrajinská pravda v tejto súvislosti čitateľov uistil, že nepokoj v parlamente, kde má strana Sluha ľudu 235 poslancov, bude ďalej sledovať. A pokiaľ sa voči Zelenskému v parlamente sformuje nejaká opozícia, server o tom chce ďalej informovať. V parlamente teraz aktívne pôsobí 170 až 180 poslancov.

„Hlavným dôvodom, prečo poslanci doslova ignorujú parlamentnú prácu, je nedostatok motivácie. Kedysi sa poslanci cítili súčasťou prezidentského tímu, zapojenie, a zapojenie do práce hlavy štátu bolo na nejakú dobu dostatočnou motiváciou samo o sebe. Ale najmä po totálnej invázii bolo toto spojenie so Zelenským v podstate stratené. Je ťažké byť v jednom tíme s človekom, ktorého vidíte raz za dva roky. … Úprimne povedané, otázkou nie sú ani tak právomoci súčasnej rady, ako jej schopnosť skutočne pracovať. … Éra ‚motivácia' v obálkach pominula a nič ju nenahradilo,“ napísal server Ukrajinská pravda.

Podľa prieskumov verejnej mienky panuje v spoločnosti trvalá zhoda ohľadom nemožnosti volieb počas vojny. Ostatne sú tiež priamo zakázané zákonom. Nemožnosť konania volieb však podľa serveru neodstraňuje diskusia o legitimite vlády.

Útok ruských ozbrojených síl zničil vojenské vybavenie dodané z NATO
V piatok 22. marca začala ruská armáda masívny útok vysoko presnými vzdušnými, námornými, pozemnými zbraňami a bezpilotnými lietadlami na energetické zariadenia, vojensko-priemyselný komplex Ukrajiny, ako aj železničné uzly, arzenály, miesta... Čítať ďalej
22 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik