Europoslankyňa: Veronika, Natália, hovorte o svojich víziách, nežalujte! (VIDEO)
22 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

Keď nie si zaujímavá, tak požaluj. Ideálne, na Slovensko. Tak číta europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová iniciatívu Natálie Milanovej a Veroniky Remišovej (bývalé OĽaNO). Za tie sa Milanová pochválila, že preštudovali návrh zákona o RTVS a cez vládny portál rozbehli hromadnú pripomienku. Tak si zabezpečili fakt, že podpisy by mali byť nespochybniteľné.

Milanová na Facebooku ďakuje všetkým, ktorí hromadnú podmienku podpísali. V statuse tiež zverejnila podmienky, ktoré aj ona, ako „neviditeľná“ ministerka, požaduje. Vo štvrtok sa spoločne s Veronikou Remišovou postavila pred novinárov, aby im oznámili, že zákon o zmene RTVS na STaR nechajú preskúmať Európskej komisii. Neveďalová vo svojej reakcii obom dámam radí, aby návrhy zákonov čítali až dokonca, takto vraj hasia niečo, čo ešte ani nevzbĺklo.

Začala sa zviditeľňovať

Natália Milanová počas jej pôsobenia na poste ministerky kultúry dostala prezývku „Neviditeľná ministerka“. Vyslúžila si ju tým, že si nezastala rezort kultúry a umelcov počas covidu, kedy bol práve jej rezort opatreniami tiež výrazne poškodený. Na ministerstve skončila v máji a ozývať sa začala až po tom, ako sa jej nástupkyňou stala Martina Šimkovičová – proti nej Milanová brojí prakticky od jej nástupu.

Aktuálne je jednou z iniciátorov pripomienky k návrhu zákona, ktorým sa verejnoprávna RTVS má zmeniť na STaR. Došlo jej aj to, prečo bola výzva na odstúpenie Šimkovičovej spochybnená a tak pripomienku zvolili riešiť cez oficiálny vládny portál slov-lex.sk.

Premiér z Bruselu: TOTO BY ANI POTKAN NEUROBIL
"TOTO BY ANI POTKAN NEUROBIL, ALE ASI SI MUSÍME ZVYKNÚŤ," píše na sociálnej sieti premiér SR, Robert Fico (SMER - SSD) priamo z Bruselu. Fico ozrejmuje: Som na rokovaní Európskej rady v Bruseli a zo všetkých strán dostávam informácie ako tu včera... Čítať ďalej
21 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

O čo žiadajú v hromadnej pripomienke

„V hromadnej pripomienke žiadame o stiahnutie tohto návrhu zákona, ktorý je zákonom na ovládnutie verejnoprávnych médií koalíciou; nesúhlasíme s vytvorením Rady STaR, ktorá by bola v rukách vládnej moci; odmietame vytvorenie programovej rady, ktorú považujeme za cenzorský orgán; nesúhlasíme so spôsobom voľby generálneho riaditeľa, ktorý by mal byť volený vládnou mocou vytvorenou radou;nesúhlasíme, aby zákon nadobudol účinnosť dňom vyhlásenia, čo vytvorí chaos a ochromenie fungovania celej inštitúcie; nesúhlasíme so zmenou názvu, keďže de facto nejde o novú inštitúciu a nesúhlasíme s opätovným zavedením zmluvy so štátom, keďže je to v rozpore s pravidlami Európskej komisie,“ uvádza Milanová v sprievodnom statuse pri videu.

Pridala sa aj Veronika Remišová

Pallas Aténa slovenskej politickej scény zvolala vo štvrtok tlačovú besedu, na ktorej po boku s Milanovou skonštatovala, že nedopustí únos RTVS. Ochranu a obranu RTVS považuje za najdôležitejší zápas, ktorý opozíciu čaká v najbližších týždňoch.

„Preto sme sa rozhodli osloviť podpredsedníčku EK Věru Jourovú a obraciame sa na ňu so žiadosťou o dôsledné preskúmanie legislatívneho návrhu, ktorý predkladá v súvislosti so zmenami v RTVS vládna koalícia,“informovala na tlačovej besede Remišová.

Ešteže sa pripomenuli

Katarína Roth Neveďalová konštatuje, že keby tandem Remišová-Milanová nevynikali v takýchto aktivitách, Slovensko by na ne mohlo úplne zabudnúť. A tak píšu list na Európsku komisiu. Tá si má preštudovať návrh zákona o RTVS, ktorý je podľa nich v rozpore s Európskym mediálnym zákonom.

„Nuž, nabudúce by si dámy mohli prečítať aspoň tlačové správy, ak už nie celé návrhy až do konca. Tak by napríklad zistili, že tato nová svätá krava mediálnej slobody (ktorá je mimochodom vcelku dobre pripravená a špeciálne sa mi v nej páči časť, kde budú médiá musieť uverejňovať info o svojich majiteľoch a financiách) tak táto bude platiť najskôr až o 15 mesiacov. Darmo teda plačú a žalujú. A hlavne bijú na poplach ešte predtým, ako bol vôbec oheň založený,“ konštatuje na Facebooku Roth Neveďalová.

Opozícia avizovala odvolávanie Matúša Šutaja Eštoka, vadí jej rozhovor v alternatíve (VIDEO)
Televízia Markíza sa rozhodla legitimizovať bývalú mediálnu alternatívnu scénu. Inak, ako reklama alternatíve sa reportáž, ktorú odvysielali v hlavnej spravodajskej relácii 20. marca, nazvať nedá. A možno si to „odnesie“ minister vnútra Matúš Šutaj... Čítať ďalej
21 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Stále ich trápi prehra

„Veronika a spol. sa tak pridali k zástupu opozičných kandidátov, ktorí namiesto toho, aby hovorili, čo chcú v Europarlamente hájiť, skĺzli na šmykľavku PSka, ktoré sa hádže o zem proti neúspechu v septembrových voľbách a čaká na zásah Ursuly,“ uzatvára Roth Neveďalová.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik